Fuglane

Vesaas, Tarjei

| 1974

Flag from no

61


Ei underleg rik og levande bok ... Fuglane (1957) er ei underleg rik og levande bok, boren av djup medkjensle og med innslag av vemodig humor som tek brodden av alt det såre. Det er ein djuptloddande psykologisk roman, men òg ei velsigna enkel forteljing om eit livets stebarn med veik hjerne, som utan hjelp frå dei andre står verjelaus mot verda.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Henrik Johansson

2020-04-14

Betyg

Fåglarna av Tarjei Vesaas. Annorlunda och lite eländeskänsla över beroende av andra.

A

Angela Alvarez

2012-05-09

Betyg

En finstämd, desperat och hjärtesargande syskonrelation - men jag föredrar fortfarande Vesaas "Isslottet".

Nanna Naumann

2011-11-16

Betyg

En underbar bok, som på ett fint sätt beskriver Mattis och hans sätt att tänka. Välskriven och sorglig, en bra skildring av ett utanförskap.

Liza Bolin

2010-08-31

Betyg

Vacker symbolik, och jag uppskattade särskilt systern som helt går upp i sin karl, förlorar sig själv i honom (ett samhällsproblem som är allför undansopat), men ingen läsupplevelse. Jag har svårt att leva mig in i det fattiga bonnalivet, och Mattis som ska vara efterbliven får ett sånt där skimmer som författare gärna lägger i barn och andra mindre intelligenta varelser: De liksom vet något mer, någon större sanning om livet än vi vanliga människor. Den märkliga översättningen hjälpte inte till ("röck" istället för "ryckte", som dessutom överanvänds, "ackurat" som det står på ett ställe) att höja boken direkt.