Hejdå Östeuropa!

Zsiga, Erik

| 2007

Flag from sv

10


HEJDÅ ÖSTEUROPA Hösten 2005 reste Erik Zsiga kors och tvärs genom de tidigare kommunistländer som nu har blivit medlemmar i EU. Det här är en personlig reseberättelse kryddad med fakta och statistik. Möten med konstnärer, entreprenörer, politiker, journalister, forskare och andra spännande människor utgör kärnan i berättelsen. Erik fann ett Europa som växer. Länderna och de som bor där har blivit rikare, friskare och tryggare sedan demokrati och marknadsekonomi infördes. Visst finns det fortfarande problem, men de hoppingivande framstegen är många fler. I dag kännetecknas dessa länder av dynamik, nyfikenhet och framtidstro. Länderna borde kallas för Det Nya Europa. Hejdå Östeuropa! Hej Det Nya Europa! Erik Zsiga är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, jurist från Lunds universitet och fil kand i etnologi från Stockholms universitet. Han är andra generationens ungrare och debuterade...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Viktor Ivicz

2009-07-13

Betyg

Den här enfaldiga boken kan kritiseras av hundratals anledningar. Onyanserad enkelspråkig och väldigt upprepande. Men värst är Zsigas enfaldiga tro på att marknadskrafterna och kapitalismen har räddat östeuropa från mörkret. Författaren blir imponerad av nybyggda hotell och hus, samt möjligheten att lyxkonsumera. Bedrövligt fattigt. En höjdpunkt är författarens tes som lyder så här:

ett tecken på att dessa länder mår ekonomiskt bra är att kvinnorna ser bättre ut idag än för tio år sedan då de nu har pengar att lägga på skönhetsprodukter och smink.
En annan är att kapitalister värnar om människan som resurs och följaktigen att torskar som köper sexuella tjänster således inte kan vara kapitalister.

Ärligt