Augustpris- belönad roman
I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.
I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När hustruns otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan, självförakt och en paradoxal hoppfullhet. Under sin vistelse vid hälsobrunnen i Porla möter han en annan kvinna, och får en sorts upprättelse ? ett annat liv ter sig ändå möjligt. I...
Visa mer
Augustpris- belönad roman
I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.
I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När hustruns otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan, självförakt och en paradoxal hoppfullhet. Under sin vistelse vid hälsobrunnen i Porla möter han en annan kvinna, och får en sorts upprättelse ? ett annat liv ter sig ändå möjligt. I Bengt Ohlssons breda gestaltning framstår pastor Gregorius som en rädd och djupt osäker man. Någon som i sitt yrke dagligen möter människor som törstar efter kärlek, samtidigt som de ryggar för den. Till slut tvingas han inse att detta också gäller honom själv.Bengt Ohlsson debuterade 1984, och fick år 2000 ett genombrott med Se till mig som liten är. Han är också verksam som dramatiker, och skriver sedan 1988 krönikor i DN:s fredagsbilaga På stan.
Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker
Jag läste Söderbergs doktor Glas först, sedan denna, och avslutade med Mordets praktik av Kerstin Ekman. Dessa tre verk hör ju samman och gav en speciell läsupplevelse tillsammans. Alla tre verk är mycket välskrivna och fängslande.
Om en gammal mans ensamhet. Han söker. Men vad finner han? Om inte ytterligare ett misslyckande. Ännu en tomhet, större än den tidigare. Och känner jag inte plötsligt igen honom? Också i den strimma av hopp som skymtar.
Pastor Gregorius framträdde i Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" som en mindre sympatisk person. Men här får vi en bild av en helt annan person, mycket osäker och ganska sympatisk, som funderar över livets problem och glädjeämnen på ett sätt som man kan ta till sig förutom en stunds angenäm läsning.
I bokcirkeln kunde vi inte enas, den här boken väckte mycket känslor. Avsky och sympati. Det vi såg som styrkan var språket, den är underbart bra skriven, men men svår, trist och seg.
Boken fick mig att läsa om Doktor Glas.Det var en upplevelse att i vuxen ålder läsa en omtyckt bok och bara denna gång koncentrera sig på hur Gregorius var skildrad. När jag sen läste Bengt Olssons Gregorius så var det en upplevelse och jag fick en helt annan bildav människan Gregorius.Fantastiskt att se hur olika man kan uppfatta en människa.