Fru Freud och jag : en historia om begär

Lytsy, Anna

| 2009

Fru Freud och jag är en historia i romanform om en kvinna i 30-årsåldern som lever i ett stormigt förhållande med konstnären Leo. Relationen präglas av ständiga sammandrabbningar och starka återföreningar. Det kvinnliga berättarjaget kämpar för att känna sig som en hel människa och kvinna tillsammans med Leo som hon uppfattar som sin andra hälft, men det erotiskt laddade växelspelet mellan närhet och avståndstagande får med tiden ett allt högre pris. För att försöka reda ut sitt liv söker hon sig till psykoanalysen och under sju långa år går hon till fru Freud fyra gånger i veckan. Efter några år i psykoanalys får hon en kvinnlig arbetskamrat, Nika. Förälskelsen är omedelbar och de erotiska mötena himlastormande. I samma veva blir hon gravid med Leo. De ständigt upprepade, livsnödvändiga besöken hos fru Freud blir viktigare än någonsin för att försöka förstå och hantera det som sker. Samtidigt...

Lena Willoch

2010-06-10

Läsvärd, intressant, men ack så svårläst. Jag kämpade mig igenom, men erkänner att jag skumläste då och då när det kändes som om ingen ny information dök upp under många sidor.

Samuel Karlsson

2010-04-24

En inte helt lättläst bok. Jag fängslas av historien och huvudpersonens utveckling. Men det är inte insmickrande. Du får kämpa dig igenom textmassan som upprepar samma formuleringar och tankar om och om igen. Men jag fick mycket tankar och det är en bok som berikar på ett sätt som är ganska ovanligt. Det är mädan värt att ta sig igenom hela boken.

Johanna Galenpanna

2009-12-17

Underbar! Läs den. Har skrivit en kortare recension.

Johanna Galenpanna

2009-10-02

"Jag går över bron och förstår, krasst och klart, att om jag avstår från detta mitt begär så kommer jag sitta kvar i det fängelse där jag fortfarande och för närvarande befinner mig i resten av mitt liv. Jag kommer att få avstå från att sex som ger mig något med vem det vara månde, och jag kommer aldrig att få skriva någonting av vikt. Bara tvångsmässiga ordsubstitut för olevt liv. Jag kommer aldrig få fatt i någon verklig vilja och riktning inom mig och jag kommer så småningom, att ge upp och släppa min en gång så starka strävan och till sist förneka att den någonsin funnits."

"Jag ligger på min säng hos Fru Freud och känslan av att jag inte står till varken mannens vid busshållsplatsen eller någon annan mans förfogande överväldigar mig. Att varken han eller någon annan människa med sådana intentioner som jag just tillskrivit honom har någonting att hämta, någonsin. Inte hos mig iallafall. När jag nu inte har samma möjlighet att förflytta mig in till samma glödande mittpunkt hos honom som han gör hos mig och födas igen. För det är det jag vill, tänker jag där jag ligger. Det är det som är målet med sex för mig: att få tillgång till den där innersta kammaren varifrån alltihop utgår tillsammans, att omväxlande bli injuden att förse sig av det man helst av allt vill ha just där, och tillika tillhandahålla det allra mest eftertraktansvärda åt den andre.
Jag tänker att det är det som är begärets kärna för mig."

En kvinna går i psykoanalys hos Fru Freud, lever med en totalt självcentrerad konstnär som gräver ur henne, träffar sitt livs kärlek i en kvinna och kommer till insikt om begär och lusta.

Åh, vad jag tycker om den här boken. Ibland är meningarna lite jobbigt uppbyggda för min smak, lite som tankespråk, men jag åh vad jag tycker om boken. Den träffar så rätt för mig på så många ställen.

Läs den.