Generation noll

Ahnhem, Stefan

| 2025

Ett drygt decennium efter händelserna i ?Den sista spiken? återvänder Fabian Risk till ett förändrat Sverige. Plötsligt en sensommarnatt slocknar stora delar av Skåne. Fabian bevittnar mörkläggningen från Öresund ombord på sin segelbåt tillsammans med sin vuxna dotter Matilda. Tillbaka i Helsingborg ställs han och hans kollegor inför ett antal till synes oförklarliga fall i efterdyningarna av den mystiska nedsläckningen. Utredningar där vittnen beter sig underligt och ingenting verkar stämma. Samtidigt kontaktas Fabian av en gammal flickvän vars dotter har försvunnit. Är hon kidnappad, eller är det i själva verket hennes far som ligger bakom försvinnandet? I sökandet efter flickan börjar Fabian ana ett mönster. Men vad är det han inte ser?

En kvalitetsroman rätt igenom. Man kan lita på författaren levererar varje gång.

Betyg Augusti 2025

Fabian Risk är tillbaka, och det med besked!
Som jag har saknat Fabian Risk! Generation noll av Stefan Ahnhem är precis så fängslande och välskriven som jag hoppades - en riktig fullträff. Man kastas rakt in i hetluften från första sidan, och tempot håller i sig hela vägen till slutet. Det är mörkt, intensivt och så där lagom makabert - precis som det ska vara när Ahnhem är i farten.

Karaktärerna är välgestaltade och det känns nästan som att återse gamla vänner man inte pratat med på länge. Ahnhem har en särskild förmåga att dra in mig i berättelsen så att tid och rum försvinner. Han väver ihop trådar med sådan skicklighet att jag sitter och gapar - och samtidigt lyckas han utforska våra rädslor, vårt psyke och hur vi reagerar när världen rämnar.

Stämningen kryper under huden, och när sista sidan är läst sitter jag kvar med värsta bokbaksmällan. Det här är en deckare som håller ett järngrepp om läsaren - och vägrar släppa taget.

Gillar du pulsdrivande spänning med psykologiskt djup? Då är Generation noll ett måste.

J LJ

8w

Ruskigt bra bok av Sveriges främsta deckarförfattare.

Monica Bäckelin

2025-06-15

Spännande, välskriven, bra karaktärer. Det som drar ner betyget är extra allt, fiktion, osannolik.