Guds olydiga revben

Finns det en annan kristen historia än den vi är vana vid? Gunilla Thorgren har gjort en högst personlig idéhistorisk resa från antiken och Bibeln till Martin Luther. Med hjälp av feministisk forskning har hon hittat Jesus sju kvinnliga lärjungar, en våldtagen jungfru Maria, dagen när påven Gregorius förvandlade Maria från Magdala Jesus främsta lärjunge till hora, en Jesusrörelse som bestod av många prostituerade, kvinnliga mystiker som formulerade en feminin gudom och en levande kvinnorörelse under medeltiden som verkade och växte runt om i Europa. Den kristna idétraditionen lever starkt i det svenska samhället än i dag. Kanske också traditionen av inre motstånd? Här berättar Gunilla Thorgren om en kvinnornas kristendom som ofta var en annan än påvens och biskoparnas.

Maria Jönsson

2020-07-04

Instämmer med tidigare recension. Svårt att ta till mig denna bok då den inte är en faktabok men innehåller fakta som inte är klart refererade till. Författaren förbehåller sig att tolka och värdera utifrån sig själv och sina åsikter och då emotsagd. Förstår inte syftet och bollen hamnar utanför målet. Skulle som tidigare recensent önska en teolog och historiker som gör denna forskning och då utan personliga värderingar.

Lovisa Ståtenhag

2019-07-07

En sekulär granskning av kvinnornas kyrkohistoria. Bitvis svårt att avgöra vad som är författarens tolkning och vad som är andras tolkningar. Författaren placerar kristendomen i forntiden och jag upplever att Thorgren också gjort många egna tolkningar som dagens teologer nog inte helt hade hållit med om. Innehållet känns som ett skrap på ytan av kvinnornas kyrkohistoria. Visserligen finns en bredd där många kyrkomödrar och rörelser presenteras, men samtidigt saknas ett djup i denna textform och långtgående slutsatser dras från enskilda brev och texter. Jag hade också velat se fler källhänvisningar i texten. Jag ser fram emot en liknande bok med historisk tidslinje över kyrkohistorien och kvinnorna i den, men skriven av någon som faktiskt är teologiskt och kyrkohistoriskt bevandrad. För mig känns boken amatörmässig och jag som kristen i nutid känner mig som en historisk företeelse som borde kasta min Bibel och gå vidare. Jag saknar referenser till nutida troende. Jag saknar helt enkelt den troendes perspektiv på de bibeltexter, historiska personer och rörelser som tas upp i boken.