Ständigt återupptäckt sextiotalsklassiker *Inkluderad i Time Magazines lista över: »De 100 bästa engelskspråkiga romanerna«.* »Så tät skriven och en ren uppvisning i metaforer. Läsandet blir som att gnaga på ett revbensspjäll.« | JAN GRADVALL, DAGENS INDUSTRI Harry Angstrom var basketesset i High School men lever nu som försäljare av automatiska grönsaksskalare. Smeknamnet »Haren« fick han på grund av sina lustiga ryckningar i näsborrarna. En dag flyr »Haren«, från familjen, Janice och deras tvåårige son. Han vill »söderut«, men råkar köra vilse och flyttar i stället in hos sin gamle baskettränare. »Haren« träffar en annan kvinna, men måste fly från henne också, tillbaka till Janice. Bortsett från sin kroniska bortkommenhet verkar »Haren« själv alltid klara sig smärtfritt. Hittills... Med Haren springer [Rabbit, Run, 1960] pulvriserade John Updike frihetsmyten i en road...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Joyce Carol Oates tänker jag på, hela tiden, då jag läser. Jag är inte direkt ett fan. Tråkiga medelklassliv, fumlande människor och omöjliga livsmeningar skulle väl kunna fungera om det inte var för att språket var så packat av metaforer och detaljer av det ointressanta slaget. Vill gilla honom främst för att han skrivit så många böcker.
2009-05-15
Betyg
En roman som på samma gång är såväl intensiv, rå och arg som ömsint, poetisk och undflyende. Mycket egendomligt. Det finns släktskap med Sture Dahlström (humorn) och Svante Foerster (blixtsnabba poetiska elakheter) och med Tomas Tranströmer (den Updike som skrev Haren springer är f.ö. porträttlik T.T.): udda, djärva, kraftfulla metaforer som gnistrar i den kalla, mörka natthimmel under vilken Haren ständigt springer.
Jag gav mig också på fortsättningen, Haren återställd, men tröttnade, just därför att den är tröttare, bittrare, segare ("Haren springer" spritter!).
Det finns därtill två senare romaner om Harry "Haren" Angstrom (det har kommit en ungefär vart tionde år, och man får med Haren följa ett USA under förändring) - kanske har du läst dem och kan ge mig tips om de bör läsas?