Gangsters

Östergren, Klas

| 2005

"För att återkomma till det som inträffade för tjugofem år sedan, när jag satt bakom fördragna gardiner en solig sommardag i en lägenhet på Hornsgatan i Stockholm, på kanten av en säng där en kvinna lagt sig tillrätta på ett sätt som i ett annat sammanhang kunde verka berättigat men som i det här fallet var förhastat. Det skedde i ett sovrum mot gården, med ljusa tapeter, en kakelugn, ett par kopparstick som beskrev scener ur Shakespearepjäser och en säng med hög gavel och knoppar i valnöt. Den kallades av någon anledning för Görings gamla." Gangsters tar vid där Gentlemen slutar. Det blir en vindlande och svindlande berättelse om ett självbedrägeri som förenar och skiljer två människor åt, om ett ödesdigert möte i Wien och en plats i radioskugga, långt bortanför 3G-nät och kraftledningar, om illegala vapenaffärer och en ros som heter Fleur du mal och blommar rikligt och sent. En...

N

Niclas Winberg

2023-10-05

Miguel Andersson

2022-07-01

En god uppföljare till Gentlemen, även om jag tycker att den bitvis är väldigt seg, och jag fick bitvis tvinga mig fram igenom den. En scen som jag då och då tänker på än idag (och i mitt tycke det enda som egentligen stod ut med boken) är scenen med "dansen" (utan att avslöja för mycket). Snacka om kalla kårar och obehagskänslor. I övrigt fick jag inte ut så mycket av boken. Språket är fantastiskt som alltid med Östergren, men det är också allt. Som uppföljare till Gentlemen är den oavsett ett måste att läsa ifall man läst den boken. 2/5. Miguel

R

Rasmus77

2022-03-12

Bra uppföljare till Gentlemen. Klas har en stil att skriva som gör att han ofta svävar ut i periferin och går in i detaljer som inte direkt har med storyn att göra. Men det är inget som förstör boken, snarare tvärtom.

K

Karin Löfstrand

2016-04-04

160403: Vilken besvikelse! Så omständlig och virrig. Inte alls den fördjupning av den "affär" som omnämndes i "Gentelmen" som jag hoppats på. Tråkig och osammanhängande!

Jättesvårt att sätta betyg. När Gentlemen suttit i min själ sedan 1980 med stjärnstatus för Östergrens författarskap, min ohöljda beundran och fascination, är Gangster för mig "en bok man måste läsa". Östergren är lika magisk i sitt språk, men ingen kan ersätta Henry Morgan och hans bror Leo. På ett sätt tyckte jag den var jobbig att läsa, jag fick tvinga mig vidare för att få det gjort. På andra sätt satt jag andlös och innesluten i Östergrens värld av gentlemän och gangsters.

Maria Brusewitz

2012-12-05

Eftersom Gentlemen var en viktig bok om än inte invändningsfri, så måste jag så klart läsa Gangsters. lite för mycket krånglig intrig och skumma typer, men språket och stämningen väger upp.

Marléne S

2012-02-14

Författaren målar in sej, och läsaren, i ett hörn. Urtråkig och första gången jag inte läser/lyssnar klart.

Mats Sigfridsson

2011-10-05

Bra "uppföljare" av gentlemen även om den inte alls kom upp i samma kvalitéer. Man bör ha läst gentlemen först om man ska förstå alla syftningar till den boken. Östrergren har ett härligt målande sätt att berätta. Gangsters var dock ganska ojämn enligt mig. Ibland är det ett bra driv och man vill verkligen veta vad som händer men emellanåt stannar den upp och blir onödigt tjatig och ointressant. Jag lyssnade på den som ljudbok med reine Brynolfsson som uppläsare. Han är fantastisk och ger extra liv åt boken.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Fick för mig att den ifrån start, var något hafsigare skriven än föregångaren. När spänningen väl kommer, blir den bra och är mindre tradig än Gentlemen. Nog så psykologiskt otäck bok, som många andra thrillers.

C

Christer Bergström

2010-08-30

Kommentera...

Gentlemen var bra f sin tid, till skillnad fr uppföljaren, Gangsters

H

henrik lindblad

2009-07-03

En onödig bok.

Emilia S

2009-06-23

Den här boken hade jag svårt för. Huvudpersonerna är paranoida och det är svårt att få en bild av vad som verklighet och vad som är fantasi. Dessutom är det en miljon sidospår, som visserligen knyts ihop någotsånär i slutet, men som ändå förvirrar och gör det svårt att följa den röda tråden. Boken är dessutom skriven i en ganska grabbig ton, som jag tycker illa om. Behållningen är en eller två intressanta sidoberättelser.