Gömstället

Azzopardi, Trezza

| 2001

''Om mamma inte hade gått hemifrån hade jag inte blivit bränd. Om hon inte hade varit skyldig Joe Medora för hyran. Om Frankie inte hade spelat bort kafét hade vi haft det kvar. Om jag hade varit en pojke. Om Frankie inte hade spelat bort mig.'' Det är Dolores, yngsta dottern i familjen Gauci, som säger det. Hon och hennes systrar ska mötas för första gången på decennier sedan deras mamma har dött. Inför det mötet återupplever Dolores hela sin barndom - den spelgalna pappan, mamman som desperat ser sina flickor fara illa, systrarna som både försvarar och plågar henne, skurkarna men också de godhjärtade som befolkar de maltesiska invandrarnas Cardiff. För bland annat det friskt poetiska språket, detaljskärpan och det osentimentala tilltalet blev Gömstället...

Malin H

2017-08-07

skulle åka till cardiff och ville läsa om cardiff och fann azzopardis gömstället, om fattiga, kriminella cardiff på 60- och 70-talet berättat ur en flickas perspektiv. språket var speciellt, fint. ibland svårt att förstå vad som hände och inte hände. nu har området som boken utspelar sig i gentrifierats och byggts bort. men fint att få en berättelse om det gamla.

Josefine Ejebjörk

2011-10-03

Azzopardi har lyckats att väva ihop en vacker historia som vandrar mellan huvudpersonerna och dåtid/nutid, men hon lyckas göra det på ett sätt att man hänger med hela tiden och vill fortsätta läsa till slutet.
Mitt ex har en finare framsida än den som finns upplagd här som passar historien bättre.