Vilket språk! Så fascinerande beskrivningar av både människor och natur. Det sprudlar om vårväder, blixtrar och dundrar om oväder - man både ser, känner och doftar. Härligt! Men i längden blir det förstås lite jobbigt med dessa många hundra sidor med upphackad handling. Måste erkänna att jag ögnade igenom de sista hundra.
2022-08-02
Selmas plats på 20-lappen var minst sagt välförtjänt, det här är en tidlös klassiker som åldrats precis som ett riktigt fint vin. En fantastisk bok om olycklig kärlek som samtidigt också är väldigt lustig, och med ett helt förträffligt persongalleri. Rekommenderas verkligen för den som inte läst den, och det här menar jag främst till yngre som ofta kanske drar sig för att läsa så här pass gamla böcker (vi lite äldre har ju om inte annat ofta läst den i skolan). 5/5! Miguel.
2022-07-17
4/5. En bok skriven på 1800-talet som fungerar fortfarande och har skrivits av en inspirerande kvinna! (Läs mer här: https://www.bokslukarmadde.se/l/selma-lagerlof/)
Den försupne prästen Gösta Berling räddas av majorskan på Ekeby och blir en av kavaljererna där. Att kalla den för saga är kanske lite missvisande då det snarare rör sig om ett antal kortare historier som binds ihop. Ibland känns det som en något splittrad bok men den är bra berättad. Och språket är vackert!
Kvalitet, men ...
Fängslande läsning med härligt språk. Trots detta, väldigt upp och ned i min bedömning av boken. Som några tidigare har skrivit är den tidvis tungläst, för att i en stund senare fängsla och beröra. Därför rekommenderar jag den varmt ändå. Den kräver dock koncentration och fokus som den är väl värd.
Lyssnade på den som ljudbok.Fantastiskt språk och bra berättelse, men emellanåt alldeles för långa och tråkiga utsvävningar som gör att man nästan slutade lyssna. När den kom tillbaka till själva berättelsen om Gösta Berling och folket omkring honom så grep den tag igen. Så betyget är 3,5
2012-10-20
Selma Lagerlöf fick Nobelpriset. Hade stora förväntningar, men hade väldigt svårt att ta mig igenom boken! Svårförståelig handling och ålderdomligt språk!
2012-05-02
Är man värmlänning och bott i Fryksdalen är detta en av böckerna. "Äntligen stod prästen i predikstolen", kavaljerer och vargjakt, en svunnen tid men delvis samma frågor som nu.
Selma Lagerlöf skriver med samma fantastiska spåk som hon gjort i efterkommande böcker. Ett spåk som känns poetiskt och fantasifullt. Det är imponerande att kunna skriva så vackert redan från start, i en debutroman.
Gösta Berlings saga beskriver en kamp mellan det goda och det onda. Boken är stundtals humoristisk och i andra stunder rent melankoliskt. Selmas sätt att skriva förmedlar dessa känslor på ett övertygande sätt.
Jag har väldigt blandade känslor för boken. Ibland blir jag helt hänförd av boken och språket och ibland blir jag rent ut sagt uttråkad av de långa utsvävningarna från huvudberättelsen om Gösta Berling som gör boken rörig.
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia