Gilgamesheposet

Warring Kantola

| 2003

Flag from sv

79


Gilgamesh var en en grym kung som genomgick en personlig utveckling med få motsvarigheter i litteraturhistorien. I sin ungdom sökte han berömmelse genom vilda äventyr, men efter bäste vännens död gav han sig ut på en lång vandring för att söka efter meningen med livet. Han fann visdomens källa och kunde återvända hem med frid i hjärtat. I eposets prolog hyllas berättelsens hjälte för sina bedrifter och sin vishet: Han som såg Djupet, jordens grund, Han erfor allt, förstod allt. Gilgamesh, som såg Djupet, jordens grund, han erfor allt, förstod allt. Berättelsen om Gilgamesh märkliga liv skrevs ned på kilskriftstavlor för 4000 år sedan och anses vara världens äldsta epos. Det kombinerar en folklig berättartradition med en uråldrig mysterielära och berör en rad tidlösa existentiella frågor: Hur uppnår man visdom? Kan människan få evigt liv? Vad är berömmelse värt? Gilgamesheposet...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

ulf forsberg

2016-03-31

Betyg

En nästan 4000 år gammal berättelse, det första skönlitterära verket, nedtecknat på kilskrift i det forntida Mesopotamien. Tanken svindlar.
Försök få tag i den fina inbundna upplagan från 2001, med fyllig presentation av verket och dess tid.

Erik Hoff

2010-09-21

Betyg

Instämmer! Boken var inte direkt jättebra i stil med de stora grekiska sagorna men helt klart läsvärd och det var aldrig nån möda att läsa. Ett måste för sitt kulturella och historiska värde, helt okej som saga.