Guns, Germs and Steel

Diamond, Jared

| 2011

Flag from en

Why did Eurasians conquer, displace, or decimate Native Americans, Australians, and Africans, instead of the reverse? Evolutionary biologist Jared Diamond stunningly dismantles racially based theories of human history by revealing the environmental factors actually responsible for history's broadest patterns. The story begins 13,000 years ago, when Stone Age hunter-gatherers constituted the entire human population. Around that time, the paths of development of human societies on different continents began to diverge greatly. Early domestication of wild plants and animals in the Fertile Crescent, China, Mesoamerica, the Andes, and other areas gave peoples of those regions a head start. Only societies that advanced beyond the hunter-gatherer stage acquired a potential for developing writing, technology, government, and organized religions--as well as those nasty germs and potent weapons...

Susanne Rydvald

2020-08-09

En bok som redan frn brjan beskriver allting i detaljernas detalj och tillbaka igen ngot man redan lst om i andra bcker p ett enklare stt. Frfattaren hoppar omkring mellan tider, kontinenter och olika syften dr han emellant frsker frklara arkeologin genom fysisk matematik och ofta tappar bort det han skrev om i brjan av ett kapitel --- Detaljerna r s mnga att de tyvrr glms innan boken tar slut

R

Robert Svensson

2019-08-26

En mycket bra bok som alla borde lsa.

B

Benjamin Elfors

2018-03-13

Hller med tidigare kommentarer om att det r mnga omtagningar. Men det r en fantastiskt intressant bok med ett viktigt budskap.

Anna Lindstrm

2016-09-20

Vldigt intressant. Trots det har det tagit evigheter att komma igenom boken, drav trean.

Magnus Johansson

2016-07-20

Sger som tidigare lsare: mycket intressant stoff och rimliga slutsatser. Men utan omtagningar hade den varit klart tunnare och nnu ttare och mer fngslande.

Anna Jonasson

2014-11-25

Intressant och mycket lsvrd bok.

Per Larsson

2011-06-16

Ett mste att lsa. ven om Diamond ansluter sig till den amerikanska populrvetenskapliga stilen (med ondliga upprepningar och omtagningar) s r sjlva stoffet och tankearbetet oerhrt fascinerande.

Elias Chougui

2010-09-17

Jobbig, tjatig men super intressant!!

Maria Josefsson

2010-06-01

En bok om mnsklighetens historia som resonerar kring frgestllningen "varfr koloniserade europer Amerika/Australien/Afrika istllet fr tvrtom?". Boken r heltckande, varje kontinent tas upp under ett lngt perspektiv, frn det att den befolkades till idag.

Tanken med boken r verkligen rolig och intressant, dessutom ges en hel del smkul fakta i frbifarten. Men, ett stort men, helheten blir bara en gspning. Upprepningarna r mnga, vilket gr att jag tror att boken tjnat p att vara ett par hundra sidor kortare. Jag har svrt att f flyt i lsningen p grund av konstigt uppbyggda meningar (mhnda att det r versttningen som brister?). Innehllsmssigt tycker jag att vissa begrepp anvnds utan eftertanke samt att resonemang ibland r bristflliga eller rentav uppbyggda p frdomar.

Jag har absolut lrt mig ngot nytt genom att lsa boken och ftt en viss frstelse fr hndelsefrlopp i historien. Det r synd att det intressanta grumlas av det pedagogiska greppet (?) att tjata om matproduktionens betydelse p varje sida. Boken skulle ha kunnat vara s mycket bttre n den r. Tyvrr.

Aendy P

2009-09-29

Allvarligt talat, versttningen r helt vrdels. Inte fr att jag lst orginalet men har boken ftt Pulitzerpris s r nog sprket bttre n det r i den svenska versttningen. Trist p en i vrigt intressevckande bok.

Monika Holmberg

2009-09-04

Intressant men vldigt tjatigt. Och p vilket stt de r intelligentare n vi p Nya Guinea fick man aldrig veta.