Garp och hans värld

Irving, John

| 1979

Flag from sv

1794


Garp och hans värld är John Irvings numera klassiska genombrottsroman om den ovanligt vanlige T.S.Garp. Under andra världskriget inser manshataren och fältsjuksköterskan Jenny Fields att jungfrufödsel är utesluten och att hon därför måste skaffa barn på något annat sätt. Hon gränslar en döende soldat och blir genast havande med Garp. Han växer upp på en privatskola där Jenny Fields tagit tjänst som skolsköterska och där möter han också Helen, dotter till skolans brottningstränare. Garp och Helen reser på bildningsresa till Wien eftersom Garp beslutat sig för att bli författare. Under den ettåriga vistelsen är det dock Jenny Fields som hemma i USA är mest aktiv med pennan: hon författar en ettusen sidor lång feministisk självbiografi som får enorm framgång. Tillbaka i USA bildar Garp och Helen familj och Garp får ett par tre romaner publicerade, vilket i skuggan av hans mors litterära...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Garp blir till genoma att hans mamma våldtar en av sina patienter på sjukhuset där hon jobbar.
Sedan handlar det mer om henne än om Garp som om hon vore någon härligt frigjord feminist.
Kanske blir den bättre men jag gav upp efter 155 sidor…

P

Peter Ramström

2020-11-15

Betyg

😀

P

Peter Ramström

2020-11-15

Betyg

😀

Betyg

En story som påminner om Forrest Gump. Lika bra som filmen Garp

M

Mats Sigfridsson

2016-12-10

Betyg

Det är tokigt och annorlunda. Ändå är det så normalt och vanligt. Det är skrivet med känsla och medkänsla. En stor roman som alla bör läsa.

I.P. Freely

2015-09-02

Betyg

Tråkig bok med ointressanta karaktärer och dålig översättning.

Mita Zackrisson

2015-02-19

Betyg

Min första roman

Nina Gustafsson

2015-02-08

Betyg

Inte dålig men fångar inte mitt intresse. Orkar inte läsa mer än 100 sidor.

K

Karin Löfstrand

2015-01-07

Betyg

141223: Riktigt underhållande klassiker om Garp och hans familj som roade och berörde mer än vad jag förväntat mig.

S

Sara Frimodig

2014-11-08

Betyg

Jag tycker att den här boken var jättebra. Den tog upp många intressanta ämnen. Feministiska tankar, otrohet, liv och död, allting på ett väldigt udda och idéfullt sätt. En stark fyra, snudd på femma.

E

Eva Jämting Lundh

2012-07-05

Betyg

Hemsk bok, tyckte verkligen inte om huvudpersonen och det är svårt när man inte kan uppamma sympati för honom.

C L

2012-05-31

Betyg

Det tog ett tag innan jag kom in i boken, men sedan rusade jag mig igenom den! Som vanligt fascinerar Irving, just med sin "knepigthet!. Men det är ju just så som det måste sägas på! Bara för att det är fantasi, behöver det inte betyda att det inte berättar någonting om verkligheten!

H

Helena Karlsson

2011-12-22

Betyg

Karaktärerna och berättelsen är typisk för John Irving. Knäppt, roligt, knasigt, vanligt, men aldrig långtråkigt. Författaren har en fantastisk fantasi och jag hade inte haft något emot att få hoppa in i boken och hälsa på Garp!

Louise Qvarfordt

2011-10-20

Betyg

Den underligaste bok jag någonsin läst. jag vet egentligen inte om jag ens tycker om den. Påhittig och svår att lägga ifrån sig, men stundtals otroligt äcklande och alldeles för pervers och rätt igenom konstig.

Fredrik Broberg

2011-05-09

Betyg

Trevlig, rolig och egen. Men en smula seg från och till och ibland lite förutsägbar.

Petra Norstedt

2010-03-13

Betyg

En av få böcker som jag läst om och älskar. Jag såg filmen också...

Lovisa Högberg

2010-01-19

Betyg

En episk berättelse som inte alltid är lycklig men ändå fin.Jag äcklades av olycksbeskrivningar och liknande, i mitten när jag läst det värsta fick jag lägga den ifrån mig ett par dagar. Jag gillar väldigt mycket hur Irving helt naturligt och följsamt lyckas med att följa karaktärernas åldrande, och älskar att följa alla deras livsöden. Av någon anledning tycker jag dock att följsamt blir samma sak som tillrättalagt ibland, trots att boken är långt ifrån det, men jag blir ändå inte kvitt känslan av att en scen är ett upplägg för nästa, att överraskningsmomentet förtas trots att jag aldrig skulle ha kunnat förutspå utvecklingen. Jenny Fields värme och styrka men också cynism gjorde intryck, men det gjorde alla karaktärerna, till och med bifigurerna gestaltas levande. Givetvis engageras jag av det feministiska budskapet, de många håll Irving belyser den från är fascinerande och tankeväckande. Ibland finner jag utdragen av det Garp "själv" författat lite tradiga, men är glad när jag läst det, det tillför en extra dimension, som flera böcker i en. Det är helt enkelt en bok "av den rätta sorten".

Karin .

2009-12-14

Betyg

Understhummern.

Jan Sandgren

2009-12-03

Betyg

En av de stora läsupplevelserna!
Boken jag själv skulle vilja skriva!

M

M W

2009-12-01

Betyg

Kommentera...

Maria Blomkvist

2009-09-08

Betyg

Jag vågar drista mig till att säga att det här är en av de bästa böckerna jag har läst. Trots att karaktärerna egentligen är ganska alldagliga och lever ett relativt alldagligt liv så känns historien om T.S Garp aldrig förutsägbar eller tråkig tack vare Irvings fantastiska berättarteknik samt hans framfusiga och något morbida språk. När sista sidan kom slog jag ihop boken med känslan av att inte ha avslutat en roman utan snarare blivit brutalt utkastad ur ett sällsamt sagoland.

K

Karin Huss

2009-09-02

Betyg

fantastisk - absurd, varm, rolig