Generation Kill - Devil Dogs, Iceman och kapten Amerika - en ny generation amerikanska krigare

Wright, Evan

| 2009

Flag from sv

50


Boken bakom den hyllade tv-serien med bland andra Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna, gjord av teamet bakom The Wire. De kallades för en generation utan hjältar. Ändå förväntades de själva bli hjältar. Timmarna efter attackerna den 11 september förklarade USA krig mot terrorismen. Krigarna var killar likt de som tillhörde First Recon Battalion, marinens specialförband, den första generationen unga amerikaner i öppen strid sedan Vietnamkriget. De var en ny typ av soldater, helt olika sina föregångare. De var uppfödda på hiphop, internetporr och videospel, en brokig samling av nyfrälsta kristna, knarkare, buddister och new age-anhängare som formats via kung fu-filmer och Oprah Winfreys tv-shower. Kaxiga, modiga, envisa, vaksamma och i stort oförberedda på den fysiska, psykiska och emotionella fasa som låg framför dem. "Första självmordsbataljonen" var spjutspetsen in i Irak, de första...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Oavsett om du är för eller emot Operation Iraqi Freedom är det här en bok som alla har nytta av att läsa. Evan Wright får som inbäddad journalist följa med en grupp marinsoldater som rasar fram som spjutspetsen i den amerikanska invasionsstyrkan. Wright följer soldaterna från första natten när de korsar den Irakiska gränsen, fram till de blir hemskickade till USA.

Det är en osminkad bok som lyckas balansera mellan hyllning och kritik - här finner du både och. Om du vill förstå 2003 års Irakinvasion lite bättre bör du läsa Generation Kill.

Izabela Horn

2014-01-11

Betyg

Intressant dokument roman om de amerikanska soldater som krigade i Irak. Boken ger oss en bild av hur det gick till där och det var inget ädelt uppdrag. Vi får även lära känna flera av soldaterna .

N

Nicke Dank

2010-10-23

Betyg

Kommentera...

Göran Tyrén

2010-03-02

Betyg

En av de definitiva skildringarna av livet inom en modern kigsmakt. Många händelser som är skrämmande hemska men också många ljuspunkter som ger en hopp om mänskligheten också. Grymt bra helt enkelt!

Jeanette Algeson

2009-06-23

Betyg

Helt okej. Ja gillar inte böcker om krig. Men den var lite smårolig på ett väldigt grabbigt sätt. Den var lättläst, men inget jag själv skulle välja.