Gamla mästare

Bernhard, Thomas

| 2010

Flag from sv

24


Gamla mästare avslutar en löst sammanhållen triptyk tillsammans med Undergångaren och Skogshuggning, som sedan tidigare finns utgivna av Bokförlaget Tranan.Musikvetaren Reger har brutit sin vana att varannan dag uppsöka en särskild bänk på Konsthistoriska museet i Wien För första gången har han kommit till museet två dagar i rad, med ett särskilt ärende till vännen Atzbacher.Atzbacher har ankommit tidigt, och medan han snett bakifrån betraktar sin vän vecklar Thomas Bernhard ut sin roman om konstens otillräcklighet, om sprickorna och lögnerna i det förment fullkomliga.Den österrikiske författaren och dramatikern Thomas Bernhard (1931-1989) anses vara en av de främsta författarna som aldrig fick Nobelpriset i litteratur.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Betyg

Bernhard i högsta koncentrat och styrka. Boken utspelas i huvudsak på tröskeln mellan två museisalar i Wiens konstmuseum. Den vrede och bitterhet som det österrikiska samhället och dess medborgare väcker hos berättaren känns igen från tidigare Bernhardverk. Nytt är att även de gamla mästarna, som Bernhard på andra ställen gärna ökar kanoniseringen av och använder som lysande motvikt till den moderna tidens uselhet, här får sig lika rejäla kängor och käftsmällar som hans samtida intellektuella. Denna bok är en uppfriskande demokratisering av utskällningen som litterär genre.

Johannes Soldal

2010-09-24

Betyg

Reger framstår som något av en hjälte, så fientligt inställd till Österrike och mänskligheten som han är, men ändå med den oerhört viktiga insikten om vad som gör livet värt att leva. Bernhard ska läsas i ett svep, annars tappar man mycket av hans febriga prosa.