Haikerens guide til galaksen

Adams, Douglas

| 1998

Flag from no

4839


Den jordiske hovedpersonen blir virvlet ut i en fantastisk reise gjennom universet sammen med sin venn som viser seg å være utsendt medarbeider for tidenes mest bemerkelsesverdige reisehåndbok. Dette er den første boka i Hitchhiker-serien.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

.

Hjortronhyllan

2023-01-27

Betyg

TA DET LUGNT.
Huvudkaraktären Arthur Dent räddas av Ford Prefect. En “liftare” som jobbar för förlaget bakom “Liftarens Guide till Galaxen”, som givetvis är till för alla som vill se universum för bara 30 altariska dollar om dagen. Här handlar det inte om en långsamt invit in till Adams universum. Jag räddas/kidnappas likt Arthur och får bara acceptera att min verklighet är borta medans jag befinner mig uppslukad i denna vidsträckta galax. Förutom de fascinerande teknologin som Douglas Adams förutspådde, är texten fullproppat med vitsigheter, humor och listig ironi. ”Människorna på planeten jorden har alltid ansett sig vara mer intelligenta än delfinerna, eftersom dom hade åstadkommit så mycket - hjulet, New York, krig och så vidare”.

Det som gör galaxen uthärdlig i sig är de varma och fåniga karaktärerna. A.I datorer som ska hjälpa galaxens invånare att få svar på den stora frågan, eller de elaka, (poetiska?) vogonerna. Men ingen av dem kan förbereda dig på upplevelsen av att träffa "Eddie", huvuddatorn i rymdskeppet “Hjärta av guld” eller min favorit, Marvin, den deprimerande androiden.

Det är en utmärkt liten bok om det absurda i universum. Att Jorden är ett obetydligt litet dammkorn och att den här recensionen är marginellt betydelselös. Definitivt värt att läsa.

Psst - var snäll mot möss!

Boken va spinandi och roligt 🤩

R

Robert Österman

2021-05-19

Betyg

Första gången jag läste boken läste jag ut den på 3 dagar. I dagsläge håller den rekordet för boken jag läst om flest gånger. Är inte för alla, men gillar du knäpp humor så är den i en klass för sig själv! Rekommenderar den.

A

Annie

2021-02-16

Betyg

Favorit

E

Elin Björnsson

2020-08-13

Betyg

Den bästa bok jag någonsin har läst. När man har läst klart alla fem böcker så kan man dessutom börja om från början direkt eftersom man aldrig tröttnar på den och ständigt upptäcker nya saker.

J

Jennie Carlander

2020-07-21

Betyg

S

Sandra Olt

2020-06-25

Betyg

Klassiker

E

Elisa

2020-04-01

Betyg

Detta är mer än en bok för mig, det är en livsstil. Don’t panic!

Josefin

2020-01-23

Betyg

En trevlig överraskning! Hade lite svårt att komma in i den först men efter ca 50 sidor lossnade det och det var bara att följa med på färden. Den är verkligen skriven med glimten i ögat och jag gillade humorn.

T

Therese

2019-10-20

Betyg

Spännande, komisk, otrolig och fantasifull historia om jordbon på äventyr ute i universum.

L

Linnéa Andersson

2019-07-22

Betyg

Riktigt välskriven och genomtänkt.

K

Kerstin

2019-01-06

Betyg

Lyckades till slut läsa ut den. Första kapitlet fångade mig men sedan tappade den helt mitt intresse. Tidsslöseri

Helena Flemström

2018-04-17

Betyg

ÅHHHH lycklighets piller

A

Adam Brewid

2017-10-17

Betyg

Bäst, så är det bara.

Magnus Johansson

2016-08-05

Betyg

Äger hela sviten i en nyare pocketutgåva. Tanken var att jag alldeles säkert skulle sträckläsa alla (fem) böckerna, men jag valde att sluta efter denna den första. Berättelsen berör mig inte, och humorn, som tycks vara en väsentlig del, faller mig helt enkelt inte i smaken.

