Frihet

Franzen, Jonathan

| 2011

Flag from sv

584


"Ett mästerverk" New York Times »En fantastisk roman" Jonas Thente, Dagens Nyheter "Ska ni bara läsa en bok i år, så ska det vara Frihet. Detta är en av de bästa romaner jag någonsin läst." Malou von Sivers När Jonathan Franzens roman Freedom utkom förra året utnämndes den snart till en av de riktigt stora amerikanska berättelserna om vår tid. Här tecknar Franzen ett skarpt, ömsint och humoristiskt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld.Med det amerikanska samhället som fond speglas här hur vi lever våra liv. Hur vi hanterar förväntningar och besvikelser och hur den frihet vi kämpat...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mikaela Metafor

2019-10-01

Betyg

Jag har svårt och se varför denna bok blev så storslagen. Jag tycker inte om karaktärerna utan upplever dem osympatiska som går ofta mer på sin lust än förnuft. 70% av boken är sexrelaterat. Inte att jag på något sätt är pryd men för mig tillför det inte något utan blir lite mer som en bok man helst ska bli lite småkåt på hela tiden. Jag tycker dessutom att den gör en osugen på familj och får äktenskap att verka otroligt jobbigt. Mycket blabla känsla för mig över en hel del. De bitar jag tyckte mest om var just kring överbefolkning (så kanske bokens olust kring att ha familj finns en mening bakom) och hur att tänka kring fåglar och katter.

Karolin L

2019-01-13

Betyg

En fantastisk roman! Jag hade, precis likt andra här har skrivit, lite svårt för de långa meningarna och det tog ett bra tag innan jag fastnade för karaktärerna och på riktigt kom in i handlingen. Det är dock ett mästerverk av Franzen. Rekommenderas verkligen!

E

Eva Petersson

2017-10-28

Betyg

En fantastiskt fin och läsvärd bok som jag läste med stort nöje. Lärde mig mycket om den amerikanska medelklassen. Fascinerande.

Marc Moore

2017-03-16

Betyg

Tar inte lång tid innan jag börjar avsky boken och ger upp, för andra gången. Åtminstone e-boken är ett enda stycke tät text med dom längsta meningarna jag någonsin stött på. En tillsynes ostrukturerad pladdrande text och samling ord om oväsentligheter lika intressant som en brödtext. Hade verkligen velat gilla boken men den känns bara som ett sätt att förlora värdefull tid.

M

mili dub

2015-09-21

Betyg

Grabbigt...

Stefan Wern

2015-06-29

Betyg

Mustig och rik historia där personporträtten är så varsamt utmejslade att man verkligen känner att man känner karaktärerna. En del tomgång och en del lite utdragna partier, men likväl en bok som varje ledig stund ber om att bli läst.

Izabela Horn

2015-05-29

Betyg

Underbar roman med fantastiska människor skildringar , välskriven , en riktig pärla att läsa

Izabela Horn

2015-05-22

Betyg

Jag förstår varför denna bok har blivit så omtalad , den är bra, väl skriven och så mänskliga karaktärer. Jätte bra !!!!

S

Sara Frimodig

2015-05-08

Betyg

Tyckte verkligen, verkligen om den här boken. Man fick lära känna karaktärerna så himla bra och jag tycker att jag fick en bättre förståelse för varför människor agerar som de gör. Beskriver tiden vi lever i på ett otroligt bra sätt.

L

Laban Johansson

2014-12-12

Betyg

Mycket välskriven. Rekommenderas starkt!

Agneta Sköldstedt

2014-09-28

Betyg

Frihet är en intressant bok. Jonatan Franzén beskriver många märkliga och levande relationer som det är lätt att identifiera sig med. Läs boken.

D

David H

2014-03-29

Betyg

Stark tvåa. Handlingen går framåt på ett intresseväckande sätt och personernas liv blir långsamt mer och mer begripliga, samtidigt avklädda och genomanalyserade. Efteråt ändå känslan av en ganska platt historia som jag lika gärna kunde varit utan.

G

Gunnar Jacobsson

2013-11-24

Betyg

Träffsäker nutidsskildring av USA, mästerliga personporträtt.

