
Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2014! "Nordiska rådets litteraturpris tilldelas den finländske författaren Kjell Westö för romanen "Hägring 38" somn på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid." Tilldelad Sveriges Radios Romanpris 2014. Året är 1938. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors. Det är ett informellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Forumet är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdagsklubbens, och Claes Thune börjar ge upp om dess framtid. Thune engagerar sig i utrikespolitiken även som skribent i dagspressen, men är inte engagerad i så mycket annat. Han är frånskild...
Visa mer
Recensioner
2020-06-23
Betyg
Så mångbottnad och välskriven. I ett mycket lugnt tempo sker så mycket under ytan. Politik, kärlek och relationer. Dessutom underbart inläst av Stina Ekblad. Stark 4:a
2014-12-30
Betyg
"På lördagen kom våren av sig." Jag blir matt, ingen ger romanrysningar som Kjell Westö.
En hägring i verksamheten.
2014-10-15
Betyg
Fantastiska karaktärsbeskrivningar och riktigt bra karaktärsutveckling. Boken utspelar sig också i förkrigstiden i det mest intressanta av Europas länder.
Med tanke på nuvarande världshändelser så är det en tid som påminner mycket om vår.
Tyvärr har den andra brister som t ex den i stort sett obefintliga handlingen. Boken sniglar sig fram mot det oundvikliga slutet, och jag hinner tröttna på allt långt innan dess.
2014-02-19
Betyg
Den grep tag i mig. Finlands nutidshistoria har många bottnar. Spännande är boken också. Läs den!
2013-09-21
Betyg
En bok som blir allt mer spännande ju längre in i handlingen man kommer. En relationsthriller med de brutala klasskillnader som var kvar efter inbördeskriget (är de borta nu??) som en bakgrundskuliss. Liknar inte Westös övriga böcker men är verkligen läsvärd.
Betyg
Finlands sak är vår, hette det en gång när vårt grannland plötsligt befann sig i Vinterkriget. Hägring 38, utspelas året dessförinnan och författare är Kjell Westö, aktuell som författare till tv-serien ”Där vi en gång gått” som handlar om det finska inbördeskriget.Till skillnad från Westös tidigare mer berättande romaner finns här en nerv som gör att jag ser flera paralleller till Ola Larsmos Förrädare, trots att den utspelas under kriget. Scenen är Helsingfors, mars till november1938, i en helt finlandssvensk miljö. Bokens två huvudpersoner är den sorgsne vicehäradshövdingen Claes Thun, en 40-årig man som förlorat sin fru till en barndomsvän, och hans kontorist fru Mathilda Wijk, en kvinna som utsatts för övergrepp som röd aktivist i straffläger och vars ”inre pessimist” hotar hennes psykiska balans. Thun är med i en diskussionsklubb bestående av överklassmän som känt varandra sedan studieåren, men som nu hotar splittras pga personliga och politiska motsättningar. Diskussionerna handlar om människans värde, nationalism och yttrandefrihet och psykisk sjukdom. Vad är verkligt och när spelar psyket oss ett spratt så att våra tankar och känslor blir till hägringar. Inbördeskrigets upplösning, 20 år tillbaka i tiden, kastar en mörk skugga över berättelsen. Läsaren vet vad som kommer att hända med inte romankaraktärerna. Med små ledtrådar håller författaren spänningen ända fram till slutet.
(Publicerad i Norran 5/9 2013)