Hanteringen av odöda

Stockholm en dag i mitten av augusti. Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften. Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt ... Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken. Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv. Mahler slås av en tanke. Elias. Men han...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Gunilla Norström

2020-12-01

Betyg

Boken var inte riktigt min stil av bok, dock rolig att det var en svensk bok.

Matilda Persson

2020-08-18

Betyg

Jag förstår att Hanteringen av odöda inte är en bok för alla, men för mig som älskar skräck så var den helt okej, dock aldrig läskig. Till en början kunde jag inte sluta läsa och boken fick mig verkligen att fundera på hur jag skulle reagerat i en liknande situation. Den tappade dock mot slutet som bara kändes meh. Ajvide Lindqvist lyckas dock skriva på ett sätt som gör historien trovärdig, som att det faktiskt skulle kunna hända på riktigt. Kan tänka mig att boken hade varit intressant att diskutera i en bokcirkel.

Hanteringen av odöda är den första boken jag läser av John Ajvide Lindqvist men det absolut inte den sista.

Maria Jacobsson

2019-07-12

Betyg

Inte alls min typ av bok, gillar inte övernaturliga väsen, men ändå fastnar jag för Ajvides sätt att beskriva karatärer och driva berättelsen framåt. Synd på det där med zombierna bara...

J

Jonas Qarlsson

2018-09-11

Betyg

Intressant story som inte blir överdriven. Hade dock kunnat fortsätta ett hundratal sidor till då slutet lämnat en del frågetecken.

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

Nja, halva boken var bra, parallellt med den halva som inte var bra.

S

Sara Frimodig

2016-03-28

Betyg

Jag förstod inte riktigt meningen med den här boken. Tyckte inte att den var speciellt spännande och handlingen kändes spretig och långsam.

M

Magdalena Hanell

2015-12-29

Betyg

Kul ide. Gillar hur han alltid sätter in sina skräckberättelser i vardagen. Extra trovärdigt, extra otäckt.

Wendy Balsam

2015-08-09

Betyg

Enkelt men målande berättande. De flesta av karaktärernas historier är intressant och fängslande medan andra är otroligt långtråkiga. Plus för referens till mitt favoritspel Resident Evil. Jag älskar zombies så det blev en svag fyra. Minus för de långsamma tråkiga bitarna.

Malin Sundman

2015-03-31

Betyg

Svår att betygsätta. Vissa delar var bra och spännande, andra delar lite tråkiga så det får bli ett medelbetyg. Bladvändare.

Monika W

2014-12-13

Betyg

Detta är tredje boken jag läser av John Ajvide Lindqvist. Först läste jag om vampyrer, som jag egentligen inte alls gillar, och blev helt såld. Därför tänkte jag nu att det var dags för Ajvides version av zombies. Zombies, som jag noga räknat gillar ännu mindre än vampyrer. Varför jag läser om något jag inte gillar? Ja, det kan man fråga sig. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2014/12/hanteringen-av-ododa-av-john-ajvide.html

Cindy Tigerlind

2014-11-01

Betyg

Inte sådär skrämmande som resten av hans böcker men ändå en bok som sticker ut. En annorlunda vinkling när de döda vaknar.

A

Anna H

2013-10-04

Betyg

Jag minns att jag såg denna bok i en pocketshop på Uppsalas tågstation. Jag SKULLE bara ha den, men var tvungen att springa till tåget. Glömde givetvis bort bokens titel och författare tills för några år sedan. Lyckan när jag ÄNTLIGEN fick läsa den. Bra bok och mycket annorlunda innehåll. Min favorit av Ajvide.

A

Anna Jensen

2013-08-27

Betyg

Väldigt bra, känner mig lite nykär i herr Ajvide. Kunde dock ha varit lite mer läskig....

H

Helena S

2013-07-25

Betyg

Intressant, men kanske inte så skrämmande som vissa av hans andra böcker.