P

Peter Andersson

2013-09-14

Betyg

mycket bra

G

greger andersson

2013-08-28

Betyg

Boken tappade ibland lite tempo men som helhet en intressant och välskriven bok som behåller nerven ända in i slutet

Lars Willfors

2013-08-01

Betyg

Inte bara ETT annat liv utan FLERA mellan samma pärmar. Förkrossande (och) bra med både bredd och djup.

Linda F

2013-06-03

Betyg

En seg, oengagerade och ordrik historia. Jag brukar gilla att följa människoöden i flera generationer men här blev nästan för mycket förklarat om varför huvudpersonerna var som de var. Visst fanns det många poänger i kritiken mot det amerikanska samhället och idealen men det kunde sagts på annat sätt. Lägg tiden på att läsa något annat i stället!

Gunnel Lindström

2013-04-18

Betyg

Kan verkligen inte förstå att denna bok fått så översvallande fin kritik. Tyvärr tyckte jag att boken var för tråkig och ordrik. Blev bara stundtals engagerad och berörd.

Helena Wennergren

2013-03-23

Betyg

En stark trea. Det tog evigheter innan jag tyckte berättelsen kom igång, men det var en berättelse som till sist fastnade i mig.

E

Erik Jansson

2013-01-09

Betyg

Otroligt välskriven roman som skildrar det amerikanska frihetsbegreppet ur olika människoöden.

E

Emma Pa-Fo

2012-10-15

Betyg

Jag fattar inte riktigt varför alla tycker att den här boken är så bra.

E

Eva-Lena Holmqvist

2012-09-06

Betyg

Sega sidor med alltför mycket detaljer. Började hoppa över o skumläsa vissa delar.

A

Anna Björndahl

2012-09-03

Betyg

efter 170 sidor tyckte jag fortfarande den var seg och tråkig och lade ner. Det finns mer eller mindre inga kapitel så den går inte läsa i sängen (om man inte vill vara vaken hela natten) eller på bussen. Den kräver nog en veckas strandsemester för att man ska komma in i den och fastna.

C

Christian Rydberg

2012-08-27

Betyg

Vår tids stora amerikanska roman, men vad är det som engagerar?

Franzen spänner parallella bågar, låter giftpilar borrar sig in i märgen. Han späder både på och ut många av de fördomar om ”amerikat” som lätt innehas av välfärdsformad skandinav. Det som underhåller och det som äcklar. Den förenklade bilden av kristet hyckleri och vulgär fyrhjulsdrift. De världsfrånvända leendena, den artificiella och massproducerade smakens och den sanna demokratins hemland. Allt det som besudlar det där andra man ju faktiskt tycker om. Att USA är ett synnerligen tudelat land är ingen nyhet. Men som Martin Gelin vill förmedla (Den amerikanska högern, 2012) är det lätt att falla i schabloner. Mellan svart och vitt finns otaliga nyanser. Det är fascinerande att ett så uttjatat ämne kan engagera till denna grad. Men en doktrin över nedbrytande ideal och kapitalets förbryllande makt över förnuftet – behövs ytterligare ett baksideportträtt av landet i väst? Det är möjligt, men då hade en tiondel av bokens sjuhundra sidor räckt för att bekräfta vad vi redan vet. Tack och lov går Franzen längre. Betydligt längre. Hittar andra beståndsdelar, en spänning med energi som han omvandlar till otaliga spår och kontroverser. Han hymlar inte med sitt förakt mot ignoransen, skenheligheten och okunskapen, men vågar likväl problematisera det förutsatt goda. Han klär av staden, landet och livets skeden. Ut trillar variabler som inte uteslutande är amerikanska. Mycket av kakan går att hitta också här. Våra recept på fullgod levnadskvalitet, tillika egosim som sprids som kategoriska imperativ över en sedan länge överbelastad jord. Hanna Fahl (DN, 11 aug 2012) kommenterar vasst senare tids retorik som ”skrattspegelns psykopatliberalism”. Det är tydligen en inskränkning av våra mänskliga rättigheter att inte låtas manövrera sin båt efter några järn. Än mer skrattretande är de högljudda röster som ser sig kränkta av att inte få äta blodiga stekar från morgon till kväll oavsett var de befinner sig (årets upplaga av Way out West är uteslutande vegetarisk). Underhållande men sorgliga utspel. Frihet för så många.

