Gryningen kommer aldrig åter

Woodrell, Daniel

| 2005

Flag from sv

49


13-årige Shuggie Akins lever ett hårt liv med föräldrarna Glenda och Red i ett slitet hus precis vid en kyrkogård. Den oberäknelige och våldsamme Red behandlar Shuggie som en slav och drar in honom i sin egen brottslighet. Glenda, filmstjärnevacker och alkoholiserad, försöker skydda Shuggie men leker på ett farligt sätt med hans känslor när hon retfullt flirtande försäkrar sig om hans kärlek. Tillsammans utgör den lilla familjen en mycket destruktiv och sluten trio. Men så kommer Jimmy Vin Pearce, med fin bil och snygga kläder, och det dröjer inte länge förrän han och Glenda har inlett en affär. Deras möten sätter igång en räcka händelser som är lika oförutsägbara och grymma som oundvikliga.Gryningen kommer aldrig åter är en stilistiskt vacker och känslomässigt omskakande roman, en intelligent tragedi för tjugohundratalet. Översättning Eva Johansson

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Klinga

2012-09-20

Betyg

Det är inte ofta annars som jag reagerar fysiskt på det jag läser. Men under läsningen av "Gryningen kommer aldrig åter" liksom hukar och blundar jag och stannar upp och tänker: "åh nej, inte så." Men skickligt och ordkargt och med blicken för detaljer skildrar Woodrell en tillvaro som trots sitt mörker och vidriga konsekvens framstår som logisk.

Ulla Englund

2011-10-02

Betyg

County Noir i absolut toppklass. Otäckt läsning, att påminnas om att många barn och unga växer upp i helt vansinniga miljöer. Att de utnyttjas på många sätt.

Petra Hansson

2011-09-26

Betyg

Aj - den här gör ont att läsa. Jag ville så gärna att slutet skulle vara annorlunda, inte för att det var dåligt utan för att det var för smärtsamt.

Samuel Karlsson

2011-05-21

Betyg

Okej läsning men hade mycket högre förväntningar efter att ha sett Winters Bone. Det räcker inte att bara vara dystopisk för att det ska kännas äkta.