K

Klara Marklinder

2016-03-18

Betyg

Kul om man gille den typen av flummig humor, känns lire som en vuxen kalle anka tidning fast utan bilder.. Ibland har den några roliga kommentarer men historien är för flummig för min del.

R

R 2014

2016-01-18

Betyg

Jag tyckte att den här berättelsen var alldeles utomordentligt fånig och barnslig.

Saga Forslund

2015-01-05

Betyg

har aldrig orkat läsa klart. Znark!

Tanja Lindgren

2014-12-18

Betyg

Hysterisk och rolig!

L

Laban Johansson

2014-12-12

Betyg

Rolig. Rolig. Grymt rolig. Rekommenderas till dem som älskar galen humor.

L

Lars Andersson

2014-11-28

Betyg

Sånt här kan jag inte med, så jag tvingades sluta snabbt. Putslustig, men jag har inget att anmärka på språket.

J

Johanna Hammarberg

2014-09-22

Betyg

Inte mycket för sci-fi. Men efter påtryckningar gav jag denna en chans. Skriven med både och värme och humor. Rekomenderas även för skeptiker :)

A

Andreas Cossi

2014-07-20

Betyg

Smårolig, förvirrad. En klassiker. Det känns dock ibland som rena rappakaljan.

Maria Blomkvist

2014-03-23

Betyg

Fruktansvärt rolig och spot on på vissa ställen. Dock är Adams skrivstil väldigt speciellt och det var inte helt min kopp av te och min typ av humor hela vägen.

Robin Mabellini

2014-03-22

Betyg

Z

Tommy -

2013-09-21

Betyg

En suverän klassiker. Goda skratt utlovas!

Åsa G-H

2013-08-17

Betyg

En stor besvikelse. Jag hade tänkt läsa alla fem delar men känner mig rejält avskräckt just nu.

D

David H

2013-07-23

Betyg

Klassiker som är mycket underhållande. Rabeus gör ett bra jobb som uppläsare.

Anna Andreasson

2013-01-07

Betyg

Var kanske dumt att ha sett filmen innan man läste boken. Blev mest förvirrad när jag läste den.

Tony

2012-11-01

Betyg

Egentligen bara bra första gången man läser den.

Linn L

2012-10-25

Betyg

Jag hade sett filmen innan jag läste boken och tyckte då att den var jättekonstig och jag hängde inte alls med, men så nu när jag läst boken och såg filmen igen så var den helt plötsligt riktigt bra! Men så är det ju iofs ganska ofta :)
Nu ska jag läsa de efterföljande fyra delarna och sen får vi hoppas på filmversioner av dem med, kanske tom en remake av första filmen eftersom det ar ett tag sen den kom??
Mitt betyg är en stark 3:a

A

Anton Svensson

2012-09-05

Betyg

Helt enkelt den perfekta boken om du ska ligga och glassa på en varm utomländsk kvalitetsstrand i en vecka och bara vara.

Anna-klara Akar

2012-08-12

Betyg

En av mina absoluta favoriter. Ända sedan jag hörde den sommradioföljetong tror jag. Helt crazy handling om Arthur Dent som kastas ut i universum när jorden förstörs. Galet, mänskligt och asgarvsroligt. Kanske gillar jag den för att Arthur är en överlevare, utan ån kontroll över tillvaron. Och hur överlever man det. Från att va en tightup englishman blir han en levnadskonstnär i vintergatan. "Ta det lugnt"

T

Teresia Fredriksson

2012-07-05

Betyg

Alla borde läsa den!

L

Lina Josefsson

2012-06-29

Betyg

Genialiskt mästerverk. Men klarar bara inte av att läsa om den, man orkar nog bara med en sådan bok en gång i sitt liv.

Marianne L

2012-06-15

Betyg

Denna bok återkommer jag till flera gånger. Helt underbar uppläsning av Johan Rabeus som förstarker karaktärerna. Skrattar lika mycket idag som nära jag hörde den på radion för första gången troligen på 70-talet. Ju mer kunskaper man har i fysik ju roligare blir boken. Just nu sitter jag med min Liftarens guide som numera är uppfunnen - och meddelar inte hela universum men världen mina erfarenheter på surfplattan.

