Glappet

Herrstrm, Christina

| 1997

Glappet tog bde tittare och lsare med storm nr den visades som tv-serie 1997 och ret drefter utkom i bokform. Den hjdes till skyarna av kritikerna och belnades med ett flertal olika priser. Med ett stort mtt fantasi, knsla och klarsyn skildrar Christina Herrstrm de tv unga tjejerna Ella och Josefin som r p vg att ta klivet in i vuxenvrlden. Ella gr i gymnasiet och hennes bsta kompis Josefin har brjat arbeta. De r nstan vuxna men ocks ibland vldigt barnsliga. De vntar otligt p att livet ska brja p riktigt. D ska de inte bli som sina frldrar. De vill vara sjlvstndiga, vackra, mlmedvetna och oberoende. Men det finns ett glapp mellan flickornas fresatser och den verklighet de har omkring sig. Och nr de bda 17-ringarna brjar umgs med ett par gifta advokater i 35-rsldern blir glappet nrmast en avgrund.

Nenne No

2023-06-17

Jag vet inte, kndes inte kta. Knns som att den frsker vara amerikansk eller ngot. Jag tror den hade tjnat p att vara lite mer moraliserande. Nu blir mycket i den mest konstigt, ofullbordat eller fejk.

Anna Hedenstedt

2012-10-16

Lste aldrig ut. Synd, fr jag hade hoppats mycket p den, med tanke p Herrstrms fantastiska "Tusen gnger starkare". Men denna kndes inte kta av ngon anledning.

S

Sofia E

2009-06-03

Om jag hade jobbat som hgstadielrare hade jag delat ut Glappet till hela klassen och tagit upp berttelsen till diskussion, hade jag haft en dotter hade jag prackat p henne den med det samma. Glappet borde vara obligatorisk lsning fr alla fjortisar dr ute. Berttelsen om Ella och Josefine tar upp mnen som sjlvknsla, sjlvfrtroende, utseendefixering, feminism, krlek, att vxa upp och frgan om en kille egentligen kan bli vldtagen av en tjej, utan att ngonsin moralisera. Ls boken, se tv-serien och lyssna p Burning med Cue.