Handelsresande i liv : om vilja och vankelmod i krigets skugga

Einhorn, Lena

| 1999

Flag from sv

16


Om vilja och vankelmod i krigets skugga. "Statslös, dryg och galen", det var vad engelsmännen kallade Gilel Storch när han mitt under brinnande krig förberedde sig att resa från Stockholm till Berlin för att förhandla med Reichsführer Heinrich Himmler om räddandet av judar. I Stockholm förs ett hittills nästan okänt spel bakom kulisserna som går ut på att försöka rädda de liv som kanske ändå kan räddas ur Hitlers förintelseläger. Förutom Storch, den märklige Felex Kersten och spionen Edgar Klaus möter vi många andra aktörer i spelet - såväl nazister som judiska aktivister. När hjälpen från Sverige kommit igång, också Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte. En inträngande studie av deras uppdrag väcker många nya frågor. Lena Einhorn har de senaste tio åren arbetat som producent och manusför-fattare till ett flertal TV-produktioner. 1998 sändes dramadokumentären Handelsresande i...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

Inger Mårtenson

2014-02-04

Betyg

Jag slutade läsa på sidan 94...Ninas resa var så bra rättfram och osentimental. Handelsres består mest av namn,årtal och platser och det intresserar inte mig.

I

Inger Mårtenson

2011-12-07

Betyg

Jag läste 94 sidor...Ninas resa var sååå bra, rättfram och osentimental. En handelsr...består mest av namn, årtal och platser...

Klinga

2011-09-25

Betyg

Jag har läst mycket om Andra världskriget, både fiktion och fakta. Lena Einhorn lyckas ändå komma med en helt ny och överraskande omskakande berättelse. Med vetenskaplig precision belägger hon fakta genom arkivforskning. Och det är en skildring av kriget från 1939 till 1945. Från ett nytt perspektiv.

De anpassliga och i efterhand till synes kallsinniga kalkyleranden som organisationer, regeringar, enskilda personer, svenskar, letter, tyskar, judar m fl gör kring de lidande miljoner judar som dör i koncentrationsläger är ömkliga att följa. Den halva miljon judar som till slut räddades hade kunnat vara så många fler. Men var och en av de inblandade ska tänka på sin egen ställning, att ionte bränna sina kontakter, att inte bli osams med fel person, att samtidigt inte se alltför illa ut efter krigets slut och vad gäller nazisterna, att anpassa sig efter en alltmer verklighetsfrämmande Führer. Beklämmande och ganska nedslående när man får det sammanställt av Einhorn. Ingen har anledning att slå sig för bröstet trots att många försöker efter kriget. Andra råkar ut för förödande förtalskampanjer. Folke Bernadotte mördades som en följd av en delvis osann kampanj mot hans insatser under krigets slutskede. Himmler framstår här som den renodlade anpassliga fegheten i en person. Livrädd för Hitler men med ett samvete som leder honom att vilja hjälpa till att rädda judar ur lägren bakom ryggen på sin obalanserade ledare. Till slut vandrar en förklädd Himmler bland andra hemlösa tyskar mot gränsen. Allt är så futtigt och så banalt vardagligt. Ingen kan vinna ett krig.