Har man inget liv får man köpa ett som alla andra - Samlad visdom 2010-2011

Gardell, Jonas

| 2011

Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner. Vasst och roligt om vardagens absurditeter. Hur fångar man sin samtid med bara några få ord? Villkoren är enkla: Du får inte använda mer än 140 tecken. På det utrymmet ska du kommentera din samtid och samtidigt ge din publik dagens skratt - det där skrattet som förlänger livet. Jonas Gardell är en mästare på att sätta fingret rakt på vardagens absurditeter. Visdomsord om segrar och nederlag i konungariket Sverige 2010-2011. Roligt, vasst och inte så lite fräckt. Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner. "Sverige är ett land där vi firar jul i december, midsommar i juni och varje november ger vi Zlatan en guldboll." "Lucia...

Karin .

2012-05-27

Låna idag, imorgon är den inaktuell. Bok som färskvara är inte så klokt, men jag skrattade ändå högt åt flera av klokheterna och dumheterna i denna lilla bok.

Marléne S

2012-04-15

Rekommenderas :)

Maria Eriksson

2011-11-20

Den tekniska utvecklingen förändrar våra uttryckssätt och hur texter formas. Twitter är de korta snabba infallens forum och med bara 140 tecken långa sentenser pressas förmågan att uttrycka sig koncist. Jonas Gardells lilla presentbok består av de mest "gillade" statusuppdateringarna under ett år. Han finns i mitt facebookflöde och ger mig ofta anledning att dra på munnen, när han blandar komiska kommentarer till dagsaktuella händelser med fjolliga bögskämt. Det är samma mix av allvar och skoj, som hans uppträdanden är fulla av.

Dåden på Utöya i juli kommenterades så här: "Sörj nu, men sedan: gå med i ett demokratiskt parti, besök en moské, delta i en Prideparad, engagera dig i Amnesti, glöm en flykting! Tänd gärna ett ljus men kom ihåg att när ljuset brunnit ner är det i oss själva som lågan måste brinna."

De händelser som han väljer att kommentera rör sig bokstavligen mellan himmel och jord. Exempelvis den här: "KD vill värna den normala familjen. Hallå, hur normalt är det att farsan är allsmäktig Gud, morsan oskuld och ungen går på vattnet." och den här: Sverige är ett land där vi firar jul i december, midsommar i juni och varje november ger vi Zlatan en guldboll."

Boken kan fungera som gå-bort-present istället för blommor, men har nog rätt kort hållbarhet, eftersom de nyheter och personer han refererar till, snabbt faller i glömska.

(publicerad i Norran 2011-11-19

Maria Eriksson