Getingfabriken

Banks, Iain M.

| 2011

Flag from sv

49


Iain Banks debutroman är den våldsamma, groteska och svart komiska berättelsen om den psykopatiske tonåringen och flerfaldige mördaren Frank som bor tillsammans med sin pappa på en ö utanför Skottlands kust. Där ägnar han sig åt makabra, rituella djuroffer - titeln Getingfabriken syftar på en avancerad anordning som involverar levande getingar - medan han inväntar sin halvbror Eric som är på rymmen från ett mentalsjukhus. Boken väckte starka reaktioner när den kom ut 1984. En del betraktade den som ett smaklöst frosseri i grymhet och våld, medan den på andra håll lyftes fram som en storslagen debut. "Briljant, oemotståndlig, fängslande", skrev till exempel New York Times recensent. När den brittiska dagstidningen The Independent ett antal år senare valde ut århundradets 100 bästa romaner fanns Getingfabriken med på listan. IAIN BANKS föddes 1954 i Dunfermline i Skottland....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Hanna Melin

2020-03-02

Betyg

Herregud vilken roman. Makaber och alldeles, alldeles underbar. Det dystra skottländska landskapet, blöt, exploderande sand kombinerat med sinnessjuka hetta. Frank är ett geni. Vidrig, underbar, min spirit animal.

A

Anna Jensen

2015-02-21

Betyg

Helt ok bok med tvist och scener man oftast inte brukar ramla över. Läs den om du fashineras av psykopater eller är intresserad av psykologi.

Betyg

Otäck, grotesk och äcklig - så sa de flesta i bokklubben på jobbet när de hade läst den. Själv älskade jag den. Absurd humor och galenskap när det är som bäst.

J

John C

2014-11-09

Betyg

Tonåringen Frank tillbringar sin tillvaro med sin far ute på en ö utanför den skotska kusten. Vi får reda på att han gillar att tortera smådjur och har tre mord bakom sig, samt extremt dysfunktionella familjeförhållanden.
Jag kan förstå att den här boken väckte uppmärksamhet när den kom, men jag kanske har läst/sett lite för många psykopatskildringar för att ruskas om ordentligt. Trots det är det en fascinerande historia som visar sig vara ganska oförutsägbar.

Marianne Skoglund

2013-08-05

Betyg

Äntligen fick jag tummen ur och läste den här kultförklarade boken. Jag vet inte vad jag hade väntat mig men boken var ett spännande porträtt av en mycket störd individ och dennes dysfunktionella familj. Lite kort kändes den dock, och det är väl ett bra betyg för jag hade velat veta mer om huvudpersonen och varifrån hen fått alla märkliga idéer.