Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter. Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare. Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet. Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar? Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin (2017). Det är en berättelse om ensamhet och...

Britt-Marie Kullin

2022-05-16

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Grim, av författaren Sara Bergmark Elfgren klassas som en spänningsroman för unga vuxna. Men precis som Saras förra bok, Norra Latin, tycker jag att den passar lika bra för äldre läsare. Jag tyckte mycket om boken, som var väldigt välskriven och hade många bottnar och djup. Jag rekommenderar absolut boken, och ser fram emot kommande böcker av författaren.

Grim av Sara Bergmark Elfgren är en sån där bok som känns att läsa. Här finns så många starka, mångsidiga personporträtt att berättelsen blir äkta och befolkad av människor jag känner med och bryr mig om på riktigt.
Kasper ”Grim” Johansson kommer till ett Stockholm där skivaffären är en mötesplats. Man kan hitta en ny bästis vid en lyssningsstation och bli själsfränder för att någon har en cool bandtröja. Livet är tape-trading och extrajobb. Musiken är på blodigt allvar.
Ett gäng tonårskillar som fryser under de slitna skinnjackorna, trevar sig fram i musiken och livet och knappt har råd att köpa nya strängar är med och formar en genre. I dödsmetallen hittar de en tillhörighet som de saknat tidigare. Här kan de få utlopp för den där obändiga lusten att utforska gränserna för både kroppen och själen. Det är en värld där man letar efter demoner men där de verkliga redan finns inuti. Men när man söker sig fram i mörkret kan det bli alldeles svart. För när man försöker hitta sin väg där ingen tidigare har gått är det lätt att komma vilse. Inte ens de som vill och kämpar för att följa med kan alltid hitta fram och det blir en snårig, farlig, ensam väg.
Nutidens Kasper är nästan lika gammal som dåtidens Kasper någonsin blev och son till Grims bästa vän. Grim är alltid närvarande. I namn, i datum, i sina vänners minnen. Grim, som försvann under mystiska omständigheter och hittades död.
För Kasper var tillvaron i skolan ett gungfly men nu orienterar han sig i en ny tillvaro med vänner, ett sommarjobb som han älskar i spökhuset på Gröna Lund och en ny känsla av kompetens. Han tror att han har börjat återhämta sig från en lång period av dåligt mående men brottas med de kvardröjande resterna av sin depression och med de sociala koderna. Mitt i rädslan för framtiden, för att inte komma på vad det egentligen är han drömmer om, bestämmer han sig för att försöka ta reda på vad som egentligen hände Grim. Han hittar många svar men ännu fler av sina egna frågetecken.

Marianne Skoglund

2021-12-13

Svårt att med ord göra denna bok rättvisa. "En magnifik skildring av psykisk ohälsa mot en fond som utgörs av 1980-talets extremmetalscen", kanske?
Även om den beskrivningen bara skrapar på ytan. Kanske det bästa Sara Bergmark Elfgren skrivit.

@sarabelfgren har gjort det igen! Dvs skrivit en grymt (GRIMt?) bra bok med ett fantastiskt persongalleri och en touch av mörker och övernaturlighet. Vem älskade inte Cirkeln-trilogin? (2011). Jag älskade även ”Norra Latin” (2017). Grim är iallafall en spänningsroman som handlar om relationer, vänskap, utanförskap och tillhörighet. Grunden är Grims mystiska död på 80-talet, och Kasper som 30 år senare försöker ta reda på vad som hände. Det är en del dödsmetall och Gröna Lunds spökhus, men man behöver inte gilla dödsmetall för att gilla denna bok. Kände ett kort tag att den var en aning för lång, men å andra sidan - hellre för lång än för kort 😉 Jag njöt verkligen av att läsa den och längtar redan efter fler böcker av Sara Bergmark Elfgren. Stort tack till @rabensjogren för recensionsexemplaret! 🙏🏽