Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning. Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens. Serien består av böckerna: Grottbjörnens folk - Hästarnas dal - Mammutjägarna - Stäppvandringen- Nionde grottan
2019-09-27
Bra bok, ibland lite för långa kapitel om olika örter men en medryckande handling om en svunnen tid!
2016-07-18
För långa kapitel och det hände för lite för att fortsätta läsa. Inte så bra bok.
Läste boken när den först utgavs och tyckte den var mycket spännande, främst vad gäller det primitiva levnadssättet och de ingående beskrivningarna av språk, verktyg, seder osv. Läste även de tre efterföljande böckerna, men med mindre och mindre intresse och de två sista bläddrade jag mer eller mindre igenom. Det är alldels för mycket detaljer om ingenting! Det hade räckt med Grottbjörnens folk, och möjligen Hästarnas dal, för sexskildringarnas skull..
Intressant bok som dock krävde tid och god vilja från min sida. Blir lite väl detaljerad stundtals och kan kännas lite som en historiebok, men ändå i huvud sak mycket bra berättad och det märks att författaren har gjort mycket research. Tänkte ge den ett ganska lågt betyg men nu får den en fyra, och jag är lite sugen på att fortsätta att läsa de andra delarna!
2012-07-18
Inte min typ av bok, läste inte klart den, kanske får den en ny chans någon gång i framtiden.
Nä tyvärr läste jag inte klart den här boken, jag är inget fan av sidolånga miljöbeskrivningar men det är tråkigt, för jag gillar grundhistorien.
Läs min minirecension på min blogg:
den första i serien och jag har läst de flesta, tycker riktigt bra om dem. Många av mina vänner kommenterar tantsnusket som störande för boken och drar ner på helheten och även om jag tycker att det kanske blir lite för mycket så tycker jag inte att det drar ner på nöjet att läsa boken. Intressant tidsepok att skriva om.
2011-05-27
Jag läste den för flera år sedan, men blev sugen på att läsa om den med tanke på att Jean M. Auel har släppt den senaste romanen i serien. Vilken besvikelse, den var rätt platt, händelselös och tråkig. Tycker dock om att den utspelar sig under en fascinerande epok. Erkänner i alla fall att jag förmodligen kommer att läsa tvåan också...och kanske trean...hm...
2011-03-21
Boken var underhållande och så mycket bättre än den får cred. för. Handlingen och natur skildringarna var underbara.
Vad förvånad jag blev över att så många hade dåliga saker att säga om den här boken.
Jag tycker att det är en välskriven, intressant och spännande bok. Det är precis lagom mycket fakta i den och jag älskar alla beskrivningar av djur och natur och det märks ju att Auel har lagt ner massor av tid på efterforskningar.
Kommer väl ihåg när jag läste dessa böckerna av Jean M Auel. Jag gjorde knappt något annat än hängde i böckerna dom var ju såå bra och man ville ju bara läsa vidare för att se hur det gick Ayla. Men tyvärr har jag inte läst den sista boken "Den nionde grottan" Känner att jag vill läsa om böckerna så man kommer i stämmning igen, för det var ju ett tag sen man läste dom när den boken kom ut. Men dessa böcker plöjer man ju inte i en handvändning.
2010-03-27
läste denna bokserie många gånger när jag växte upp och man kan nog lungt säga att det är en lång harlekin bok med mer djup och bättre handling
2010-01-23
Den bästa boken jag har läst på många år, ser fram emot att få läsa även dom andra 5 som hon har planerat. Christel.
2009-11-21
Storyn är riktigt bra och underhållande. Men all fakta som skrivs är bara otroligt segt! Sänker tyvärr betyget.
2009-09-06
Beundransvärd faktainsamling, som Auel kanske borde tagit lite mera hänsyn till. Vissa händelser är ju förstås fullkomligt osannolika men ändå underhållande. En fördel med den första boken är att den saknar det tantsnusk som dyker upp senare.
2009-09-02
ja ja jag har läst dessa böcker, men det var sååå länge sedan. DÅ tyckte jag de var JÄTTEbra men jag får väl skylla på ungdomligt oförstånd