Gudars skymning

De fem elementen presenterar en alternativ sanning om vårt ursprung och visar världen ur en annorlunda synvinkel, i en egen tolkning av mytologin. Första delen, De Ursprungliga, släpptes i slutet av 2017. En bok om att vara sig själv, om att samarbeta, om att ta vara på allas olikheter som tillgångar. Andra delen, Gudarnas skymning, handlar om inre styrka och mod att stå upp för det man tror på. Allt sätts på prov när Regina, Odal, Svala och Pål ska möta fienden. Deras träning är fullbordad, men är de redo?

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

H

Håkan Carlsson

2018-12-11

Betyg

Detta är andra boken i serien De Fem Elementen, den första heter De Ursprungliga, läs här vad jag tyckte om den. Det är en direkt fortsättning på första boken så man skall läsa dem i ordning. Det är en fantasyserie som riktar sig till unga vuxna och äldre, den är i sina stunder lite brutal så skulle inte rekommendera den till yngre om man är ok med det.

Fösta boken var som en presentation över de olika huvudkaraktärerna, deras folkslag, världen de lever i och de händelser som lett fram till hur situationen är just nu. Nu när detta är avklarat och man har bakgrunden till världen och karaktärerna så kan andra boken ta fart. Och tar fart är just vad den gör.

Vi kastas rätt in i handlingen och det är spännande med det samma. Om man har glömt lite från första boken så får man med några väl valda förklaringar allt man behöver friska upp sitt minne med. Det händer mycket mera i denna bok än i första.

Vi får uppleva mera om relationerna mellan de olika karaktärerna i den grupp som blivit utvalda att vara förtruppen och som fått axla det stora ansvaret att vara det första slaget mot virusgudinnan. Det är inget lätt ansvar som lagts på ungdomarna och de tvingas att tillsammans ta ansvar och ta svåra beslut på resan gång.

Språket är lätt att ta till sig och medryckande. Handling och miljöbeskrivningarna är målande. Liksom första boken så gillar jag hur de olika folkslagen verkligen formas efter sina element, sättet de lever och hur de hanterar olika saker. Sedan finner man många liknelser med den nordiska mytologin och det gillar jag också då jag själv alltid funnit asatron, med dess olika berättelser, intressant.

En riktigt bra fortsättning på serien och rekommenderar den till alla som har läst första boken, har man inte det så rekommenderar jag den också. Det är en välskriven och spännande serie och det skall bli väldigt intressant att se hur den kommer att utvecklas i nästa bok.

http://hakanshylla.blogspot.com

J

Betyg

Spännande, fartfylld och fängslande!

Betyg

Kul med så mycket fornnordisk mytologi i början, med både valans spådom och baldr. Även fenrisulven och midgårdsormen får vara med utan att nämnas vid rätta namnet. På något sätt befäster det historien som urtida, vilket jag tycker är spännande. Det är som att historier man har hört som barn/ung även finns här, och då blir det mer "på riktigt".

En av styrkorna med den här serien tycker är är just spelandet med att inte behöva "uppfinna hjulet en gång till". Det mesta som Larsson Kostenius använder är sådant många känner till och kan - de fyra elementen, virussjukdomar, pest, namn och gudomar tagna från fornnordisk religion eller grekisk/romersk mytologi. För mig som är intresserad av just gamla religioner blir det en extra kul lek att försöka räkna ut var olika namn kommer ifrån och flera gånger blir jag nöjd med mig själv när jag kommit på var det kommer ifrån. Ändå finns det flera nytänkande saker, som när till exempel en av huvudpersonerna blir dödssjuk (säger inte vem pga spoiler) och anledning är totalt oväntad och lite rolig men samtidigt hemsk.

Jag tyckte att den första boken startade lite långsamt men det gör inte den här. Här är det fart från första början och det händer grejer hela tiden. Tack vare att vi får följa flera olika personer i handling och tankar blir det inte för mycket utan man får lite andningsutrymme ändå.

Det är ganska många personer att hålla koll på, men de allra flesta finns antingen i periferin eller bara en kort stund och det gynnar historien. Det ger ett driv framåt men samtidigt blir man inte för förvirrad. Dessutom är det ofta grupperingar av personer som gör att det är lättare att skilja dem åt.

Jag gillar de fyra huvudpersonerna. Odal känns så jordnära (lämpligt eftersom det är hans element), Regina liknar mig i humöret (alldeles för mycket) och jag gillar både Svala och Pål och hur de tänker och agerar. Jag tycker också om hur deras element speglar dem både till utseende och sätt, mycket snyggt gjort.

Språket är lättsamt och ungdomligt och det är lätt att förstå att den räknas från 12 år och uppåt, men det betyder inte att inte vuxna kan roas av och tycka om den här serien.

Det ska bli väldigt kul och spännande att se vad som händer härnäst.

S

Sven Öhman

2018-07-11

Betyg

Mycket bra svensk fantasy

Betyg

O.M.G. Spännande och under ytan lurar ett FANTASTISKT budskap om att vi alla är lika värdefulla. Går att läsa fristående, men ger ännu mer inblick om man även läser De Urpsrungliga. Jag börjar förstå hur allt i världen hänger ihop och längtar till del 3.

S

Safir Siekas

2018-07-04

Betyg

Det här är del två i serien De fem elementen, och den är till och med bättre än den första delen. Jag trodde inte det kunde bli bättre! Helt fantastiskt skrivet. Det är inte ofta man får läsa sådan här bra svensk fantasy.

H

Hanna Olausson

2018-07-04

Betyg

Jag vill berätta att den här bokserien har hjälp mig att hitta min inre styrka, är så tacksam.. Den har påverkat mitt liv. Redan på första boken kände jag att jag hittade nytt hopp. Tack för en fantastisk story. Ser fram emot nästa bok :)

E

Erik Horizon

2018-05-09

Betyg

Uppföljaren till De Ursprungliga håller måttet och är till och med bättre än första delen! Här får vi följa med Odal, Regina, Svala och Pål när de ger sig ut på sitt uppdrag. De stöter på den ena faran efter den andra och det är spännande precis hela tiden när huvudpersonernas olika förmågor sätts på prov. Omtumlande twistar och tankeväckande avslöjanden. Slutet ger en aha-upplevelse!

Det här är andra delen i De fem elementen, men den har många referenser till tidigare händelser så det går bra att läsa som en fristående del. Även om den första boken ger ett mer djup till bakgrunden och gör att man lär känna karaktärerna bättre.