Walter Berglund härstammar från en by i södra Östergötland. Hans farfars far lämnade likt många européer sin familj och hembygd, sent 1800-tal. Lämnade slit, släp, lutheransk bitterhet eller katolsk dygd för möjligheterna i den nya världen. Ett århundrade senare konstaterar ättlingarna att befolkningen successivt måste ha glömt varför de en gång sett anledning att lämna det gamla bakom sig. Någonstans längs vägen blev frihetens land istället moral- och kulturkonservatismens epicentrum. Betydelsen av frihet har förvrängts och smutsats ner. Friheten som var ett lovord är idag ett skrattretande slagord med vilket libertarianer och Tea Party-rörelse förlöjligar sin nation. Friheten att inte bry sig sina fotavtryck. Friheten att inte hjälpa de som behöver det, att vägra skatt och offentligt inflytande, men ropa efter hjälp när finanskrisen sätter till. Friheten att bära vapen följt av friheten att förbjuda abort. Friheten att bygga stängsel och vägra skriva på avtal där resten av världen åtar sig att göra något stort tillsammans för jordens hälsa. Tack vare Walters ungdomskärlek och sedermera hustru Patti tillförs balans till detta mantra över ideologiskt förfall. Utan henne hade historien om Walter blivit en berättelse av Michel Moore-kaliber. Befogad men platt och väl stigmatiserande. För tvärs de olika delarna av förlust och vilsenhet i den amerikanska själen finns miljontals privata lager med helt andra frågor på agendan. Ja, det är främst i bekantskapen med familjen Berglund som Freedom kommer riktigt tätt inpå. Det är i denna kombination som berättelsen kommer att bli ihågkommen. Familjen. Den närmsta politiska institutionen. Den omöjliga domestiken, inbördeskrigen. En republik i miniatyr, en omöjlig demokrati. Patti – perfekt förgörande. Barnens omvända ungdomsrevolt. Kontraprodukten av dina så självklara värdegrunder. Bästa vännen, grannarna, släkten, kärleken. Livslögnen. Mitt där i, Walter själv, ett klassiskt motiv av en man som skapar stora arenor professionellt – tusentals ideologiska själsfränder – men med en hemmaplan av upprepade förluster. Den latenta dubbelmoralen i det politiskt korrekta – veta vad världen och miljön behöver, tro på jämställdhet och ”sann frihet” jämte förakt mot de osmakliga i grannarnas white trash-republikanska och antiintellektuella livsstil. Skrämmande men underhållande.

Franzen bjudet på polemiskt jämmer men kringgår ängsligheten. Han behåller sitt språkliga lugn och sin underbyggda tydlighet i allt från kolindustrin och utrotningshotade fåglar till 00-talsfenomenet Bright Eyes scennärvaro och Jack Whites avancemang från yvig indieslyngel till magnat. Det är bra, mycket bra.
Läs den i grupp och läs i takt. Det finns mycket att bena ut. Den tar på nerverna. Även det tramsigaste förför. Finns försoning, sker förskoning? Kan det som aldrig tillåts ske väga upp mot det vi ångrar?

Av Christian Rydberg Åkesson

C

Christian Rydberg

2012-08-24

Ola Janåker

2012-08-12

Betyg

Lika mästerlig som de flesta säger. Läs för helsicke!:-)

Klinga

2012-08-12

Betyg

Jag kan förstå varför så många uppskattar berättelserna om paret berglund med flera: men för mig blir det för detaljerat ibland, för svepande ibland. Jag undrar ofta under läsningen om han har strukit något eller bara skrivit på. Romanen är spretig på samma sätt som hans förra "Tillrättalägganden". Det gillar jag, men kanske mer som princip än när jag läser. Till slut ville jag bara att det skulle ta slut. För långt och för ordrikt!

