Gilead

Vinnare av Pulitzerpriset 2004 Året är 1956. I den sömniga småstaden Gilead, i Iowa, bor den åldrige prästen John Ames. Han är tryggt förankrad i sin kärlek till Gud, sin familj och sin hemort men plågas av en allvarlig hjärtsjukdom och inser att hans liv lider mot sitt slut. Tillsammans med sin mycket yngre hustru har han en sjuårig son, och för att sonen ska veta vem hans far egentligen var bestämmer sig John för att skriva ett långt brev som sonen ska läsa när han blir vuxen. I brevet berättar John om sin uppväxt, om minnen av sin far och farfar, som också var präster, och blandar samtidigt in sin egen erfarenhet och livsvisdom i frågor om gott och ont, rätt och fel, idéer och ideal, gudstro och tvivel. Gilead är en berättelse om relationen mellan fäder och söner, om andlighet och religion, om människors villkor och livets möjligheter. "Det är en berättelse...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Henrik Johansson

2017-07-20

Betyg

En monolog, en reflektion över en livstid. Bra, välskriven och vemodig. Kanske inte föll mig riktigt i smaken...

Anders Börjesson

2017-01-18

Betyg

Gilead
För en tid sedan läste jag Robinsons roman Lila. Jag tyckte mycket om den och nu efteråt, i efterhand, har jag flera gånger tänkt eller funderat på den. En märklig bok. Nu har jag sträckläst Gilead, också den av Marilynne Robinson. Kanske borde jag läst böckerna i annan ordning? Men det här är av mindre betydelse. Historierna hänger ihop och går in varandra, så läsordningen är inte så viktig.
Gilead är en berättelse, ett långt brev, från den äldre prästen till sin mycket unga son. Här förmedlas en mycket stor klokskap. Och erfarenheter, och filosofiska funderingar, och drömmar, och saker som jag måste försöka finna mitt eget svar på.

Zack Simone

2016-11-18

Betyg

Trevlig, men lite trist

Kristina Carlsson

2016-09-12

Betyg

Underbar bok att läsa långsamt och koncentrerat.
Jag blev lugn i hela kroppen när jag läste den.

Å

Åsa Arveberg

2016-02-07

Betyg

Lågmäld och vacker berättelse en gammal man ger sin son.

M

Mats Sigfridsson

2011-09-23

Betyg

En riktigt bra bok. En döende präst skriver ett brev till sin son och försöker beskriva vem han är. Det är en finstämd och lågmält berättad bok kring existensiella frågor om meningen med livet. Det händer inte så värst mycket men det gör inget. Boken är riktigt intressant att läsa med en fantastiskt fin prosa.