Grundläggande genetik

Fant, Mikael

| 2008

Flag from sv

43


Jakob Lundwall bor i en tvåa i Hagalund fylld av designmöbler och undertryckta känslor. Under några år har han alltmer avskärmat sig från närstående och vänner. På sin trettioårsdag får han beskedet att hans mamma har avlidit under oklara omständigheter. Christina, Östermalmsflickan som bröt med familjen när hon blev gravid och öppnade restaurang på Hantverkargatan. Det var där han växte upp, ovanpå mammas krog. Där fanns också Stavros, som var nästan som en pappa. Och i det fina huset på Djurgården bodde morfar och Annelise. Moderns död tvingar honom att bege sig ut i världen igen, för att få en förklaring, och kanske för att omvärdera de gamla sanningar och minnen som plågat honom. Vem är han egentligen? Varför dog hans mor? Vem var hans far? Och hur viktigt är det genetiska arvet? Kanske är hans arv mörkare än han kunnat ana. Under två omtumlande veckor rör han sig rastlöst runt i Stockholm...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Jennie Arwin

2013-03-04

Betyg

Bra, kanske något seg mellan varven, lite hoppigt mellan dåtid och nutid men jag gillande ändå storyn.

Betyg

En härlig skildring av en vilsen människa i Stockholmsmiljö., (hade älskat om det var från Göteborg) Gillar Klas Östergren men detta var bättre.

Kristina Simar

2009-12-11

Betyg

En jättefin skriven bok. Stockholmskildringarna är gudomliga.

Alex Nedstam

2009-05-04

Betyg

Här är en debutant som inte rädd för att vara pretto eller för vardaglig. Han skriver och gör som han vill. Mikael har valt att inte följa deckartrenden utan ger sig in på ett annat ständig hett ämne: Personlighetskriser och livets hårda skola. Detta skriver han om med ett smart och roligt modernt språk.

När Jakob får besked om att hans mor har dött börjar hans 30 åriga liv spelas upp för honom på nytt. Både de goda och de sämre minnena som sedan länge varit nergrävda i botten av livets tunga ryggsäck dyker ständigt upp i backspegeln.
Minnen av dagar med sin morfar och hans visdom, kvällarna då Stavros, hans mammas grekiska manliga vän, bäddar ner honom och beskyddar honom från monster i garderoben, första gången grabbarna blossandes sitter och beundrar kvinnor i herrtidningar, förhållandet med flickvännen som inte orkade längre. Minnena är många och det är just de där styckena när Jakob blickar tillbaka som fick mig mest engagerad. Som läsare stannade jag själv upp och tänkte på liknande stunder jag haft med familj och vänner för att sedan snabbt ryckas in i historien på nytt med hjälp av korta och intensiva kapitel fullspäckade av skön stämning.

Är det någon av årets debutromaner jag kommer att rekommendera och ge bort i julklapp så är det Grundläggande genetik.

Publicerad för www.bokus.com September 2008