Girls of Riyadh

Alsanea, Rajaa

| 2007

Flag from en

220


Saudi Arabia - where marriages are arranged and there are no cinemas or parties to go to, where social life consists of trying to keep girls and boys apart rather than put them together. But as Rajaa Alsanea reveals in this absorbing novel, that's not the whole story: determination, mobile phones and the internet have made life easier for young Saudis, and the four girls in this novel are all finding romance even though mostly it goes badly wrong. Girls of Riyadh captures the trials and tribulations of a middle-class society quite unlike our own and blows the lid off all our preconceptions of Arab life.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Victoria G

2013-03-27

Betyg

Den här boken fyller mig med delvis motsägande känslor.

Saudiarabien är ett av världens mest konservativa länder, ett land där kvinnor göms undan och tvingas att täcka sina ansikten. De blir, rent fysiskt, utraderade och anonymiserade på alla plan i samhällslivet. Trots det finns naturligtvis personer som strävar efter något annat och det är dem den här boken handlar om. Den handlar också till viss del om vad detta extremt konservativa och patriarkala samhälle gör med sina medborgare.

Romanen är uppbyggd på ett förledande enkelt sätt. Den beskrivs bland annat som "Saudiarabiens svar på Sex and the City". Men under den något glättiga ytan av rika flickors festande, shopping och tankar kring kärleken anas ett träsk av uråldriga fördomar och tabun som gör allt så mycket svårare. Boken lyckas ge en bild av hur den här sortens tankesätt gör samhället lite kallare och hur det skapar personliga tragedier som bryter ner folk. Och den visar också att både män och kvinnor drabbas av olyckan, fast på olika sätt.

Samtidigt känns det aldrig som om romanen lyckas tränga ner på djupet av detta träsk av fördomar. Den skrapar på ytan och ger en grundläggande bild. Men den är inte dålig för det, men jag saknar samtidigt något mera radikalt. Men det här är en bra början.

Josefine Ejebjörk

2011-07-22

Betyg

En liten trevlig bok att läsa, men jag tyckte knappast att det var en insiders syn i det Saudiska samhället.

S

Sofie Petersson

2011-05-29

Betyg

Handlar om fyra universitetsstuderande kvinnor ur Riyadhs övre samhällselit som rör sig med privatchaufför och semestrar i västvärlden. De lever ett hemlighetsfullt liv med dolda möten, kärleksintriger och hett skvaller samtidigt som de ska passa in i ett strängt kulturellt samhälle, Saudiarabien. En svår balansgång för de unga välutbildade kvinnorna som ska leva i mitten av traditioner och frihetsvisioner.Jag gillar platsen som boken utspelar sig i och det är intressant att bege sig in i arabvärldens version av sex and the city, men annars är själva berättandet rätt platt. Rajaa Alsanea rör sig snabbt mellan olika händelser och likt ett barn med damp lugnar aldrig språket ner sig. Flickorna från Riyadh är en bok som aldrig går in på djupet och som aldrig får mig att känna att det är på riktigt. Historierna faller platt som stenar. Boken får ändå en stark tvåa för att den skottar snö på oplogade vägar.

Ruth Lezz

2011-04-25

Betyg

Om hur dyrköpt det kan vara att vilja äga tillträde till sin kropp och sina känslor när den egna kroppen inte ens tillhör en.
.

Anne M

2011-02-17

Betyg

Ganska bra, tyckte jag. Tvekat länge med att läsa den då jag fått för mig att det skulle vara ngn slags chiclit, men så illa var det inte. Början var lite seg, hade svårt att komma ihåg vem som var vem ett tag men det tog sig.

Anna-Karin L

2011-01-18

Betyg

Det var ett tag sen jag läste denna bok och jag har för mig att jag gillade denna bok. Om den stämmer med unga flickors verklighet i Saudi Arabien är det skrämmande.

harriet karlsson

2009-11-05

Betyg

Kommentera...

Gunvi Lundqvist

2009-10-12

Betyg

Vackert omslag på boken, glittrande, kan tänka att det är på sammma sätt de står inför sina män. Skenet bedrar glittret består. Boken beskriver fyra unga kvinnors liv, deras förutsättningar ställs aldrig riktigt på prov, det är en otrolig acceptans av systemet, föräldrarna och släkten regerar.
Ett liv i överflöd känns viktigare än kärleken, och någon medkänsla bland sina medsystrar med sämre positioner kan jag inte känna. Är dethär en realistisk beskrivning av unga människor i Saudi Arabien är den skrämmande, trodde att de unga kommit längre. En svag trea av mig.

Stina D

2009-08-12

Betyg

Jag anar att mycket gått förlorat i översättningen. Svårt att få någon känsla för karaktärerna.
Trots att jag bara sätter 2 rekommenderar jag denna bok eftersom den är otroligt intressant och annorlunda för en svensk, framför allt ur ett samhällsperspektiv.