
Svenskarna äter mest godis i världen. På bara 20 år har konsumtionen av karameller och choklad ökat med nära 50 procent. Under samma tid har medelsvenskens vikt ökat med i genomsnitt fem kilo. Hur blev det så? En avgörande faktor är lanseringen av plockgodis i de svenska butikerna i mitten av 1980-talet. Butiksexponering, större godispåsar och extrem prispress blev centrala delar i en skickligt genomförd marknadsstrategi. Bakom denna strategi låg ett företag som under samma tid gick från att vara ett litet källarföretag till att dominera hela den svenska godismarknaden Karamellkungen. Men trots upprepade rapporter om godisets skadliga innehåll består svenskarnas kärleksfulla förhållande till godis. I Godis åt folket beskriver författarna hur det kommer sig att godis numera är ett av de vanligaste inslagen i svenskarnas matkorgar.
Visa mer
Recensioner
Betyg
En på många sätt intressant och "viktig" (vad nu det kan betyda ...) bok. Men som andra kommentatorer nämnt; känns emellenåt ytlig. Och inte minst mycket upprepningar. Uselt korrekturläst. Hade kunnat göra mer av det - känns att det är snabbt ihopsatt. Tyvärr. (Jag är rädd att detta är en bok som inte får det genomslag den skulle vara förtjänt av, just p.g.a. det slarviga/snabbt hoprafsade intrycket.)
Men, igen, intressant och viktig. Läs den själv, vettja ;)
Betyg
Boken handlar om hur godiset gjorde sin väg in i svenskarnas (gelé-)hjärtan och ser detta ur ett historiskt perspektiv. Analyserna är som någon skrev här under inte särskilt djuplodande. En del intressant fakta, mycket är repetivt och lite tradigt. Boken är inget underverk språkligt sett.