Kristina Kex

2013-03-11

Betyg

Alltså.... Ja. Ajvide Lindqvist. Han lurar mig in tillräckligt långt i boken för att jag inte ska kunna sluta läsa den, innan han smäller till med skräcken. Jag låg en hel natt med ansiktet förvridet av spänning och äckel och läste ut boken. Ruggigt bra, och ruggigt obehaglig. Det har nu gått ett och ett halv år sedan jag läste den, och den tiden har behövts för att avdramatisera läsupplevelsen såpass att jag klarar av att se framsidan igen.

Betyg

Kul upplägg, men inte en av Ajvide Lindqvists bästa.

Malin Bredenberg

2012-08-04

Betyg

Ganska tråkig. Inte alls så bra som jag hade förväntat mig.

A

Amanda Kinnander

2012-07-01

Betyg

Ajvide Lindquist är bra, och storyn är otroligt trovärdig. En liten nagelbitare!

Nanna Naumann

2012-04-27

Betyg

Spännande och äcklig, hela vägen till slutet som dock var lite... jaha. För plötsligt och för simpelt. Slutet tog ner betyget, annars hade jag nog gett en 4:a för det spännande berättandet.

Jeanette K

2012-01-31

Betyg

Jag läste den här sent på natten när jag låg på sjukhuset och skulle opereras dagen efter. Inget bra tillfälle, boken var riktigt läskig och miljöerna så realistiska och kliniska att jag var helt säker på att jag var omgiven av odöda...
Jag gillar John Ajvide Lindqvists sätt att berätta, man har svårt att släppa hans böcker även om man stundtals mår lite illa...

J

Johan Gröndahl

2012-01-11

Betyg

Helt ok! Men läs hellre Människohamn eller Låt den rätte komma in

M

Maria Gustavsson

2011-09-14

Betyg

Det tog mig lååång tid att orka läsa ut den här. Det segade till rejält efter 200 sidor. Och jag förstod inte riktigt slutet. Det kändes som om det var menat att vara en slags förklaring till varför allt detta hänt, men det kändes så orealistiskt och bortförklarat som det kan bli. Ändå får den här boken en trea. Den hade sina spännande stunder - vilket räddade den från att få en etta - men segheten och det andliga temat som kommer efter ett tag och som nästan tar över helt sänkte betyget avsevärt.

Maria Klamas

2011-09-13

Betyg

Uppstånden igen! Döda lever igen, eller ja lever gör de ju inte men de rör ju på sig iaf... och dessa omlevare som då möter upp sina närstående med all deras sorg o längtan efter att åter ha sina kära hos sig... Det är väl bokens upplägg... och ja jag läser fort vidare så nån form av driv har den ju... men sådär görbra är den ändå inte... Jag får liksom inte grepp om tanken bakom... det ger mig ingen känsla för hur människorna i boken känner, vad som driver dem, själa storyn bakom är för mig dold... det blir liksom aldrig starkt utan mer skruvat... och kanske var det för att jag heller inte helt förstod grejen med larverna...

Jasmina <3

2011-07-25

Betyg

Nja, nu har jag läst om denna bok igen och jag skulle inte rekommendera denna i alla fall.
Jag låter betyget bestå från förra gången men skulle jag ha satt betyget i dag så skulle det ha blivit en 2a. =(

S

Sofie Petersson

2011-06-19

Betyg

En äkta bladvändare! Spännande från första sidan, men visste kan hålla med de som tycker att de religiösa inslagen förtar lite av känslan. Är imponerad av John Ajvide Lindqvist och hoppas att han inte lämnar skräckgenren.

Anette K

2011-05-11

Betyg

Svårt att fastna både för handlingen och karaktärerna. :/

Magnus Bergström

2011-03-30

Betyg

Börjar riktigt bra, med en bra balans mellan övernaturlig skräck och realism (genom fiktiva nyhetssändningar, artiklar med mera), men i den andra halvan av boken dyker det upp mer andliga element i storyn, vilket stör det universum den tidigare byggt upp.

Mel Stor

2011-03-02

Betyg

Av någon anledning som jag inte riktigt kan sätta fingret på så blev jag lite besviken på den här boken. Det känns som att han hade kunnat göra den bättre. Dock så var det tillräckligt bra för att jag skulle börja skriksjunga Mors lilla Olle på väg till bussen om morgnarna. (När du har läst boken så förstår du..)

