GOURMET

Barbery, Muriel

| 2009

Flag from en

209


France's greatest food critic is dying, after a lifetime in single-minded pursuit of sensual delights. But as Pierre Arthens lies on his death bed, he is tormented by an inability to recall the most delicious food to ever pass his lips, which he ate long before becoming a critic. Desperate to taste it one more time, he looks back over the years to see if he can pin down the elusive dish. Revealing far more than his love of great food, the narration by this larger-than-life individual alternates with the voices of those closest to him and their own experiences of the man. Muriel Barbery's gifts as an evocative storyteller are put to mouth-watering use in this voluptuous and poignant meditation on food and its deeper significance in our lives. A delectable treat to savour.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nina Gustafsson

2023-03-18

Betyg

Med maten i fokus lär vi känna den kände matkritikern. Hans och andras minnen bakar en bild av huvudpersonen och vad mat har för betydelse i våra liv. Språkligt en fröjd men berättelsen blir lite tråkig efter ett tag.

M

Mats Sigfridsson

2023-03-15

Betyg

Stark 2:a

Minna Matson

2019-02-15

Betyg

Språket är hela behållningen i denna korta historia om smaker. Pikant berättat och jag blir hungrig och längtar tillsammans med Pierre.

J

Jakob Orlunder

2017-03-06

Betyg

En nygräddad rabarberpaj. Sommargräs. En stillsamt guppande insjö. Minnen. Men hur minns vi egentligen scenerna i livet, vilket sinne tillämpar vi? Boken "Smaken" är en ganska så anspråkslös, men likväl läsvärd, bok om jakten på ett bortglömt sinnestillstånd framkallat av en smakupplevelse. Kanske inte Barberys mest självklara alster, men om även du är en person som lagrar minnesbilder bland såser och mördeg, så kommer den inte lämna dig besviken. Men en rabarberpaj med hemgjord vaniljsås - det är det inte.

Josefine Ejebjörk

2014-08-26

Betyg

Kom aldrig in i denna korta bok, igelkotten är en stor förbättring på hennes teknik att fånga både karaktär och djup.

Rebecka Bevka

2014-04-06

Betyg

Trevlig och underhållande så länge läsningen varade. Såhär några dagar efter att jag vände sista bladet tycks jag ha släppt boken helt. Läsvärd men gav inga bestående intryck.

Elisabeth E

2013-03-03

Betyg

Tråkig.

Sara Sandquist

2013-01-18

Betyg

Intressant historia om olika relationer. Att den handlar om mat höjde betyget ett snäpp.

Alekzandra K.

2012-11-03

Betyg

Udda upplägg, gillar det! Riktigt poetiskt och uttryckande språk. Många adjektiv. Dock härlig liten bok trots att jag inte äter kött.

Karin Ljung

2012-10-11

Betyg


Inte i klass med 'Igelkottens elegans' men målande, vackert och sensuellt om mat. Och livet.
Läs!

D

Dan Tilert

2012-08-06

Betyg

Varken spännande, tankeväckande eller speciellt välskriven. Den är i alla fall kort.

Maria Palm

2011-10-05

Betyg

Ett porträtt av en osmaklig pompös man. Små korta betraktelser av mannen gjorda av hans omgivning. Jag växte en aning efter läsandet, vet inte varför, men boken ger mig en god eftersmak.

Karin Pantzar

2011-08-02

Betyg

Sparsmakad berättelse med många fina formuleringar.

Liza Bolin

2011-08-01

Betyg

Igelkotten var bättre, Smaken är... banal. För kortfattad för att göra porträttet av den elake matkritikern intressant eller ge honom något djup, något antiklimaktiskt slut, och hans sökande efter den där smaken är helt enkelt tråkig.

E

Elin Möllerstedt

2011-07-29

Betyg

Når inte upp till "Igelkottens..." nivå men ändå rolig och vackert poetisk läsning. En kort bok som rymmer mycket på sina drygt 150 sidor.

Linda Hultén

2011-06-09

Betyg

Ett evigt raljerande om den ena smaksensationen efter den andra. Pretentiöst uppstaplande av adjektiv som känns näst intill pinsamt konstruerade. Ett stolpskott efter igelkottens elegans...tyvärr :(

S

Sofie Petersson

2011-05-14

Betyg

Tycker om böcker om mat men blev något besviken. Igelkottens elegans är bättre.

harriet karlsson

2011-05-05

Betyg

Mycket prat men föredömligt kort.

S

Sara .

2011-01-28

Betyg

Barbery glömmer den viktigaste ingrediensen i alla böcker: en karaktär man som läsare tycker om och kan känna igen sig i.

Y

Yvonne Boqvist

2010-11-12

Betyg

Var tvungen att läsa denna också eftersom jag blev så förtjust i Igelkottens elegans. Denna har också ett härligt språk. Lite av M Proust men inte fullt lika utdragen, som när den beskriver smaken av en solmogen tomat på 1 1/2 sida, underbart.

M

Merja A

2010-09-22

Betyg

På många sätt annorlunda i jämförelse med "Igelkottens elegans". I den här debutboken har kulinariska orgier en central plats. Huvudpersonen har inte nekat sig något av livets goda. Nu tänker han tillbaks på alla smaksensationer han har upplevt. Man kommer att tänka på Proust och Madeleinekakorna.

Kenneth Olausson

2010-08-01

Betyg

Den gamle matkonnässören och horbocken ligger för döden och söker i minnet efter vad som varit grundbulten i hans liv. Men här gäller nog den gamla sanningen att den som söker inte finner. Åtminstone om man skall döma efter vad de som tvingats vistas i han närhet tycker och tror om hans livsverk.