K

Katarina Strid

2012-05-08

Betyg

Kan inte bli annat än femma! Det var ganska längesedan jag läste den men kunde skratta högt och kan fortfarande citera från den! Underbart skruvad, och Marvin är en favorit.

Maria Klamas

2012-04-25

Betyg

En helt galen bok på många sätt, men som ändå visar galenskapen med hela vårt sökande efter meningen med livet... Vad strävar vi efter? Varför längtar vi hela tiden fram till någonting annat, istället för att njuta som det är just nu...

En stor eloge till översättaren!

A

Anna Lindström

2012-04-10

Betyg

Underbar. Bäst på engelska, men klart värd att läsas flera gånger.

Alva Ordnörden

2012-03-31

Betyg

Arthur Dent är en helt vanlig människa som bor på planeten jorden, närmare bestämt i England. Han vaknar en torsdagsmorgon och dricker en kopp te. Precis som vanligt. Men en sak som inte är vanligt är att det är två personer utanför hans tomt. Den ena är från kommunen och vill riva hans hus och den andra sitter i sitt rymdskepp och ska strax utplåna jorden. Arthur har aldrig varit särskilt förtjust i torsdagar och det gör det inte bättre att han är lite bakfull från gårdagen.
Det hela går bättre än det låter. För Arthur Dent råkar känna Ford Prefect som är en galaktisk liftare och har den supergeniala boken Liftarens guide till galaxen med sig...

Så börjar Arthur Dents otroliga resa genom universum..! Men... tyvärr tycker jag att den här boken är den bästa hitills. Jag har läst tre av sex i trilogin (låter mysko, jag vet). Den första - Liftarens guide till galaxen - är den bästa, helt klart. För de andra blir långsammare och tråkiga om man inte anstränger sig jättemycket för att hänga med i allting. Och om man nu gör det, blir det tråkigt för att böckerna tar så lång tid att läsa. Fast i och för sig kanske fjärde, femte och sjätte (av en annan författare) är bättre, vem vet?

Jag rekommenderar i alla fall den första boken Liftarens guide till galaxen jättemycket! För Douglas Adams skriver verkligen helt sjukt roligt (även fast man inte förstår någonting ibland). ;P
Läs de andra också, om du vill, för det kanske bara är jag som har knäpp bok-smak. De kallas ju ändå för världens mest kända science-fiction böcker och om de var dåliga, skulle de väl inte vara det..?

Betyg

Kultbok som ALLA måste läsa.

A

Betyg

Bäst!

Nicole Persson

2011-10-06

Betyg

En väldigt rolig bok!

Kribba Ericsson

2011-10-04

Betyg

Kommer helt enkelt inte igenom eländet... Inget för mej. Förstår inte vad som är så roligt.

E

Emelie Lindberg

2011-09-22

Betyg

Läste den första gången i högstadiet och kan med säkerhet säga att den bidragit till att lägga grunden för hur mitt litterära och humoristiska intresse utvecklats.

Emma Karlsson

2011-08-17

Betyg

Älskade att läsa den här boken som är så fruktansvärt rolig utan att bli överansträngd. Tyvärr är höjdpunkten första delen av boken och varje ny del blir något lite sämre än den tidigare (dock fortfarande bra) ända fram till sista delen "I stort sett menlös" som är ja...för min del även lite meningslös. Men någon annan kan säkert uppskatta den!

C

Christian Persson

2011-07-14

Betyg

Jätter bra bok men bra inlevelse i.

Jonas Eklundh

2011-07-10

Betyg

En av historiens roligaste böcker, vet inte hur nya gånger jag läst den, skrattar ändå högt varje gång

Love F

2011-07-01

Betyg

"En trilogi i fem delar". Bara i liftarens guide får man en två sidor lång förklaring om varför raketsäkra fönsterrutor kan öppnas med kreditkort. Det här är verkligen min typ av humor. Men lite långtråkig i vissa partier. Fast kanske att man ändå skulle läsa om den på engelska ...