
Trots att Emmas pojkvän är en grekisk miljardär som älskar henne över allt annat, och trots att hon har ett toppjobb, så kan hon inte göra sig kvitt känslan av att vara på fel plats i livet. Hemma i Borås inser systern Marie att det är hög tid att avsluta sitt döende äktenskap. När skilsmässoansökan är inskickad och radhuset sålt tar hon tjänstledigt och packar väskan. Tillsammans återvänder systrarna till Grekland för att finna sig själva och en ny riktning i livet. Där låter de sig omsvepas av Kalymnos gästfrihet, salta bad, doften av vilda kryddor och smaken av medelhavsmat. Men ödet visar sig ha större planer för dem än de någonsin kunnat ana, och allt börjar med en så märklig sak som en skuren sås.
Visa mer
Recensioner
Betyg
I Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård av Maria Fallström får vi veta mer om Emma Blom och hennes syster Marie. Det är klassisk feel-goodläsning för alla som vill känna den där härliga semesterkänslan ett tag till.
Men i den här berättelsen finns också en hel del svärta. Även om jag fnissar ibland är det också så sorgligt att tårarna trängs i ögonvrårna emellanåt.
Emma är tillbaka i stress-Stockholm där det inte finns tid för mycket av det viktiga i livet. Även om hon syns i både Dagens Industri och Damernas Värld ser hon nästan aldrig Stelios, den grekiske guden. Till och med förhållandet har blivit som en uppgift som ska utföras. På distans, för de hinner nästan aldrig ses.
Vännerna är det flera månader sen hon hade tid att träffa. Visst är Emma stolt över sin arbetsmoral, men nu har hon tappat balansen i livet.
Storasyster Marie har tagit steget och skickat in sin skilsmässoansökan. Nu är det hennes tur att lämna vardagen för Kalymnos. Där Emma behövde ön för att hitta tillbaks till livet behöver Marie den för att hitta sig själv. Kanske i ett hönshus i Kantouni.
Hon hamnar mitt i det vykortsvackra strandlivet med vågskvalp, knotiga olivträd, slingrande bougainvillea, fiskmåsars skrän och smaken av fetaost och frappé. Och nu är det Emmas tur att hänga på. Det blir liksom lättare att fundera på vad som är rätt och fel i ens liv när fjärilarna fladdrar och syrsorna spelar omkring en.
Via en omväg genom ett diskrum i en finrestaurangen får systrarna en utmaning de inte kan tacka nej till. Den tar dem upp i bergen, till vidunderliga vyer och doften av rosmarin. Till en förfallen gård som får nytt liv och som ger tillbaks nya möjligheter till många.
För kvinnor som hjälper varandra kan uträtta underverk. Eller åtminstone hävda sin rätt. Sin sås, i detta fallet. Och på det sättet kan de slå tillbaka mot män som vill ta mer än de har rätt till.
Plötsligt händer stora saker både i och omkring Emma som ställer allt på sin spets. Hon måste en gång för alla bestämma sig för vad hon vill. När både det bästa och det värsta händer sluter vännerna upp för att dela både framgångar och bakslag, lycka och den djupaste sorg.
Betyg
Det här är den andra delen i serien om systrarna Emma och Marie. Äntligen får vi åka tillbaka till Grekland, läsa om systerskap, kärlek, vänskap och kulturkrockar.
Det är en varm och charmig berättelse om både lycka och sorg. Om vikten av att följa sina drömmar och kämpa för det man tror på och vill ha. Maria har lyckats med gestaltande miljöbeskrivningar och jag längtar till Grekland, sol och värme medan jag läser.
Boken är lättläst och lätt att tycka om. Det finns ett bra flyt i språket som jag gillar. ”Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård” är en roman som berörde mig och även fick mig att skratta. En härlig feelgood som jag gärna rekommenderar.