Maths Nilsson

2012-08-06

Betyg

Har sina poänger men klart överreklamerad om ni frågar mig. Mer här:
http://mathsnilsson.wordpress.com/2012/08/06/frihet-av-jonathan-franzen/

Catta Cat On Hat

2012-08-02

Betyg

Bra, inte fantastiskt. Många relationer att ta in. Dock en bok jag inte gärna la ifrån mig.

S

Sofia Eriksson

2012-07-27

Betyg

Älskar människorna han beskriver. Råa beskrivningar utan förskönande. Så verkliga.

B

Britt Dahlström

2012-06-10

Betyg

Kom aldrig in i den. Vet inte vad det var.

Tove Skarstedt

2012-05-04

Betyg

Vilken bra bok! Välskriven gripande på både ett bra och ett dåligt sätt, man blir oerhört berörd av den - den gick som en pil rakt in i mitt hjärta. Tack Jonathan Franzen!!!

S

Sari Karlsson

2012-05-03

Betyg

Säkert en bra bok - men kom inte förbi de första 200- sidorna. Långa omständliga meningar. Läste sista kapitlet dock och den är inte helt fel att läsa som sammanfattning!

Malin H

2012-03-27

Betyg

Nu har jag också läst Frihet av Jonathan Franzen. Jag tyckte om att läsa den och jag är ledsen för att den är slut. Däremot är jag inte särskilt imponerad över författaren och dennes gärning. Vi har ju läst den här romanen tusen gånger förut. Den stora amerikanska romanen liksom. En god make, en olycklig fru, två på sina sätt odrägliga barn. Och så lite samhällskritik/satir på det.

Jag får känslan av att Mr Franzen hånler boken igenom. Även om Frihet är nog så välskriven (men inte särskilt välöversatt) och karaktärerna väl beskrivna så är de liksom vandrande klyschor (och det verkar vara framförallt författarens åsikt) och allt som händer dem är bevis på deras förusägbarhet. Patti blir date rape:ad som tonåring, hånleende på det. Walter cyklar till jobbet och kämpar för att minska befolkningstillväxten, hånleende på det. Joey vill tjäna pengar, hånleende på det. Alla är deprimerade, hånleende på det. Franzen gör sig skyldig till the god trick, att göra sig själv till den osynliga man allvetande berättaren nowhere to be seen. Jag avskyr honom för det.

Den enligt mig värsta fallgropen när det gäller böcker som beskriver vuxenblivande, den runkande tonårspojken*, ramlar Franzen självklart i. Först överraskar han mig med att låta Joey vara emot masturbering, men sedan visar detta sig självklart bara vara ett sätt som Joey lurar sig själv på. Självklart runkar han, självklart konsumerar han tonvis av porr. Liksom Walter, liksom Richard (det vill säga bokens tre viktigaste manliga karaktärer). Men de kvinnliga diton, Jessica och Patti, de runkar givetvis inte. De har sexuella behov, men inte utanför den heterosexuella sängen.

Jag är så glad för att det finns andra samtidsskildrare, som Ali Smith och Monika Fagerholm och Amanda Svensson, som skildrar den dära samtiden på ett så mycket mera spännande sätt.

Malin H

2012-03-27

Betyg

Håller med Linda Elers här nedan, den är tveksam och cynisk och förutsägbar men också så jäkla bra läsning. inte det bästa jag läst, men väldigt underhållande. och jag saknar den mycket. men nej, den här Franzen känner jag inga sympatier för överhuvudtaget.

Andreas Homanen

2012-03-11

Betyg

Onödig skit. Ytterst sällan det funkar att ha en bok helt utan sympatiska karaktärer.

sebastian wright

2012-02-29

Betyg

Boken känns frisk och fräsch till den grad att sidorna ger ifrån sig en doft av nyskuret papper. Berättelsen smattrar stundtals fram av en rapp dialog och just dialog är vad som till stora delar för denna bok framåt och även om den emellanåt känns aningen styltig så bidrar den till karaktärernas komplexitet och djup. Läs mer på midnattsbarnen.blogspot.com

Anita Lundgren

2012-02-23

Betyg

Riktigt bra - men svårt att förklara varför. Men karaktärerna var trovärdiga och de blev som bekanta. Och livet blir inte alltid som man tänkt sig...

