Hedda Gabler

Ibsen, Henrik

| 1961

Flag from no

608


En klassiker! En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også - men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Samtidig må hver ny generasjon gi verket sin mening - i lys av sin tids erfaringer og livsforståelse. Forlaget Vigmostad & Bjørke vil med Norske klassikere legge forholdene til rette for at nye lesere kan oppleve de verdier som klassikerne representerer. For å lette tilegnelsen er språket i utgavene derfor lett modernisert. Kommentarer og etterord vil dessuten bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv. God lesning! Arno Vigmostad Forlegger Hedda Gabler er i vår tid et av Ibsens mest spilte skuespill. Ibsen skrev i sine notater til stykket at det fantes dyp poesi i Heddas indre. Bak hennes onde handlinger skjuler det seg en gåte...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

R

Rebecka Nyman

2021-02-01

Betyg

Jag har för länge sedan sett denna på teater och gillade den redan då. Att lyssna på den är inte att föredra; det blir lite hackigt med vem som säger vad. Pjäsen spelades för första gången 1879. Det är intressant att lyssna på en pjäs skriven då som handlar om en kvinna som bryter sig loss från den typiska kvinnorollen. Jag tycker att Henrik Ibsen elegant skriver in vändningar. Det är en pjäs som är aktuell att diskutera även idag.

A

A. S

2017-02-27

Betyg

Mycket har skrivits om innehållet och budskapet i denna pjäs, men själv vill jag inte glömma bort dramaturgin. Även fast jag var beredd på att något oväntat skulle inträffa första gången jag läste denna pjäs blev jag ändå tagen av vändningarna i de sista scenerna. Fantastiskt skickligt uppbyggt!

Historien känner alla till, så ska inte gå närmare in på den. En kvinna har levt ompysslad och skyddad, och inser först alldeles för sent hur litet hon har vetat om världen. I samband med detta inser hon också att det är hennes plikt som människa att kunna förstå både sig själv och det som finns utanför henne.
Med andra ord, ett klassiskt Ibsen-tema.

Men det jag gillar är just hans sätt att påvisa att det finns inga genvägar för detta. Ingen kan lära dig, du måste lära dig själv. Och på den vägen måste man vandra ensam.

På detta vis tycker jag också att han på ett ack så enkelt sätt besvarar mycket av den kritik som handlingen och dess huvudperson har fått. Kritik såsom att Nora inte ger sin man en chans att ändra sig; att hon lämnar barnen till någon som hon anser oduglig; att hon inte tagit ansvar över sitt eget lärande tidigare; att hon oförtjänt straffar någon som bara ville henne väl etc.

Allt detta finns tydligt besvarat i dialogen mellan Nora och hennes man under de sista sidorna. Han var ingen idiot, Ibsen, och han både förutsåg och bemötte den kritiken i själva pjäsens slut.

Betyg

😞

I

Inger Jonsson

2015-11-30

Betyg

En bok om en kvinnas frigörelse till självständig människa. Skönt språk.

I

Inger Jonsson

2015-11-30

Betyg

En bok om en kvinnas frigörelse till självständig människa. Skönt språk.

I

Inger Jonsson

2015-11-30

Betyg

En bok om en kvinnas frigörelse till självständig människa. Skönt språk.

Jonna

2011-09-19

Betyg

Jag tycker den var sådär. Jag menar, jag har svårt att föreställa mig hur hispig man kan vara och avslöja sig själv.

Josefine Ejebjörk

2011-03-07

Betyg

Min favorit bland Ibsen, har både läst boken, sett pjäsen och sett TV versionen av den.

Elisabeth E

2010-10-01

Betyg

Riktigt bra. Jag gillar Ibsens pjäser.

Alex Nedstam

2009-06-17

Betyg

En fantastisk samling.
Läs ett drama varje kväll och njut!

Alex Nedstam

2009-06-17

Betyg

En fantastisk samling.
Läs ett drama varje kväll och njut!

Karin Waller

2009-04-13

Betyg

men om någon hade givit den unga Solvejg ett ex av “He’s just not that into you” så hade Peer fått rädda sig själv.

Förslag på musik: Grieg, kanske?...