Halva min Måne

Granström, Anna

| 2012

Ida faller handlöst för Karibien. Och för Luis såklart, puertoricanen med de glittrande ögonen, en fjäder i hatten och alldeles för stor kostym. Hon flyttar till den lilla ön Puerto Rico och gifter sig, men där i gettot med ett hänglås på dörren och kackerlackor som närmaste grannar känner hon varken soplukten eller ser de förfallna husen. Att Luis dricker för mycket blundar hon för. När hans festande övergår i missbruk och tyngre droger blir det allt svårare att fortsätta blunda, men hon klamrar sig fast vid honom och inser att det inte bara är han som är beroende.

Linda Svensson

2016-03-06

En tyvärr platt och naiv berättelse. Egenutgiven.

Anna Rehnlund

2013-06-20

I sin debutbok Halva min måne har Anna Granström beskrivit både den härliga men även svåra ungdomen.Jag tror många känner igen sig i det naiva levnadssättet där allt ordnar sig och man tar livet med en klackspark.

Jag tycker väldigt mycket om Annas naturbeskrivningar från och kring Puerto Rico där handlingen i boken utspelar sig,och där författarinnan själv har bott. Jag visste ingenting om Puerto Rico innan jag började läsa denna bok,men efter att ha läst den så känns det som om jag varit där bland grodor,kackerlackor,soplukt och vita stränder.

Anna har även beskrivit Idas förhållande med Luis,puertoricanen som är missbrukare,på ett mycket verklighetstroget sätt. Jag tror att många som kommit i kontakt med en missbrukare kommer att känna igen sig i boken.

Vi får följa Idas kamp i detta destruktiva förhållande. Denna starka kärlek till någon som alltid väljer drogerna först.

Boken är en roman för unga vuxna men den passar lika bra för alla åldrar.

Anna har genom sitt lättlästa språk visat hur kärleken till någon annan kan bli både farlig och skadlig för en själv utan att man ens är medveten om det. Hon har på ett väldigt bra sätt visat hur sjuka de anhöriga blir i sitt medberoende till en missbrukare.

Jag rekommenderar verkligen denna bok till alla och jag ser fram emot att få läsa mer av Anna Granström.

Erika Kvarnlöf

2013-03-25

Anna är grym på miljöbeskrivningar och jag kom på mig själv med att gå omkring och vara sugen på alla spännande maträtter som beskrivs i boken. Man kunde nästan känna alla dofter och jag fick verkligen upp ögonen för Karibien.

Och även om boken vänder sig till unga vuxna tror jag att alla som har levt med en missbrukare kan känna igen sig. Eller alla som har varit galet förälskade. Så förälskad att man väljer att bortse från personens alla fel och brister.

Och bara omslaget är ju så vackert att man vill ha boken ståendes framme.

Nu ser jag fram emot Annas nästa bok!

Något fusk med betyget eftersom det är jag som skrivit den.

Hanna Lans

2013-03-24

Kom mitt betyg med nu ...?

Kim M. Kimselius

Halva min Måne av Anna Granström
Den här boken älskade jag från första början. Det underbara, beskrivande språket, miljöskildringarna, den annorlunda berättelsen. Ja, det här är sannerligen en bok att älska!

Det roliga var att jag inte hade en aning om vad boken handlade om när jag köpte den, jag föll för det mycket annorlunda omslaget. Vilken lycka att innehållet visade sig vara lika färgstarkt som omslaget! Ser med spänning fram emot Anna Granströms nästa bok!

Ida faller handlöst för Karibien. Och för Luis såklart, puertoricanen med de glittrande ögonen, en fjäder i hatten och alldeles för stor kostym. Hon flyttar till den lilla ön Puerto Rico och gifter sig, men där i gettot med ett hänglås på dörren och kackerlackor som närmaste grannar känner hon varken soplukten eller ser de förfallna husen.

Kramisar Kim

Elisabeth Jönsson

2013-03-24

Förmåga till kärlek och empati är grunden för vår existens på jorden. Ibland griper kärleken tag i en på ett sätt så att man inte kan värja sig, man blir förblindad.När jag läser boken Halva min måne skriven av Anna Granström följer jag en ung flickas väg ut i världen, till Karibien, där bokens huvudperson Ida blir blixtförälskad i den unge puertoricanen Luis.

Luis som gärna tar droger och alkohol, något som den unga Ida inte ser till en början. En människa fylld av kärlekens berusning är beredd att offra mycket, men till slut blir priset för högt.

Halva min måne är en roman för unga vuxna som väcker tankar kring människans sårbarhet och utsatthet i kärlekens gränsland. Känslor vi nog alla har erfarenhet av på olika sätt, men som den unge människan, i brist på så många tidigare erfarenheter, blir ännu mer sårbar i. Hur viktigt är det inte då att det finns en fallskärm av trygga människor runtom en. Bokens innehåll kan ge stöd åt unga människor och förhoppningsvis också mod att bryta sig ur destruktiva relationer, att se sitt eget värde och betydelsen också av ett eget liv som är värdigt.

Kim M. Kimselius

Underbart språk!

Eva Holmquist

2012-12-09

Halva min Måne var fylld av dofter och smaker och fantastisk natur. När den är som bäst känner jag mig förflyttad till Idas liv i Puerto Rico. När den är som sämst blir jag en besökare som tittar på. Boken är spännande och ger en bra inblick i hur det är att leva med en missbrukare. den pendlar mellan att vara bra och att vara fantastisk. De fantastiska styckena är när Anna kliver in i berättelsen och låter mig uppleva vad som händer.
Du hittar hela recensionen på http://ettknytt.blogspot.se/2012/11/recension-halva-min-mane.html

Hanna Borg

2012-09-26

Fantastiskt imponerande att sy ihop alla känslor och händelser i en bok som Anna gjort. Tack för läsupplevelsen och inblicken!

Elsa Eriksson

2012-09-04

En bra bok som berör och får en att tänka till. Jag fastnade mycket tidigt i boken och ville sedan bara få läsa vidare. Boken känns levande då ortsnamn finns nämnda (om dem är verkliga eller inte vet jag ej, men dem känns äkta!) samt även att vissa ord/fraser är skrivna på sitt original språk. Att den har en verklighetsanknytning gör den ännu mer spännande och gripande!
Trotts den tunga verkligheten som boken återger är boken ändå lättläst
Tack Anna för att du delat med dig av dina upplevelser, jag vill läsa mer av det du skrivit och hoppas det kommer mer!

Sussie S

2012-08-28

Jag läser kanske inte vanligtvis böcker inom denna genre och eftersom jag känner författaren så var jag lite orolig för vad jag skulle tycka och vad jag skulle säga om boken. Jag fastnade direkt från första kapitlet och läste i den så fort jag kom åt. En väldigt gripande historia som var mycket mörkare än vad jag hade förväntat mig och jag fällde nästan en tår i slutet, - trots att jag mer eller mindre visste hur historien gick. Det enda negativa var att jag hade lite svårt att hålla isär vissa peroner som inte förekom så mycket i boken. Thumbs up!