Oskar Arlebo

2012-01-31

Betyg

Kanske fel att såga en bok efter bara ett kapitel, men jag orkar inte mer. Vet inte om det är översättarens eller författarens språkhantering jag stör mig på, men något är det. Får heller ingen känsla för huvudpersonerna av de stundtals inkonsekventa personbeskrivningarna. Men det kanske är mig eller mina höga förväntningar det var fel på...

M

Merja A

2012-01-25

Betyg

Det var en vecka sedan som jag läste ut "Frihet" och fortfarande kan jag fundera över varför det blev som det blev för paret Berglund. Franzen skildrar så detaljrikt att man tror sig känna huvudpersonerna. Jag tröttnade på allt knarkande och otrohet...det och att romanen kändes onödigt lång drog ner betyget.

Betyg

Det är sällan (om någonsin) som man saknar karaktärerna i en nyss avslutad bok. Under läsandets gång irriteras jag av deras envishet, gläds jag och sörjer med dem. Nu när jag läst klart saknar jag dem jättemycket och kommer på mig själv med att dagdrömma om vad Patty, Walter, Richard och de andra gör just nu. Hoppas de har ett gott 2012!

frida lindkvist

2012-01-12

Betyg

fullkomligt fantastisk! lysande personporträtt. gött slut.

N

Nicholas Burman

2012-01-08

Betyg

Levde upp till förväntningarna...

E

Betyg

Man sitter klistrad i 650 sidor, och sörjer när ens parallella universum tar slut alldeles för snabbt.

Maria Eriksson

2011-12-24

Betyg

En amerikansk familjeskildring i samtiden om familjen Berglunds liv och leverne. På pluskontot finns berättartekniken, att de olika personerna beskriver händelserna ur sina egna perspektiv. Men mina högt ställda förväntningar blir inte infriade. Det är en väldigt kass ton i boken, en cynism som känns obehaglig. Eller är det så här det amerikanska samhället fungerar?

Maria Klamas

2011-11-22

Betyg

Och storheten med denna bok?? en fråga jag ställer mig efter första delen av boken... Den handlar om en familj, nu då och sen typ... och övergripande tänker jag den handlar om dysfunktionella familjer som försöker sträva efter ett ideal som de inte förmår leva upp till och frågan är om någon kan leva upp till det över huvudtaget?? och sen handlar det om nån fågel... öhhh?? och kapitlen är vanvettigt för långa... och varför använder man ett begrepp som självbiografiförfattaren?? Visst vissa passager är väl helt okej, vissa helt urtråkiga och vissa helt meningslösa... Jag vet jag brukar hävda att tjocka böcker är suveränt - men den här storyn kunde sagts på hälften av sidorna...

B

Björn Ahlstedt

2011-11-22

Betyg

Förstår inte varför jag ska läsa denna bok. Totalt ointressant. Men jag försöker några sidor till 140+

Maria L

2011-11-18

Betyg

Franzen är helt genialisk! Den här boken är verkligen i en klass för sig. Klar femma.

Cindy Kempe

2011-11-02

Betyg

Mycket välskriven och maffig roman. Det är detaljerna som gör denna berättelse så drivande och annorlunda.

Henrik R.

2011-03-07

Betyg

Detta är episka berättelsen om den (amerikanska) familjen Berglund skiven av den (amerikanske) författaren Jonathan Franzen. I fokus är Walter och Pattys långsamt havererande äktenskap. I god rysk (inbillar jag mig) stil behandlas personers bakgrund, uppväxt och familjesitution utförligt. Jag har lite svårt för _långa_ skönlitterära böcker, alltför sällan är de många sidorna befogade. Även denna kunde nog skurits ned lite; sonen i familjen får t.ex. extremt många sidor fastän hans historia känns tämligen fristående. (Och dottern skrivs det nästan inget om vilket då känns lite underligt.) Dock är boken mycket bra och utgör (inbillar jag mig, igen) ett tidstypsikt porträtt av den "liberala" amerikanska medelklassfamiljen, om än aningen tillskruvat.