Betyg

Jag tycker om boken. Den är spännande och den berör men...någonting fattas. Jag kan inte säga vad dock. Tycker att Ajvide lyckas på många plan och jag kommer läsa fler av hans böcker...

Cindy Kempe

2011-01-16

Betyg

Minns inte jättebra, men jag minns att jag gillade den.

Amelie Adrielsson

2010-12-16

Betyg

Och var var poängen med den här boken då? Man fick ju aldrig veta vad som hände eller hur det slutade... det bara var slut plötsligt...

J

johanna mörk

2010-10-06

Betyg

OJ OJ OJ! Detta är den första bok som jag verkligen har fastnat för och sedan dess har jag läst alla Johns böcker. efter Människohamn så är denna absolut bäst!
Jag lånade ut den till min sambo också och han slukade boken på 2 dagar! Riktigt bra overkligt verklig bok - i love it!

Mattias Renström

2010-10-05

Betyg

En bok som låter lovande men som inte alls levererar. Aldrig otäckt, aldrig intressant. Många karaktärer presenteras, men få av dessa vinner mitt intresse eller mina sympatier. Efter två Ajvide-böcker undrar jag hur det egentligen kommer sig att han får så mycket lovord som en svensk skräckkung? Då har jag dock inte läst Låt den rätte komma in ännu...

Liza Bolin

2010-06-19

Betyg

Stundvis riktigt otäck.

Jan Kjellin

2010-06-10

Betyg

Hade nog gillat den bättre om den "kompletterats" med den avslutande novellen i Pappersväggar. Eller inte.

Caroline J

2010-06-10

Betyg

jag tvingade mig igenom boken och hade förhoppningar om en sväng om i slutet. runt sidorna 200 kom det igång lite. är egentligen en svag svag tvåa genom hela boken, men slutet gjorde en lite ökning till en svag trea.

Emma Johansson

2010-05-31

Betyg

Annorlunda bok som börjar riktigt bra men spårar sedan ur något. Klart läsvärd!

Patricia B

2010-05-24

Betyg

Nej, det håller inte. Låt den rätte komma in är riktigt bra, men det här är bara segt och...tråkigt.

Bengt Månsson

2010-04-04

Betyg

Intresseväckande inledning men plötsligt slut. Vad hände egentligen och varför?

Jonas Rudberg

2010-02-28

Betyg

Mycket läsvärd. Vacker, oroande och gripande. Om än lite rörigare än debuten "Låt den rätte..." Den som ännu inte bekantat sig med Ajvides världar rekommenderar jag att börja med den senare. Eller den helt magiskt fantastiska "Människohamn". Och missa för allt i världen inte heller "Pappersväggar" (noveller).

Hanna Andersson

2010-02-28

Betyg

En bok om zoombies, alltså döda som vaknar till lv igen... Otippat att jag skulle tycka att en sådan bok känns fullkomligt realistisk. Fantastiskt bra, kan inte sluta tänka på den.

Anna Granström

2010-02-08

Betyg

ÄLSKAR hans böcker! Nu har de tre jag läst alla fått fem stjärnor var. Spännande, bra, vacker, sorglig - allt på samma gång. Kärlek.

Henrik R.

2010-02-07

Betyg

Precis som i Människohamn är en central del av berättelsen i denna bok förlusten av ett barn. Det skär djupt in i mitt blödiga föräldrahjärta! Jag tycker det här är en otroligt fin berättelse. Sedan finns det en massa Zombies som extre krydda ;).

Anette B

2010-02-05

Betyg

Trodde verkligen på den här men blev gruvligt besviken. Visst kände jag sympati för de levande i boken men jag hade väntat mig kalla kårar

Johanna Galenpanna

2010-01-02

Betyg

Spännande, sorgligt. Bra skrivet. En intressant tanke, även om den är högst osannolik.

Sofia Berg

2009-12-30

Betyg

Ljudbok

L

Lotta Blomkvist

2009-11-20

Betyg

Trevligt med skräcklitteratur och speciellt svensk, men den här var inget för mig. Tjat och tjat och lite verkstad...

