France's greatest food critic is dying, after a lifetime in single-minded pursuit of sensual delights. But as Pierre Arthens lies on his death bed, he is tormented by an inability to recall the most delicious food to ever pass his lips, which he ate long before becoming a critic. Desperate to taste it one more time, he looks back over the years to see if he can pin down the elusive dish. Revealing far more than his love of great food, the narration by this larger-than-life individual alternates with the voices of those closest to him and their own experiences of the man. Muriel Barbery's gifts as an evocative storyteller are put to mouth-watering use in this voluptuous and poignant meditation on food and its deeper significance in our lives. A delectable treat to savour.
Visa mer
Recensioner
2017-03-06
Betyg
En nygräddad rabarberpaj. Sommargräs. En stillsamt guppande insjö. Minnen. Men hur minns vi egentligen scenerna i livet, vilket sinne tillämpar vi? Boken "Smaken" är en ganska så anspråkslös, men likväl läsvärd, bok om jakten på ett bortglömt sinnestillstånd framkallat av en smakupplevelse. Kanske inte Barberys mest självklara alster, men om även du är en person som lagrar minnesbilder bland såser och mördeg, så kommer den inte lämna dig besviken. Men en rabarberpaj med hemgjord vaniljsås - det är det inte.
2012-08-06
Betyg
Varken spännande, tankeväckande eller speciellt välskriven. Den är i alla fall kort.
2011-07-29
Betyg
Når inte upp till "Igelkottens..." nivå men ändå rolig och vackert poetisk läsning. En kort bok som rymmer mycket på sina drygt 150 sidor.
2010-11-12
Betyg
Var tvungen att läsa denna också eftersom jag blev så förtjust i Igelkottens elegans. Denna har också ett härligt språk. Lite av M Proust men inte fullt lika utdragen, som när den beskriver smaken av en solmogen tomat på 1 1/2 sida, underbart.
Betyg
På många sätt annorlunda i jämförelse med "Igelkottens elegans". I den här debutboken har kulinariska orgier en central plats. Huvudpersonen har inte nekat sig något av livets goda. Nu tänker han tillbaks på alla smaksensationer han har upplevt. Man kommer att tänka på Proust och Madeleinekakorna.
Betyg
Den gamle matkonnässören och horbocken ligger för döden och söker i minnet efter vad som varit grundbulten i hans liv. Men här gäller nog den gamla sanningen att den som söker inte finner. Åtminstone om man skall döma efter vad de som tvingats vistas i han närhet tycker och tror om hans livsverk.