Fyren mellan haven

Stedman, M. L.

| 2016

Filmaktuell med Alicia Vikander! Det barnlösa paret Tom och Isabel Sherbourne tar anställning som fyrvaktare på en ensligt belägen ö en dagsresa från den australiensiska kusten. En morgon spolas en båt upp på stranden, där fyrvaktarparet finner ett levande spädbarn. De beslutar sig för att behålla flickan. Först när de återvänder till fastlandet inser paret vidden av sitt beslut.

Anna Hedenstedt

2021-01-23

En bra historia med intressanta frågeställningar om rätt och fel. Den drog ändå inte riktigt in mig. Tror att man kanske tar den till hjärtat mer, om man är förälder själv.

Therese Östman

2020-11-24

En fin historia som är väldigt välskriven, med bra miljöbeskrivningar. Betyg: 3,5

Bokslukerskan 93

2019-01-18

Jag tyckte inte boken var så speciell, förrens jag såg filmen, som var mycket bättre! Så läste den igen, och då värt den bättre. Väldigt gripande med ett sorgligt öde. Visar hur tacksam man ska vara i livet och inte ta saker förgivet.

C

Caroline Edlund

2018-07-29

Rätt seg. Hade några fina partier men det är inte en bok som jag kommer att komma ihåg.

C

Cecilia Engqvist

2018-01-18

Gripande. Fängslande. Sorglig. Tyckte mycket om den.

Tildajosefina

2017-11-10

En enastående bok som jag önskar att jag läst innan jag såg filmen! Fyren mellan haven är vackert skriven och dess etiska dilemma väcker många tankar och starka känslor. Rekomenderas starkt! ⭐️

L

Linnea No

2017-09-16

Seg i början. Men sen är den riktigt bra. Tårarna rinner många gånger.

Jenny Olsson

2017-06-19

Alva Bengtsson

2017-05-29

väldigt bra bok med en sorglig historia, blev verkligen rörd.

Marre

2017-04-25

Bästa boken jag har läst på väldigt länge! Man sugs verkligen med i historien. Fem stjärnor!!

Agneta Sjöberg

2017-04-10

En av mina favoritböcker, alla genrer! En perfekt bokcirkelbok, eftersom det finns massor att diskutera om!

Helena Nielsen

2017-01-30

En vemodig berättelse i långsamt dramatempo .

Matilda Hjärtmyr

2017-01-26

Otroligt fin bok. Första boken jag har läst som har fått mig att gråta..

Solveig Andersson

2016-12-29

Excellent roman. Bland det bästa jag någonsin läst. Fem stjärnor! Läs den!

Elina Kolsmyr

2016-12-23

Fin drama, läs den

Erica S

2016-09-10

en bra bok

Emma T

2016-08-31

Så himla bra och fin historia, blev allt en liten tår som föll. Skulle passa bra som film.

Anna Hassel

2016-08-16

En mycket bra historia med spänning och ångest. Önskar att mitten var kortare och slutet längre.

Monica Helmersson

2016-08-13

En stark femma

Eva Pettersson

2016-07-14

Mycket finstämt, gripande och tankeväckande! Jag grät på slutet...

Anna Eriksson

2016-06-26

Hade höga förväntningar på denna bok men jag tycker den var alltför förutsägbar. Karaktärerna är rätt stereotypiska och platta. Boken är som gjord för att filmas. Det som var intressant var att få läsa om Australiens medverkan i första världskriget och självklart intressant att diskutera det moraliska dilemmat.

L

Lotta Strandberg

2016-06-05

Inte så fantastisk sommånga andra tyckt. Lite konstruerad och sockersöt i perioder men visst, dilemman och val som jag själv gick och funderade på mellan lyssningarna.

Zack Simone

2016-05-04

För ut säg bart

P

petter sylvan

2016-04-15

En av de bästa böcker jag har läst. Välskrivet språk, moraliska dilemman, osäkert in i det sista hur det ska sluta. Tårarna rinner, vilket det aldrig brukar göra för mig när jag läser en bok.

Kristina Carlsson

2015-12-12

Underbar bok. Läs den! Jag sträckläste den.

Kristina Carlsson

2015-12-06

Sträckläste den. En riktig bladvändare.

Write 4joy

2015-10-19

En roman som griper tag och fångar in mig. En helt fatnastisk berättelse som med långmäld ton beskriver mäktiga känslor och tankar. Utspelas efter första världskriget i avkrokar i sydvästra Australien. Kärlek, längtan och svek beskrivs så levande och utan moralkakor.

Kent Lindqvist

2015-09-25

En bra historia som berör och skildrar hur livets resa kan forma människor. Spännande slut.