Thomas R

2009-11-17

Betyg

Favoritscenen är när "dom" går runt i ring...

Betyg

Ajvide levererar! Zombie-dramor finns det inte så många av.

Fast jag tror inte riktigt på elektricitetsfenomenet i början, och krokarna är lite långsökt. Men det är småsaker i sammanhanget.

Helena Eriksson

2009-11-14

Betyg

Skrämmande liten historia som gav mig rysningar

Eva E

2009-11-13

Betyg

Älskar den här tpen av böcker. Samhällsgissel blandas med skräckel, vid ngt tillfälle faller dessvärre författaren till en gammal tråkig skräcknivå men annars häller den hela vägen.

Madelene Helgesson

2009-09-09

Betyg

Det är svårt att riktigt sätta ett betyg på den här boken, eftersom den stöds mer av sitt budskap än sin story. Visst, en hel del oväntade saker händer, men det är fortfarande frågan "vad händer om de döda plötsligt bli levande igen?" som driver boken och gör den stark.

Magnus Hoem

2009-08-16

Betyg

Njae, både Låt den rätte komma in och Människohamn är bättre.

G

Gunilla Jönsson

2009-08-11

Betyg

Ruskig historia,höll väl inte ihop riktigt.

Ulf Gustafsson

2009-07-07

Betyg

Det är suggestivt, avskalat och mycket spännande

J

Johanna Falkered

2009-07-01

Betyg

Inte rätt bok att läsa ute i sommarstugan, riktig läbbig, tom omslaget! Ska bli så spännande att se denna som film.

Pia Kask

2009-06-25

Betyg

Blir nästan upprymd över den torra logistikproblemhanteringen mitt i alla halvruttna lik. Skulle bli en riktigt bra film.

I

Inger Mårtenson

2009-06-11

Betyg

Jag skulle inte kalla den skräckbok men jag tyckte den var intressant och det var för mig ett oläst tema, odöda. Min son rekommenderade den

Alex Nedstam

2009-05-04

Betyg

John Ajvide har nu lämnat vampyrerna bakom sig och ger sig på en annan skräckvariant, Zombies.Efter att ha läst Låt den rätta komma in är förväntningarna höga, men oron släpper redan efterförsta kapitlet då John trollbinder mig och jag hungrar bara efter mer när jag lagt ifrån mig boken.

När den tryckande luften på stockholms gator lättar reser dom sig ur sina gravar, kliver av britsarna på bårhuset, kliver upp ur havet - Dom omlevande. Vad ska ett lands regering göra när dom döda inte ligger i sina gravar utan vandrar runt på öppna gator? Dom döda har inga rättigheter, inga hem, inga hjärtslag. Inget land har förberedelser för en sådan händelse. Är man död så är man väl död?

Johns vinkling är annorlunda från den vi matas med i zombiefilmer. Första tanken vid mötet med en omlevande är kanske inte den att ta fram en motorsåg eller att tända eld på dom gråa och släpande varelserna. Han visar oss den andra sidan. Människor som träffar sina nära och kära som tagits ifrån dom en dag, en månad, kanske flera år tidigare. En morfar som gräver upp sitt barnbarn, en kyrklig dam som får besök av sin avlidne man, en stand-up komiker som
sitter vid sin omkomna frus sida på sjukhuset då hon plötsligt vaknar på nytt. Genom dom får vi känna skräcken, glädjen, rädslan, hoppet och alla dom blandade känslor dom berörda drabbas av.

Men vad vore en skräckroman i denna genren utan hederliga zombiemoment. John har inte glömt att hålla den magknipande spänningen vid liv. Döda ansikten utanför fönster, monotona skrapande mot dörrar, blodiga överraskningar som får det att vända i magen har han klämt in som sköna överraskningsmoment när man sitter och börjat slappna av som mest efter
ett kapitel fyllt av nyhetsinslag om dom omlevande.

Publicerad för www.bokus.com Februari 2007

Mattias Karlsson

2009-04-30

Betyg

Äcklig bok. Men väldigt läsvärd. Om människovärde och kärlek. Om livet och döden. Om att släppa taget. Och om den lilla vita masken inom oss så klart.