Glädjestranden

Mattson, Ellen

| 2008

Flag from sv

30


Lilla Tora har sagor i huvudet och leken i kroppen, hon har en mor och en far som älskar henne högt och en pojkmorbror att leka med på familjens arrendegård i Bohusläns kustband. När pappa sjökaptenen är hemma täljer han vackra saker åt sin dotter och ger henne hela världen. Han kan göra det, för till och med solen gör som han vill. Men en vinter kommer han inte hem från havet och det blir tyst i huset.Någonstans ifrån kommer Frank för att hjälpa till med gården tills morbror Arvid är tillräckligt gammal.  Han gifter sig med Toras mor. Men plötsligt en dag när Tora är tio ligger modern död med ett dödfött barn bredvid sig. Kvar på gården blir Tora med två män som är olika som två människor kan bli: Frank och Arvid. Den ene sliter för att förbättra gården och få respekt från dem som fått anseendet med födseln, den andre smiter helst till friheten och fantasin. Och Tora slits mellan...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

E

Emelie G

2013-04-13

Betyg

Kommentera...

Jakob Nylin

2011-04-11

Betyg

Underbara bilder av livet vid en kustgård i 1800-talets Bohuslän. Mörkret, ljuset, arbetsgemenskapen, hoppet. Tora växer upp med och slits mellan sin styvfar som arbetar hårt och sin morbror som hellre flyr till friheten och fantasin i spelmannen stuga, men till slut står Tora ensam kvar. "Det var som det skulle, men om någon hade frågat vad hon menade skulle hon inte ha kunnat förklara det bättre än så."

Merete Madsen

2010-01-13

Betyg

Påminner om deckarförfattaren Elisabeth George, fantastiska miljöbilder, stämningar och beskrivningar men allt till liten nytta, det leder liksom ingen vart.