Del 2: Erik Ljung Ola Jonsson, garen till en av Sunnes strsta fabriker,r frsvunnen och kriminalkommissarie Erik Ljung fr utredningen p sitt bord. Men fallet visar sig vara mycket svrlst, det finns dessutom alldelesfr mnga misstnkta.Parallellt med utredningen kring frsvinnandet stiger spnningen mellan nynazister och nyanlnda i det lilla samhllet och Erik Ljung och hans fru Cissi blir indragna svl personligen som yrkesmssigt.Graven r andra delen i en deckarserie dr vi fr flja kriminalkommissarie Erik Ljung. Frsta delen heter Familjen och kom ut vren 2018.
Boken hoppar direkt in i handlingen och det faktum att fretagsmannen Ola Jonsson har blivit tillfnga tagen och r nu fast i ett mrkt och litet utrymme. Parallellt med att vi fr flja med Ola och hans kamp mot dden inne i det mrka och trnga utrymmet fr vi ven flja med kriminalkommissarien Erik Ljung och hans kollegors kamp fr att finna Ola. Samtidigt sker mer och mer olyckligheter kopplat till den stora flyktingstrmmen som nyligen varit i Sunne, mnniskor utsetts fr brutala vergrepp och eld hrjar p flyktingboendet i stan. Finns det en koppling mellan de tv hndelserna eller r det bara en slump att allt skedde samtidigt?
Som sagt s r detta andra boken i serien om Erik Ljung som jag lser och jag minns tydligt att jag verkligen uppskattade den frsta boken i serien, dremot s var det ett tag sedan jag lste den och fick frska upp mitt minne lite fr att hnga med bland de olika karaktrerna. Men vl uppdaterad s var det inget svrt att hnga med i bde handlingen och bland karaktrerna.
Boken r en spnnande och intressant bok, det mrks tydligt att Lotta Lundh har valt att ta upp ett stort samhllsproblem som vi har i Sverige, nmligen hatet mot invandrare. ven om det r ett svrt mne att lyfta p rtt stt utan att det blir fel s tycker jag nd att Lundh har gjort det p ett bra och nyanserat stt. Hennes beskrivningar p hur invandrare blir behandlade inom arbetslivet till exempel r ngot som jag sjlv har ftt se i mitt arbetsliv. Det stora hatet mot invandrade ses alldeles fr ofta och jag skulle ljuga om jag sa att jag sjlv aldrig sett ner p en invandrare p ngot stt, dock r det ngot som jag inte r stolt ver det minsta.
Lotta Lundh har lyckats vva in ett stort samhllsproblem som hatet mot invandrare tillsammans med spnningen kring Olas frsvinnande och familjekonflikterna p ett bra stt. ven om det finns en bra balans mellan de olika delarna av storyn s kan jag nd knna att de inte riktigt passar ihop, jag hade nog velat se de olika storyna uppdelade i varsin bok men verlag s var boken riktigt bra och spnnande.
Bokens karaktrer r ltta att gilla, jag minns att jag hade ltt fr Erik Ljung redan i frsta boken och hans relation till sin fru Cissi r krleksfull. Jag uppskattar att man fr flja med de olika karaktrerna separat, speciellt att man fr lsa ur offrets perspektiv och flja med under utredningen det blir en djupare handling och mer spnning d. Kapitlen var detaljerade och vlskrivna, kanske en aningen lngtrkiga ibland d jag knde att det inte hnde s mycket i handlingen men verlag vldigt bra. Ngot som jag gillad vldigt mycket var bokens slut, den var rtt s ofrutsgbar fr mig, jag trodde verkligen inte att den skulle sluta p det sttet men jag r nd vldigt njd ver bokens slut.
Graven av Lotta Lundh r en detaljerad och vlskriven bok, spnningen finns med av och till d jag upplever den lite seg emellant, dock kommer den igen i sista delen av boken. Karaktrerna r vlskrivna och handlingen har med ngra riktigt viktiga mnen som jag Lundh har lyckats ta upp p ett bra och neutralt stt.
Serien om Erik Ljung r en serie som jag verkligen kan rekommendera, men som vanligt s r det bra att lsa den i kronologisk ordning fr annars r det svrt att hnga med i handlingen.