Gubbröran

Ahl, Mia

| 2019

Del tre i Mia Ahls känna-igen-sig-roliga serie om de tre göteborgs-väninnorna Jenny, Sofia & Jessika. Livet har sin ? inte alltid gilla ? gång; Jennys man, Magnus, blir alltmer en sexistisk soffpotatis som visar allt mindre intresse för sin fru. Dessutom tycks han dölja något för Jenny, kanske är det en otrohetsaffär?I kontrast leker livet för Jessika, och hennes juvelerar-chef Claes har till och med friat. Vägen ligger öppen för ett härligt midsommar-bröllop. Men det är ändå något som skaver. Kan det vara det att Jessikas minst sagt krävande mamma till råga på allt vill vara den som bestämmer om bröllopet ? in i minsta detalj?Sofia har i sin tur inga problem på karl-fronten. Men förutom sin egen man känner hon dessutom begär efter salta kex. Därtill är hennes tonårsdotter en källa till ständiga bekymmer. Vilket når sin kulmen när dottern passar på att bjuda in lite kompisar...

Jag har inte läst de två tidigare delarna om vängänget men kom ändå snabbt in i boken och tyckte det var lagom många tillbakablickar för att jag skulle förstå vad som har hänt tidigare.

Relationen mellan dessa kvinnor tycker jag är avundsvärd. De finns för varandra i ur och skur och kommer vad som än händer. Jag gillar också att man får följa deras familjeliv så nära och att alla deras mödrar också får vara med.

När handlingen skruvas upp och Jennys problem får mycket fokus blir jag stormförtjust och sträckläser boken. Jag älskar hur Jenny hanterar det och hur de andra sluter upp. Även Jessikas problem med sin mor och hur det slutar är fantastiskt. Generellt sätt gillar jag hur allt knyts ihop väldigt mycket och det gör boken till en väldigt läsvärd upplevelse.

Men … det är lite för mycket yta för mig, för att jag verkligen ska fastna ordentligt. Det handlar så mycket om att vara vacker, inte kunna gå utan högklackat, prata bantning, fat-shaming av äkta hälfter, barn och mödrar att det skaver hos mig. Jag förstår att det finns en marknad och att många gillar att läsa sånt, men jag vill ha något som väger upp all yta i så fall, och det känner jag inte riktigt händer här, även när protesterna mot ytan kommer. Men jag är dock väldigt glad för att protesterna kommer, det gör att det skaver lite mindre, och jag gillar hur slutet blir med Jennys mamma med.

Persongalleriet är lagom stort och jag känner att jag lär känna alla involverade väldigt bra. De skiljer sig ganska mycket åt i karaktär också, vilket känns väldigt bra. Jag fastnar mycket för Jenny och Jessika, men har lite svårare att känna med Sofia och hennes familj.

Språket är bra, lättläst och flytande. Passar bra för genren.

Bokdjungeln

2019-07-12

Trots att detta var del 3 i serien om vännerna från Göteborg och jag inte har lyssnat på de 2 första delarna så kom jag snabbt in i boken. Jag känner inte att jag hade behövt lyssna på dom innan för att verkligen förstå handlingen. Det gillar jag! Boken är lättsam och passar väldigt bra som just ljudbok.

Underhållande, fängslande & lysande!