Glödens färger

Olsson, Vibeke

| 2014

Flag from sv

39


Så jag kan sakna glödens färger, hur de skiftade när jag hade lagt eldgruva för natten. Hur jag kunde ligga och se färgerna skifta i spiseln. Visst är järnspisen en välsignelse, lättare med matlagning och den måste inte passas hela tiden. Men så jag kan sakna färgerna. I det nya århundradets första natt låg jag och såg på färgerna, tänkte att de var lika vackra som fyrverkerierna vi just hade sett. Det var nittonhundratalets första natt. Det var fyra år innan vi fick järnspis. Nikanor är plankbärare, Frida arbetar med splitveden, Elvira har sin symaskin, Hella kapar ribb. Elias och Isak har just börjat springa barfota igen. Järnspisen värmer hela köksrummet. Våren 1909, trettio år efter Sundsvallsstrejken, behöver ingen gå och lägga sig hungrig. Nog är Bricken tacksam. Trots att hon saknar den där bottenglädjen som hon hade när Natan levde. Så vad är nu detta med Nikanor? Eskilsson...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Maria Jönsson

2015-12-18

Betyg

Tungt och tråkigt. Upprepningar.

Katarina Nord

2015-03-20

Betyg

Upplever att detta var den svagaste av böckerna om Bricken. Dock är boken läsvärd men har inte samma medryckande känsla som de tidigare. men jag har lärt mig mycket om " fattigsverige" genom böckerna!

Betyg

Jag har från första bok älskat Bricken serien, den är både intressant och lärorik att läsa. Det är en bit av svensk historia och just hur man kämpade förr med mat och husrum. Då har vi det mycket bättre idag,(eller?) Denna bok handlade mycket om Bricken, hennes känslor för det som hänt. Det var mycket tillbakablickar, alldeles för mycket enligt min smak.. Jag tappade handlingen av alla tillbakablickar och det hoppade också en hel del mellan dåtid och nutid. Så var det dessa upprepningar, jag vet inte hur många gånger Barkbröd nämndes.Men mot slutet av boken så började det hända grejer, vilket gör att man nog måste läsa nästa bok också. Men detta är en klart svagare bok än de övriga.

Å

Åsa Arveberg

2015-02-11

Betyg

Helt ok bok men liknar och känns som de övriga i serien. Har man läst 1 har man läst alla. Svält, strejk och död handlar alla delar om.