VINNARE AV RETS BOK 2017! I sin mest sjlvutlmnande roman ngonsin berttar Alex Schulman om skandet efter frsoning med sin alkoholiserade mamma. Det r sommar. Alex Schulman befinner sig p sin mammas lantstlle fr att vertala henne att skriva in sig p en avvnjningsklinik. Det rcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns frn barndomen. Vad var det egentligen som det gick fel mellan dem? Genom Alex djuplodande och smrtsamma tillbakablickar till barndomen fr lsaren flja det krackelerande frhllandet mellan mor och son, och, nr sprickan dem emellan verkar vara som strst, flja det vuxna barnets desperata strvan efter att reparera relationen. Glm mig r en gripande och djupt personlig skildring av en problematisk relation mellan mor och son, om medberoende, lngtan och det outtrttliga behovet av frsoning. "Det hr r vldigt bra."...
Alex och hans brder vxer under sina frsta r upp med en pappa med stort kontrollbehov, och med en mamma som var vldigt krleksfull.
Men nr Alex r 8 r, frndras deras mamma Lisette. Hon brjar f problem med alkohol. Nu blir hon elak och r inte alls den krleksfulla mamman som hon tidigare var. De knner sig inte lngre lskade och de tippar p t fr att inte f henne p dligt humr.
Under mer n 30 r missbrukade Lisette alkohol. Under alla dessa r ville Alex bara f tillbaka sin gamla krleksfulla och fina mamma.
Har man levt med missbruk i s mnga r, r det inte ltt att bli fri ifrn det. Lngt ifrn alla klarar av att komma ur det.
Detta r en vldigt gripande berttelse. Hela familjen pverkas nr ngon har ett missbruk, ofta blir man ocks medberoende.
Jag knde inte till att Alex vxt upp med detta. Jag frstr nu lite varfr han ibland gr och sger saker som han gr.
Han har beskrivit sina knslor vldigt rligt och naket. Jag blev ledsen vissa stunder ver vilket helvete de levt i. Inget barn ska behva vxa upp i sdana familjefrhllanden. Boken r sorglg och smrtsam, men nd finns det hopp.
2020-02-02
Utlmnade, rak och rlig berttar Alex Schulman om sin uppvxt med en alkoholiserad mamma.
Jag tror jag hann lsa cirka 10 sidor innan trarna rann. Alex Schulman vet hur att berra. Hans ord gr innanfr huden och har du upplevt liknade knslor som han beskriver i sina bcker d knner du det. Just denna bok var jag och fick lyssna p Schulmans bokprat och f den signerad och fick prata lite med Schulman. Jag skiter i vad folk har fr sikter om honom som person. Jag lskar hans frfattarskap!
Betyg: 4,5/5
Utlmnande, personlig & viktig.
Vldigt viktig.
Fr behovet av att ta del av dessa verkliga mnniskoden r stort, det de frmedlar och visar p r viktigt.
S ytterst viktigt.
Ingen r ensam, alla har vi vra krig att kmpa oss igenom och ofta r det relationerna oss mnniskor emellan som skapar dem.
Relationer r sllan smrtfria,
som ett gift,
en drog,
vi blir beroende av dem,
ven d de r destruktiva.
Samtidigt som din egen familj r den som kan lyfta dig hgst r det ocks den som kan drnka dig djupast....
Alex lter oss hr f ta del av just en sdan relationsresa.
Den mellan en mamma och hennes barn.
Ett frhllande som borde vara s sjlvklart men med tiden spricker isr alltmer.
Och hur lngtan frgr,
hoppet svider....
....efter frsoning.
Men r det mjligt?
Oavsett lder r man alltid ngons barn,
att bli vuxen suddar inte ut detta faktum.
Behovet av att bli omhndertagen minskar,
men behovet av att bli lskad r fortfarande lika stort, om inte strre.
Det finns en grundlggande trygghet i att bli lskad av sin familj, av en frlder, man tar fr givet att hen ska finnas dr i vtt och torrt.
Man ska aldrig ta ngot fr givet.
Jag vet.
