Fröknarna von Pahlen. D. 3, Höstens skuggor

Hösten är en besynnerlig tid, sade hon. Sommaren vissnar, bladen blåsa av träden, och fåglarna flyga missnöjda till länder, där det är varmt. Det börjar bli höst i Petras liv, skuggorna från det förflutna blir allt längre, hennes kärleksäventyr blir till upprepningar. Relationen till Tord, arrendatorn på Eka Herrgård, är inte av den passionerade sorten och Tords hysteriska hustru Adèle har även hon en älskare. Allt börjar fjärma sig från Petras ungdoms lyckodröm. Hoppet om en friare tillvaro ligger hos Angela. Petra och Angela utgör centrum i romansviten Fröknarna von Pahlen. De sju romanerna kritiserades häftigt när de kom ut på 30-talet för angrepp mot familjen och den konventionella sexualmoralen men en del kritiker såg det moderna i Agnes von Krusenstjernas böcker. Känsligt och sensuellt skildrar hon kvinnornas liv, deras förhållande till varandra, till barnen och till män. Som skildrare...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2018-04-20

Betyg

Bra, men något rörig eftersom jag inte läser dem i rätt ordning. Jag tänker framöver läsa dem i rätt ordning och kanske då läsa om den här. Boken är mycket välskriven och chockerande modern. Jag kan tänka mig att det blev en skandal när den kom på tidigt 30-tal.

Engelska Väninnan

2010-10-01

Betyg

För långsam.

C L

2010-08-17

Betyg

Underbar. Rak, enkel och ändock en djup betraktelse över den slumrande passionen hos en kvinna vars ungdomsdagar faller likt höstens löv, och blir till en hård vinter natt. Är hösten den magiska? Föds passionen i mörkret? Är passionen engångs upplevelse och de andra passionerna en upprepad handling för att bevara minnet av den förste?
Oslagbar klassisk litteratur! :)