Fridlysta Fridolf

Sandblom, Josefine

| 2021

Del 2: Selma & Fridolf. Selma vill väl, men ofta blir det på något märkligt sätt fel. Fast egentligen är det kanske mest när hennes man Fridolf lägger näsan i blöt? Ja, så är det nog. När Eva-Lisa, som i många år längtat efter ett syskon till sin tonårsson, äntligen blir gravid igen överskuggas lyckan av ett svartsjukt ex som gör vad han kan och lite till för att förstöra idyllen. Selma och Fridolf tar det som sitt uppdrag att lösa problemet med det påstridiga exet. Vad lagen säger om tillvägagångssättet har de faktiskt inte tid att bry sig om. "Fridlysta Fridolf" är den fristående fortsättningen på läsarfavoriten Selektiva Selma. Böckerna handlar om ett gift pensionärspar i Motala med ett alldeles särskilt sätt att handskas med omvärlden.

Jessica Alvklinga

2022-12-15

Bra bok

”Fridlysta Fridolf” är en fristående fortsättning på ”Selektiva Selma” och jag är väldigt glad att den kom! Selma är pensionär och har selektiv ätstörning (SÄ/Arfid), vilket är mer i centrum i första boken, men även i andra. Det är så bra att denna diagnos lyfts - och att den även finns bland vuxna. Förutom detta är båda böckerna humoristiska, lättlästa och lite småtokiga. Selma har sina speciella egenskaper och Fridolf älskar henne precis som hon är. I Fridolf-boken får lite fler händelser och relationer ta plats vilket ger den ett djup, även om det djupa inte går jättedjupt. Perfekta semesterböcker båda två, samtidigt som SÄ är fångat på pricken. Tack för det @josefinesandblom !

Idas Recensioner

2021-08-30

Fridlysta Fridolf är en lättsam, härlig och underhållande feelgood skriven med charmig humor. Det var underbart att få återse karaktärerna från Selektiva Selma och få se hur deras liv har utvecklats efter första boken, och att återigen få läsa om karaktärernas charmiga relationer till varandra och Josefine Sandbloms klockrena humor.

Precis som med Selektiva Selma är Fridlysta Fridolf en underbar berättelse, och innehåller allt som jag önskar i en välskriven feelgood. Det är karaktärsutvecklingar, händelserika kapitel, missförstånd, humor och spirande kärlek. Handlingen är genomtänkt och innehåller flera vändningar som gör boken svår att lägga ifrån sig, det kändes dessutom underbart att få följa med karaktärerna under höst -och vinter månaderna och få känna de mysiga höst -och julkänslorna i bokens meningar.

Josefine Sandblom skriver på ett beskrivande och vardagligt sätt som skapar igenkänning hos läsaren. Jag skrattade, fick lite glädjetårar i ögonvrårna och smålog under läsningens gång. Men trots alla glada och mysiga moment i boken finns det också en fin svärta som skapar ett bra djup i karaktärer och handling. Josefine Sandblom har jobbat med fina upp -och nedgångar i handlingen och i karaktärernas känslor, vilket skapar ett intresse och en trovärdighet i läsningen.

Fridlysta Fridolf är en fin fortsättning på Selektiva Selma, och det var härligt att få läsa om alla underbara karaktärer igen. Jag hoppas såklart på fler böcker om Selma, Fridolf, Eva-Lisa, Alex, Gabriel och såklart Olivia för jag får inte nog av dessa charmiga karaktärer. Varmt tips!

idasrecensioner.se

Lollos bokhörna

2021-08-02

Vilken underbar bok! En berättelse full med kärlek, allvar, humor, knasiga äventyr och tokiga händelser. ”Fridlysta Fridolf” är en lättläst, humoristisk och kärleksfull berättelse. En berättelse med bra tempo och driv.

Det är som att återse vänner man inte träffat på ett tag när man börjar läsa. Äntligen får jag återse Selma och Fridolf och alla deras upptåg. Jag gillar Josefines sätt att skriva, hur hon får in både hjärta och smärta, humor och allvar i en vardaglig miljö som man kan känna igen sig i. Hennes böcker får mig att skratta och att bli berörd.

Det enda negativa är att boken tar slut för fort, jag stannar gärna kvar hos Selma och Fridolf, deras familj och vänner. Vill läsa mer!

Det här är den andra och fristående delen om Selma och Fridolf. I den här boken så går Selma och Fridolf på lägenhetsvisning, då de funderar på att flytta från Motala till Borensberg. I den förra boken fick man läsa om att det ofta var Selma som råkade hamna i trubbel men i denna bok är det Fridolf som lägger näsan i blöt och skapar lite oreda.

Hur kan man inte älska Selma och Fridolf? Jag älskar att åter få komma tillbaka och hälsa på i Motala/Borensberg och läsa om Selma och Fridolf, två underbara karaktärer som är pensionärer. Att läsa om deras värme, humor, kärlek och upptåg är underbart, jag skrattar och bli varm i hjärtat. Det här är en lättläst feelgood med bra driv och tempo, den är charmig, underhållande och alldeles underbar, men boken berör även familjehemligheter och svartsjuka. När en bok utspelar sig i miljöer i min närhet som jag ofta besöker blir det extra roligt eftersom jag känner igen platserna. Jag rekommenderar verkligen denna bok men jag tycker att man med fördel ska läsa Selektiva Selma först som även denna bok är en fullpoängare.

Lysande, charmig och underhållande!