Kanske r det drfr Alex bok trffar mitt i prick och berr mig s djupt, antagligen.
Alex Schulman glmmer inte
Hur kunde han gra s mot sin mamma? Kvinnan p bibliotekstrffen var upprrd. Hon kritiserade Alex Schulman fr att han skrivit en bok om Lisette Schulmans alkoholism.
Alla frfattare har rtt till sina upplevelser, invnde jag. Alex visade dessutom hnsyn genom att inte publicera berttelsen medan mamman levde.
Ett halvr senare lste jag sjlv Alex Schulmans roman Glm mig. Och fann att den r allt annat n en ofrsonlig uppgrelse med en problemfylld modersgestalt. Hr finns i stllet sida upp och ner en lngtan efter den tidiga barndomens mma och krleksfulla mamma Lisette. ven som vuxen man och frlder r Alex s fst vid sin mor att han inte fungerar utan hennes nrhet, hennes krlek. Drfr mste han hjlpa henne bli av med ett livslngt drogmissbruk.
r Alex Schulman hnsynsls mot ngon s r det mot sig sjlv. Naket och uppriktigt terger han vndan i sitt eget och vriga familjens medberoende. I maskopi med pappan och brderna gr han allt fr att hemlighlla mammans supande. Tillsammans blir de medskyldiga i sin ofrmga att tala klarsprk om mammans beroende, hennes sjukdom.
En p ytan framgngsrik familj i Sveriges kultur- och nringsliv tycks inkapslad i en dysfunktionell handlingsfrlamning.
I barnet Alex' minnesbilder tonar en ung och intellektuellt briljant kvinna fram med en komplicerad relation till bde sin far, skriftstllaren Sven Stolpe, och den betydligt ldre maken, teveproducenten Allan Schulman.
Som lsare knner jag att Alex gr henne rttvisa i svl hennes ljusa stunder som hennes mrka och fr pojkarna s drabbande perioder.
Sllan har en livsresa i sorg och smrta och frtvivlan skildrats s hudnra, s msint, som i Glm mig. Skandet efter frstelse, frltelse och frsoning r genuint rrande.
Alex Schulman skriver en njutbart okonstlad prosa. Romanens byggklossar flyttas runt som emotionella legobitar av ivriga barnahnder. Om du inte redan gjort det, skynda att lsa Glm mig!
Vldigt intressant bok. svrt att recensera ngons upplevelser men jag kan nd tycka att han gr det p ett intressant och begripligt stt. Kan kanske knna att det frn stund till stund blir lite fr personligt. Detta kan resultera i tycker jag att man hamnar utanfr och tittar in, inte s mycket att man lever sig med i Alex upplevelser. Men det stora hela intressant och lsvrd bok.
2017-02-22
Kanske fr man en lite mer nyanserad bild av Alex Schulman om man lser denna bok. Jag har alltid uppfattat honom som en osympatisk mobbartyp efter hans tidigare profil som provocerande och elak krnikr. Men efter att ha lst bda hans barndomsskildringar, om pappan som dog tidigt och nu mamman som var alkoholist, inser man att det prglat honom som person oerhrt starkt. Det r nog svrt att inte pverkas av en uppvxt dr man r s utlmnad till frldrar som p olika stt inte mr riktigt bra. Stilistiskt r det en ganska rak berttelse med enkelt sprk. Den brs av lsarens empati med ett barns, och senare en vuxen sons, vnda ver en relation som blivit s skadad att den kanske inte kan repareras.
2017-01-21
Bitvis lite trkig, men samtidigt ett viktigt mne. Tror dock att boken enbart blev publiserad pga Alexs kndisskap snarare n hans frfattarskap.
Den hr gngen berttar Alex om sin mor och hur hennes alkoholism pverkade honom och familjen. Det r en historia om svek och saknad, och precis som "Skynda att lska" berr den p ett smrtsamt stt. Ocks intressant att lsa om Alex morfar (Sven Stolpe) och hur han behandlade Alex mor. Skulle vara intressant att lsa om "Skynda att lska" eftersom det tillkommer nya perspektiv i den hr bojen...
