Anpassning är allt, det vet Inge Lohmark. Hon har undervisat i biologi i över trettio år. Att hennes skola kommer att stängas för gott om fyra år är ett ovedersägligt faktum den krympande orten i Vorpommerns inland lider helt enkelt brist på barn. Lohmarks make, som inseminerade nötkreatur under DDR-tiden, driver nu strutsavel. Deras dotter Claudia åkte till USA för flera år sedan, och har inga planer på att sätta barn till världen. Allt avfall hamnar i naturens kretslopp, förkunnar Inge Lohmark varje dag i klassrummet. Men när hon börjar hysa känslor för en elev i 9:an, andra känslor än hennes vanliga hatkärlek för ungdomarna, rubbas hennes biologistiska världsbild ordentligt. Med sina allt underligare idéer försöker hon rädda vad som redan är bortom all räddning.I Judith Schalanskys roman kämpar en biologilärare med att följa naturens lagar och kväsa begäret efter ouppnåeliga frukter,...
Lite svårt att bedöma den här boken, men det är i alla fall en av de mer originella jag läst.
Huvudpersonen Inge Lohmark är biologilärare i en skola belägen i det före detta DDR.
Hon framstår som en fanatisk darwinist, fyrkantig, bitter och kärlekslös. Boken skildrar ett förfall, samhälleligt
och personligt. Lohmark framstår som någon som kanske skulle varit framstående som tjänsteman i ett
koncentrationsläger. För att klara sig och överleva i den hårda darwinistiska världen behöver man anpassa sig,
men fru Lohmark har själv väldigt svårt att anpassa sig. Det finns mycket att begrunda i den här boken, men den var
ganska hårdsmält. "It is very funny, desperately sad and real, and, ultimately, shocking" skriver en recensent på
webben, tyvärr tyckte jag den ofta var seg och deprimerande. Man drunknar liksom i ett hav av bitterhet när man läser
den här boken.
2014-08-18
En biologilärares inre monolog på en snart nedlagd högstadieskola i en avkrok av forna Östtyskland. Med darwinistisk blick registrerar och artbestämmer hon sina elever, sina kollegor och sin familj. Det är en mycket smittsam och förförisk blick, och snart ser man vad man tror huvudpersonen Inge Lohman skulle se; sina närmaste, sin omgivning och sitt samhälle som representanter för ett tillfälligt och misslyckat uttryck för evolutionens likgiltiga påhittighet. Troligtvis och förhoppningsvis en blivande klassiker.