Ganska nära sanningen

Ahlund, Anna

| 2019

Beata och jag balanserade bredvid varandra på fontänkanten. "Okej", sa hon till mig. "Doppa, önska. På tre. Ett, två, tre." Jag stack ner händerna i det iskalla vattnet samtidigt som hon. Jag önskar att ..., tänkte jag, men den intensiva kylan gjorde det svårt att tänka klart. Bredvid mig skrek Beata till. "Helvete, vad kallt!" Det här, tänkte jag. Jag önskar mig mer av det här. Nico har bytt namn och stad och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax i Uppsala, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar saker och är den där sortens person som folk dras till. Men att ändra sig är tyvärr inte riktigt så enkelt som hen trott.

Fantastisk, gripande & välskriven!

Lättläst bok om att hitta sig själv utanför normen, och att samtidigt bli accepterad för den man (hen!) är. Tyckte sex-scenen inte hörde hemma, språket blev liksom ett helt annat, men förstår vad som ville förmedlas.

Jennifer Johansson

2020-04-24

Tack till Rabén & Sjögren och Anna Ahlund för recexet!

Ganska nära sanningen handlar om Nico som flyttar till sin faster för att börja på en ny skola. Hen har färgat håret rosa och får äntligen gå estet och uttrycka sig i olika projekt och är en person som folk drar sig till. Men det är ändå något som gnager inombords och inte känns helt rätt.

Alltså, det jag tänkte om och om igen undertiden jag läste den här boken var att jäklar vad jag önskar att det faktiskt hade funnits såna här böcker när jag växte upp. Böcker om att det är okej att inte veta vem man är, men att man är på väg till sanningen. Och böcker om där lärare frågar vilket pronomen man ska använda när man blir presenterad för en ny klass - och att ingen kommenterar eller ifrågasätter. Där man har en faster som är trans och en mamma som är så stöttande. Jag ville inte lämna den här tiden som Ahlund har byggt upp och jag önskar att den blir sanning i framtiden.

Jag gillade skrivsättet och hur lättsamt berättelsen tar sig framåt, även om vissa av ämnena är mer tyngre. Jag hade önskat mer tillbakablickar hos Nico och vad som egentligen hände på skolan och varför hen bytte. Om vem hens pappa är och varför det blev som det blev mellan honom och Nicos faster. Jag vill helt enkelt bara ha mer mer mer.

Rekommenderar till alla som vill ha en nytänkande, fantastisk unga vuxna roman om hur det är att växa upp i dagens samhälle - och att faktiskt vara ganska nära sanningen till den man vill vara.