2016-10-29
Stark, till viss del ngestskapande med tanke p relationerna, men slutar i ngon form av frsoning. Fin sprkbehandling.
2016-10-24
Alex Schulman skriver med hg intensitet och knslorna r mnga och starka under min lsstund. En roman om krlek och frsoning men ocks om besvikelse. Glm mig r en vldigt vacker relationsroman om det verkligt svra i livet.
2016-10-22
Blev lite besviken eftersom jag trodde boken skulle vara mycket bttre. Trodde nog att boken skulle berra mig mer. Knner igen mig frn min egen uppvxt, men nd lyckas han inte n fram.
Ibland passar en bok s bra in i livet dr man befinner sig just nu. Det blir liksom rtt bok p rtt plats, vid rtt tillflle. Det gr att boken fastnar lite extra, att man lser eller lyssnar lite extra uppmrksamt, och tar till sig varenda liten stavelse extra noga. Glm mig blev en sdan bok fr mig. Vi har precis gtt igenom viktiga samtal i familjen, ntligen vgat vdra och ta upp saker som lnge legat och grott. I Alex familj fick de samtalen aldrig ga rum, och drfr eskalerade bde relationer och familjeband till bristningsgrnsen. Vid vissa tillfllen r Alex osker p om skadorna ens gr att reparera, ngonsin. Fr Alex mamma dricker. Hon har gjort det i ver 30 r, nstan s lnge han kan minnas, och aldrig. ngonsin. har ngon av han eller hans brder, eller ens deras pappa, tagit upp det med henne. Hon r inte kvinnan man stter sig upp mot s ltt. Hon r en stark personlighet, som ltt brusar upp och har nra till strid. Beskrivningarna av modern r obehagliga, krleksfulla och rliga och jag blir p samma gng skrmd, ledsen och upprrd. Och ocks berrd av att Alex Schulman delar med sig av det hr. Att han sjlv lser in ljudboken adderar extra smrta, och extra hjrta - jag lskar nr frfattare lser in sina egna bcker. Speciellt, sklart, om det r biografier. Alex rst r trygg och jag r van vid den efter ondliga timmar tillsammans med honom och Sigge, och mnga av anekdoterna knner jag igen, han har nmnt dem frut. Det gr ingenting. Jag trivs med Alex, jag grter med Alex, och jag knner krlek med Alex. Den hr boken KNNS och ven om jag kan kan frst (eller kan jag det?) att vissa finner det mrkligt att han frst skriver en bok om sin pappa efter dennes dd, och sedan skriver nnu en om sin mamma efter hennes dd, s passar den s bra in i mitt eget liv just nu att det inte knns mrkligt fr mig alls. Eller, jag hade nog inte funnit det mrkligt VEN om den inte hade passar mig. Jag tycker att det r fint att skriva om personer man lskar och som betyder ngot fr en, vill folk sedan lsa det och kan ta till sig saker av det r det ju en underbar bonus. Frhoppningsvis kan frldrar och barn ta till sig erfarenheter frn den hr boken, och sjlva lyckas undg att trampa i de fllor som Alex och hans mamma gr p sin vg mot varandra. GAHH nu brjar jag svamla, haha - boken r BRA och VIKTIG och den BERR. Tack!
Betyg: 4,5 av 5.
Jag har lst fyra bcker tidigare av Alex Schulman: Privat ? Mejlkorrespondens, tillsammans med Carolina Gynning. Tid ? Livet r inte kronologiskt, tillsammans med Sigge Eklund. Och s tv bcker som Alex Schulman har skrivit sjlv, Skynda att lska, och, Att vara med hennes r som att springa uppfr en sommarng utan att bli det minsta trtt. Lnkarna gr till mina recensioner av bckerna. Alla dessa fyra bcker r ju sjlvbiografiska p olika stt.
Alex Schulmans nya bok, Glm mig, handlar till strsta delen om hans relation med sin alkoholiserade mamma. Den utspelar sig bde i Alex barndom och i hans vuxna lder.
Boken r mycket vlskriven och vldigt sjlvutlmnande. Sorglig och berrande r den ocks.
Rekommenderas varmt.