Jag gillade framför allt språket i boken och beskrivningarna av miljön på och kring fyren.

Lilian Boquist

2015-03-21

Rekommenderas !

Bells .

2015-02-12

En gripande bok om alla svåra val här i livet. En bok som fick mig i tårar hur ett beslut kan vara både negativt och positivt på samma gång. En vacker fängslande berättelse om moderskärlek som berör. Kärlek, glädje, sorg och spänning. Rekommenderas varmt!

Engelska Väninnan

2014-09-09

Berättelsen griper tag. I centrum kärleken till Lucy Grace och längtan efter ett barn.

Irene Malmeling

2014-09-01

En fantastisk bok om de val vi gör i livet, och hur de påverkar inte bara oss själva. Långsamt berättad, finstämd och på något sätt ändlöst spännande!

Maria Myrberg

2014-08-29

Fantastiskt fin berättelse om svåra val i livet och om rätt och fel! Den här boken kommer att stanna i mitt hjärta väldigt länge!

Kim M. Kimselius

2014-08-16

Ibland dyker det upp en bok som kniper till lite extra om hjärtat och engagerar.

Fyren mellan haven av M.L. Stedman är just en sådan bok.

Det är en bok om hur ödet styr människors liv och hur valet förändrar en persons liv.

Tänk dig att mista sin man och sitt två månaders barn, utan att veta om de lever eller ej. Vid fyren mellan haven spolas en båt upp, i den ligger en död man och en två månaders liten flicka. Eftersom fyrvaktarens hustru just har fått ett tredje dödfött barn, tar hon sig an den lilla flickan som sin egen dotter. Det är först 1,5 år senare som de får höra talas om att flickans mor är i livet.

Då är de redan så fästa vid flickan att det skulle vara som att skära ut hjärtat ur kroppen om de skulle överlämna henne till flickans riktiga mor. Lucy, den lilla flickan, känner inga andra föräldrar än fyrvaktarparet.

Hur skulle du ha handlat, behållit barnet, eller lämnat henne till en okänd människa som barnet inte alls känner?

Den här boken griper verkligen tag i mig och jag rekommenderar den mycket varmt.

Kim M. Kimselius

2014-08-16

Fyren mellan haven av M.L. Stedman är just en sådan bok.

Annika Olsson

2014-07-25

Nu när boken har lagt sig upptäcker jag att jag att den inte försvinner ur mina tankar. Som sagt...vad är rätt och vad är fel.

eva arkelid

2014-07-14

en bok som jag sträckläste, ville veta hur de skulle ta sig ur sin svåra situation. Att veta vad som är rätt och viljan att följa det men ändå fatta fel beslut det är riktig tänkvärt.

Kickie Boman

2014-06-13

En välberättad och gripande historia.

Jennifer Tydén

2014-04-17

Riktigt bra historia!

Boken börjar med händelsen som är grunden till hela historien, först tyckte jag det var lite smått förvirrande, men sedan kom jag på att det var smart. Efter det förflyttas vi tillbaka i tiden då Tom kommer hem från kriget, får plats på Janus Rock och träffar Isabel, allt är så gulligt och bra. De flyttar ut till Janus rock och de är så kära och allt är så rart, omgivningarna är vackra men ödsliga. Men inget varar för evigt, tyvärr.
Så kommer man till slut fram till händelsen boken började med och det finns även en anledning till att Isabel och Tom handlar som de gör.Hela tiden man läser så liksom stegras spänningen och man tänker att det här kommer inte sluta bra. Ibland vill man nästan inte läsa mer, nu gör man det så klart ändå. Det är en oerhört välskriven roman, underbar läsning och sympati väcks åt olika håll. Jag kunde givetvis inte hålla tårarna borta, men jag kanske är ovanligt blödig. Läs den, men ta fram lite näsdukar.

Britt-Marie Kullin

2014-03-25

Jag läser oftast böcker som utspelar sig i nutiden, för det tycker jag bäst om. Men ibland är det roligt att läsa även böcker som utspelar sig under en annan tid. Den här boken, ?Fyren mellan haven? utspelar sig efter första världskriget, i mitten på nittonhundratjugotalet, och den utspelar sig i Australien.

En mycket bra bok var det, om att det inte alltid är så lätt att veta vad som är rätt och fel i alla lägen.

Jag tyckte mycket om karaktärerna i boken, och även miljöskildringarna från en fyr-ö utanför kusten, och från kusten i Australien.

Tårarna rann nedför kinderna på mig under ett tillfälle vid läsningen.

Så jag rekommenderar verkligen boken, som var lite annorlunda mot böcker som jag brukar läsa.