Maria Eriksson bor i en mellansvensk stad och arbetar på bank när hon möter mannen med de svarta ögonen. Hon blir oerhört förälskad, förlovar sig och föder deras dotter Emma. Men förhållandet spårar ur. Mannen blir alltmer våldsam. Han hotar, slår och våldtar. När Mia träffar en annan man och gifter sig blir det ännu värre. Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök. Myndigheterna står handfallna. Till slut tvingar man Mia och hennes familj att gå under jorden. Men mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utväg: familjen måste lämna Sverige. Gömda är en dokumentär roman. Det innebär att historien är baserad på verkliga händelser, men dramatiserad och gestaltad via Liza Marklund som författare.
Liza Marklund blev väldigt kritiserad efter hon skrivit denna bok. Den är baserad på en sann berättelse. Mannen som är helt fruktansvärd visar sig vara förnärmad efter dessa "påhopp" och förnekar. Det gör att media trakasserar Liza Marklund. För självklart tror man på mannen bara för att han säger att det inte var sant. Det finns jättemycket bevis. Bara det gjorde mig så jävla förbannad. Rättsystemet i Sverige är tyvärr under all kritik när det kommer till mäns våld mot kvinnor. Jag tyckte boken var riktigt bra om en destruktiv relation och jag hoppas att den kvinnan lever lycklig idag och att mannen antingen är död eller lever ett plågsamt liv. Dessa män är inte män utan odjur. USCH!
2018-02-16
Gripande och skrämmande hur somliga människor använder makt och våld över dem som står närmast.
2012-12-07
Bra men läsaren ska veta att allt är ren bluff men otroligt bra skriven och spännande!
Hade velat ge den 3,5. Lite för tjatig för att jag ska kunna ge den 4, speciellt med tanke på vilka andra böcker som förtjänar en fyra för mig.
Jag hade faktiskt svårt att läsa den som en helt sanna berättelse, så många konstiga saker hände. Efteråt kollade jag vad andra tyckte och tydligen var jag inte helt fel ute.
Hur som helst, jag satt ändå klistrad i den och ville verkligen läsa klart för att se vad som hände. Har inte tidigare läst en bok i denna stilen, så det var en väldigt positiv upplevelse.
2012-08-09
Väldigt bra bok! Jag tyckte den va gripande och spännande. Men blev lite väl tjatigt i slutet. Minus på det
2011-12-16
Läs "Sanningen om gömda" av Monica Antonsson, sen kan det hända ni får en liten annan bild av Mia, Liza Marklund och den här historien.
Jag blev också mkt berörd av Gömda när jag först läste den, men nu blir jag bara arg.
Vad formar en kvinna så att hon stannar kvar i ett förhållande trots elaka kommentarer och insinuationer att hon "borde" klä sig si och göra så? Själv hade jag gått direkt och kan inte tycka annat än att hon är patetisk som stannar. Noll självkänsla! Är dessa kvinnor en produkt av samhället? Av en trasig barndom? Jag blir bara förbannad, ledsen och uppgiven när jag läser "gömda".
Då jag läste boken gjorde jag det i tron att den var sann. Långt efteråt gick det att läsa i varje kvällstidning hur Mia diktat upp historien och "mannen med de svarta ögonen" (vars riktiga namn är Osama Awad) gick ut i tv och berättade sin version. Osama säger att han slog Mia en gång och att det då var hon som slagit honom först. Alla andra tillfällen som nämns i boken är ren och skär lögn. Han fick själv utstå hot och Mias nya make är dömd för att ha kört över Osama två gånger och lämnat honom skadad på vägen. Osama känner sig djupt kränkt över hur han framställs som psykopat i boken.
Jag fick en känsla av att Mia inte var uppriktig i boken. Flera gånger får man intrycket av att hon överdriver eller hittat på. Jag tyckte boken var bra men samtidigt ganska dålig. Trovärdigheten finns inte där...
2011-01-11
Mycket stark men ändå saklig skildring. Man blir upprörd över hur handfallna och mesiga myndigheterna är.
2010-11-17
När jag läste boken för ett antal år sen tyckte jag att den var jättebra. Jag fastnade i den gripande historien som sades vara sann. Det var ju det som gjorde den så bra, nu är den ju inte värd något. Jag skulle inte rekommendera någon att läsa den.
En av mina värsta läsupplevelser någonsin. Köpte denna precis när den kommit ut i pocket efter att ha hört gott om denna "sanna" historia. Satte mig till ro med en fem timmars tågresa framför mig och började läsa. Ogillade den ganska snart, hatade den efter 100 sidor, men fast på ett tåg utan annat att göra valde jag att läsa klart eländet. Otroligt dålig bok.
Jag har läst denna bok flera gånger och tyckt om den. Men sen när man fick höra att allt inte var sant i boken, så blir man ju helt klart besviken på författaren. Jag läser inga böcker av Liza Marklund mer och har slängt ut dom böckerna jag hade av henne från min bokhylla här hemma.
2010-06-27
Den verklighetsbaserade boken om Mia Eriksson som blivit så omdiskuterad, om den är sann eller inte. En skrämmande bild om hur dåligt det svenska samhället fungerar när någon lever under hot.
2010-04-13
Om man vill läsa ELÄNDE ELÄNDE O ELÄNDE staplat på varandra så kanske kanske man tycker det här är bra......
Spännande allt igenom och lämnar ingen oberörd. Synd att det finns andra som försöker göra money på samma bok, och kalla det för att avslöja Mia och hugga på Liza Marklund. I denna bok har många olyckliga kunnat identifiera sig, och andra fått läsa det de trodde inte sker. Jag har aldrig haft ngn svårighet med "en sann berättelse" eftersom LM varit tvungen att ändra på personer platser tider osv för att inte personerna skulle avslöjas.
Vi vet att att det finns många gömda i Sverige .
Läses med sunt förnuft och inte med avundsjuka på författaren och "Mia."
2009-08-14
En bok som fångade mig totalt, gick inte att släppa när man väl börjat läsa. Skrämmande på ett vis, beskriver en värld jag lyckligtvis varit förskonad ifrån!
2009-07-10
Jag var så arg när jag läste den här boken för många år sen, nu vet man ju dock inte hur sann historien är...