"En rasande uppgörelse med positivt tänkande som det formuleras i bland annat självhjälpsböcker ... Hon är, som sin kollega i den samhällskritiska branschen, Michael Moore, skarp, rolig och ironisk men där Moore går fram med baseball-trä använder sig Ehrenreich snarare av snärtig ridpiska." Kaj Schueler, Svenska dagbladet Gilla läget! Tänk positivt! Med optimism och framåtanda kan man vinna en hel värld och uppnå rikedom och lycka. Så lyder det framgångsrecept som gjort sitt segertåg över hela västvärlden. Barbara Ehrenreich tröttnade när hennes läkare uppmanade henne att se sin cancersjukdom som en gåva. I Gilla läget visar hon hur det postitiva tänkandet lurat amerikanerna i grunden. Hon ifrågasätter att odlandet av framgångsmyter är lösningen på problemet. Tvärtom bidrog frånvaron av kritiskt tänkande till den djupa ekonomiska krisen i USA. Som alltid använder Ehrenreich humorn som vapen...
Tänk! i stället för et uttjatade Tänk positivt! är lite av bokens budskap. Cancer är ingen gåva utan en i många fall dödlig sjukdom. Det naturligaste är kanske inte att bli glad och kvittrig över att bli arbetslös eller ställd på gatan. Barbara Ehrenreich har tagit sig an ett angeläget ämne, men tyvärr är boken mer pladdrig än riktigt bra. Hade större utbyte av Barskrapad.
2013-04-03
Intressant tema - men lite väl segt och översättningen känns inte helt klockren. Dock är det ett viktigt ämne.
2012-07-27
Det är några riktigt intressanta slutsatser Ehrenreich drar, men betyget dras ner av att själva boken är lite långrandig och spretig.
Klär av mindfulnessens tillvägagångssätt därför gillar jag den här boken, och håller med gällande tanken på en ständig tillväxt i ekonomin och med positivt tänkande skulle det vara möjligt, men som alla tänkande varelser borde förstå så är det INTE. Tyvärr den håller bara för en trea. Alldeles för negativ för mig.
2010-12-19
En mycket imponerande och intressant bok som dock är tungläst och kräver en del av sin läsare (vilket är en spännande utmaning). Detta är helt logiskt efter den går till storms mot det lättviktiga och kvasivetenskapliga positiva tänkandet. Ehrenreich går igenom rötterna , en motreaktion på Calvinism och sträng protestantism och beskriver sedan det positiva tänkandets framfart inom medicin, ekonomi, psykologi och religion.
Ehrenreich hyllar det kritiska tänkandet. Det finns en bortglömd (?) skriftserie som heter Häften för kritiska Studier.Och det gör hon på ett mycket vältaligt sätt. Betyget blir en mycket stark 3:a, hade jag inte varit så kritisk hade det varit en fyra!
2010-11-29
Det bästa är egentligen undertiteln, Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. Emellanåt lite väl ingående exempel, styltigt språk och väl många personliga värderingar som sänker den till synes opartiska ambitionen. Det är också lite väl många extrema exempel vilket ger ett alltför svart-vitt intryck, för visst finns det nyanser av positivt tänkande som är bra också.
Gillar boken även om den tidvis är väl faktaspäckad. Hon plockar ner begreppet Positivt Tänkande till vad det faktiskt handlar om, ett sätt att kontrollera människan och ge dåligt samvete för allt som händer dem. Allt från arbetslöshet till bröstcancer! Läs boken för att få en insikt i vad som händer i USA och världen idag.
Klarsynt och kritisk granskning av fenomenet hur positivt tänkande används som politiskt förtryck i världen och hur det i slutändan skuldbelägger individen. Ett talande skräckexempel är hur Byrne som skrivit den hypade The Secret menar att de som råkade ut för tsunamnin drog på sig olyckan själva genom lagen om dragningskraft!!!!!
Nej, det finns inga vetenskapliga belägg för att positivt tänkande hjälper. Särskilt saknas belägg för att det hjälper mot cancer. Barbara E. avslöjar obarmhärtigt en tankekultur som skuldbelägger de som dör i cancer (de kämpade inte tillräckligt) och de som blir arbetslösa (de hade fel inställning). Riktigt bra läsning för den som vill få en alternativ förklaring till finanskrisen och irakkrigen. Dessutom klär hon av några "gurus" som inte kan stava till kvantfysik men ändå menar att kvantfysiken bekräftar deras teorier. Obligatorisk läsning för mig och alla andra som gärna läser självhjälpsböcker.