En sen eftermiddag i maj 1989 försvinner åttaåriga Robin spårlöst när han leker kurragömma i skogen. Hans lekkamrater pekar snabbt ut en förövare, men den unga polisassistenten Gunni Hilding, som kastats in i utredningen av en tillfällighet, misstänker att de är på fel spår.Fem år senare, under den heta VM-sommaren 1994, blir en turistande pojke bortrövad från campingen i det idylliska Beddingestrand. Gunni ser genast likheter med Robinfallet och hoppas att äntligen kunna avslöja sanningen. Men om hon har rätt innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt."Gravglänta" är den första delen i Brottsplats Söderslätt, en serie kriminalromaner om polisassistent Gunni Hilding och hennes kollegor i Trelleborgs polisdistrikt.
Egentligen så var Gravglänta planerad som första bok i november, men när det var en vecka kvar av oktober och allt planerat (och lite till) var läst så tänkte jag att jag lika gärna kunde läsa den. För jag har ju verkligen sett fram emot det.
Faktum är att jag känner mig så oerhört tacksam och (nästan löjligt) stolt över att jag "upptäckte" Mattias Edvardsson långt innan alla andra gjorde det. Redan 2013, när jag läste hans första bok, Dit drömmar färdas för att dö. Resten är historia, kan man väl säga, och sedan dess slukar jag allt han skriver. Jag är så glad för att jag tackade ja till det recensionsexemplaret, när den där okände författaren från Lund hörde av sig.
Gravglänta är en mycket lovande första del i det som ska bli serien Brottsplats Söderslätt. Jag tror inte att jag vet någon annan författare som kan skriva som han (i så fall är det inte speciellt många). Vissa författare klappar hjärtat lite extra för och Mattias är en av dem. Egentligen är detta (precis som alla hans andra böcker) mindre deckare än relationsdrama. Det är vackert, berörande och inkännande.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/11/bok-gravglanta-av-mattias-edvardsson.html
Bästa boken jag läst iår! Edvardsson har ett behagligt sätt att berätta. Handlingen flyter fram, det är lättläst och samtidigt spännande. Miljöerna är vardagliga och verklighetstrogna, alla människor bär på hemligheter som avslöjas bit för bit. Jag tyckte särskilt om huvudkaraktären Gunni, en nybliven polis med dålig självkänsla och svårt med det sociala spelet. Anledningen får läsaren reda på lite i taget. Hon är långt ifrån de försupna, ruffliga, buttra gamla gubbar som förekommer i många deckare idag.
Edvardsson kan konsten att få mig att misstänka alla i hela byn och jag kan nästan inte lägga ifrån mig boken. Slutet fick mig att längta efter nästa bok i serien!
Betyg: 4,5 av 5 - 📚 - Jag har läst fem böcker tidigare av författaren Mattias Edvardsson, en helt fristående bok, och dom fyra böckerna som ingår i Lundasviten. Jag har tyckt väldigt mycket om dom alla fem, men speciellt alla böckerna i Lundasviten. Den här nya boken, Gravglänta, är den första boken i en planerad serie som heter Brottplats Söderslätt. Jag ser mycket fram emot att följa serien framöver, för jag tyckte väldigt bra om den här boken. Jag gillade verkligen huvudkaraktären i boken, polisen Gunni Hilding, och jag gillade också mycket att den utspelade sig under åren 1989 och 1994. Rekommenderar absolut boken. Varvade e-boksläsning med ljudbokslyssning, i 1,25 hastighet, helt okej uppläst av Anna Maria Käll.