Gullivers resor

Swift, Jonathan

| 1970

Flag from sv

610


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lilla Peggy

2022-01-26

Betyg

När Gulliver är ute och reser lider han plötsligt skeppsbrott. Han vaknar upp och finner att han ligger fastbunden med starka trådar. Runt kring honom finns fullt av varelser som är i storlek med hans fingrar. När han blir befriad från trådarna ser han att även hus, djur och natur är pyttesmå. Men för att en jätte som han ska kunna leva i ett land där allting är litet, måste han skriva under på att han inte får göra vissa saker. Men om allt var litet där, så är det plötsligt han som är jätteliten när han stiger i land på nästa ö. Där bor jättarna. Och de tar honom till fånga och visar upp honom på marknader. En dag köper landets drottning honom. Jag tror att författaren med hjälp av dessa berättelser vill berätta för mig om att ingenting är naturligt. Den utgåva jag valt att läsa innehåller bara de två första av Gullivers resor. Och jag tror jag nöjer mig med dessa. Det blir lätt tjatigt att bara läsa om varelser som inte ser ut som vi. Eller det kanske är vi som är de konstiga?

B

Benjamin Elfors

2016-01-12

Betyg

Det kan inte bli annat än lägsta betyg när allt man önskar är att den ska ta slut. Oerhört repetitiv.

Sanna Carlborg

2014-02-10

Betyg

Kurslitteratur. En seg historia, denna bok. Intressant av historiska skäl. Ur ett samhällskritiskt perspektiv känns den inte så up to date, förutom den sista delen om yahooerna. Förlöjligandet av vetenskap i stycket om Laputa tycker jag är mindre charmigt.

L

Lars Andersson

2011-05-22

Betyg

En förhållandevis spännande historia, med en stark symbolisk betydelse.

Emiam

2010-09-22

Betyg

- OBS: pass upp! det finns många versioner av denna bok, längre/kortare, mer och mindre utförliga! Man tror man läst "den klassikern" men så finns det mer och utförligare.
Se t ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Gulliver%27s_Travels
- OBS: heter ibland även "Gullivers underbara resor"!

Denna klassiker nämndes också i en av Erich von Dänikens böcker i mitten på 1900-talet och sades ha stor betydelse i ett avsnitt, där Swift påstods ha kommit med kunskaper/fakta om framtiden som bara en siare hade kunnat förutse.

Härlig bok för övrigt!

Lennart Carlsson

2010-03-17

Betyg

Längesedan jag läst de böcker jag nu senast lagt in här, liksom denna bok. De senaste dagarna gått igenom min bokhylla + egen lista i datorn för lästa böcker. Det är ganska många böcker jag fortfarande inte hittar här på Boktipset!

M

Miss Lee

2010-01-08

Betyg

Underbar satir!