Halva Malmö består av killar som dumpat mig

Romare, Amanda

| 2021

Flag from sv

61


Fyra av tio vuxna i Sverige lever i singelhushåll. Det borde finnas nästan tre miljoner singlar i vårt avlånga land, och ett enormt antal potentiella partners för den som längtar efter kärleken. Ändå vill ingen bli tillsammans med huvudpersonen i Amanda Romares svarta och underhållande debutroman.För I will always love you är en mening som huvudpersonen i Halva Malmö består av killar som dumpat mig aldrig verkar få höra. På riktigt. Hon har testat allt. Dejtat killar över sin liga, i sin liga, under sin liga, svajpat på Tinder och raggat ute. Hon har dejtat jurister, forskare, bartenders, ingenjörer, livsmedelsförsäljare och snickare. Hon har varit undergiven och dominerande, men förblir övergiven. Hon har svårt att ens komma till second base, en andra dejt. Det är samma för hennes vänner. Tillsammans försöker de förstå den ekvation som det är att vara singel i det tjugoförsta århundradet.Halva...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Fantastisk! Skrattade högt mååånga gånger, men kände helhjärtat med Amanda hela vägen. Grät mig till och med igenom de sista sidorna. Så modigt och befriande att hon vågar blotta sig och sina tankar, känslor och handlingar på detta sätt. En eloge och tusen kramar vill jag ge henne. Vill bara hålla om henne och säga att hon är värd all kärlek i världen.

Betyg

Livlig och härligt ocensurerad. Bra språk. Dock tjatig i längden, halvvägs genom boken tröttnade jag på de upprepade dejtkatastroferna och patetiska männen.

Betyg

Nä, orkar inte läsa vidare. Känns lite som att författaren vill lansera sig själv genom att teckna ett Girls-liv: "Kolla vilka märkliga, fräna och frigjorda grejer som händer oss 20-plussare mitt i bohemiska Malmö" . Möjligen skulle jag relatera om jag själv vore 25, men låt oss nu slå fast att det var 17 år sedan.

Betyg

Störde mig på uppläsaren.
Innehållsmässigt var det vissa partier jag gillade. Men allt som allt en ganska platt upplevelse

Hanna Melin

2022-03-07

Betyg

Kul! Aldrig stört mig så mycket på hur satans Stockholmsdryg en uppläsare kan låta, men lyssnade med glädje ändå igenom hela boken Fantastiskt gott betyg.

S

Simone Sabato

2022-02-07

Betyg

Så bra!

M

Monia Kristiansson

2022-01-28

Betyg

Repetativ och hoppig

Anna Granström

2022-01-12

Betyg

Årets första utlästa bok levererade verkligen! @amandaromare skriver om sina dejter och att bli dumpad, dissad och ghostad. Det är ärligt, detaljerat, tragikomiskt och grymt bra skrivet. Jag känner inte igen mig (Är en sån där 40+ med sambo sen 20-årsåldern och två barn), men det spelar ingen roll. Jag älskar boken ändå. Älskar även omslaget.

Torbjörn Nilsson

2021-11-25

Betyg

Fantastiskt bra bok! Väldigt rolig och lättläst och väldigt smärtsam och därför svårläst.

Jag skrattar åt det tokroliga, det pinsamtroliga och det generanderoliga och ofta fastnar skrattet i halsen. Det är hjärtskärande att läsa hur Amanda vänder smärtan inåt. Men hon gör det helhjärtat och tar sedan nya tag. Hon har också stöd av ett fantastiskt tjejgäng; Dr Peppers. Inte läst om något så härligt, sedan jag läste Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson.

Det är så här mitt kärleksliv (minus tjejgänget) skulle ha kunnat se ut om jag haft något i den åldern. I realiteten var jag inte ens en av dessa mardrömsdejter; försagd, blyg, tyst, hopplöst sluten. Jag var framförallt bara hopplöst och hjälplöst avståndsförälskad, därför blir jag så berikad och befriad av boken.

Särskilt kan jag relatera till de djupa värdelöshetskänslorna och besattheten inför den omöjliga, totalt hopplösa förälskelsen. Liksom till snällheten, blåögdheten och troskyldigheten, som jag i mitt fall kopplar till att jag som barn aldrig fick någon anknytning till min mamma och därför på ett plan aldrig möttes av besvikelser. Jag blev helt frånkopplad och desorienterad, men med den självklara anknytningsförmågan oanfrätt.

Dagboksformen kan lätt göra läsningen splittrad och emellanåt enahanda, men från sidan 222 hamnar vi här i Västerbotten. Då tätnar boken och blir en helt oemotståndlig bladvändare.